Već 23 godine bez pobede u Vitoriji, Šćepanović sad optimista: Partizan Mozzart Bet može i na F4

Vreme čitanja: 6min | čet. 03.10.24. | 11:47

Optimistično najavljuje prvo kolo Evrolige Vlado Šćepanović za Mozzart Sport u kojem crno-belim gostuju u Vitoriji gde su poslednji put pobedili Baskoniju još 2001. godine kada je najbolji igrač bio baš naš današnji sagovornik

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Vitorije)

Verovali ili ne, pune 23 godine Partizan Mozzart Bet nije slavio u Vitoriji kao gost Baskonije. Bilo je mnogih legendarnih duela, ali u Španiji su se kao po pravilu mečevi završavali pobedom domaćina, tako je bilo i prethodne dve sezone kada su Markus Hauard i Čima Moneke bukvalno otimali iz ruku pobedu crno-belima. Večeras je vreme da se nešto promeni, vreme je da ekipa Željka Obradovića najzad krene sezonu u Evroligi pobedom u Fernando Buesa Areni (20.30, Sport Klub 1).

Izabrane vesti

Otkako se Obradović vratio na klupu Partizana, crno-beli su sezonu u Evroligi otvarali porazom i to ubedljivim. Pre dve sezone je Alba u Berlinu slavila, prošle je Makabi u Tel Avivu rutinski pobedio. Zanimljivo u obe te sezone u prvih nekoliko kola klub iz Humske je igrao u Vitoriji i gubio mečeve koji se i dalje prepričavaju.

Onaj pre dve sezone je obeležio Markus Hauard kada je Partizan imao tri poena prednosti svega nekoliko sekundi pre kraja meča, ali niko nije stigao da faulira ubojitog šutera koji je potom pogodio trojku sa zvukom sirene preko Kevina Pantera i Zeka Ledeja za produžetak gde je potom u dodatnih pet minuta sam doneo pobedu Baskoniji.

Triler finiš je viđen i prošle sezone kada Čima Moneke ofanzivnim skokom i sa dva pogođena slobodna bacanja srušio Partizan koji je i imao sve u svojim rukama.

"Jedan od mojih omiljenih trenutaka u karijeri je taj skok i pogođena slobodna bacanja", rekao je bio tada Čima Moneke za Mozzart Sport.

Bila je to poslednja utakmica za Partizan u Fernando Buesa areni i samo još jedan poraz u nizu protiv Baskonije na njenom terenu. Potrebno je da vratimo film čak na 2001. godinu kada je crno-beli tim slavio u tadašnjem 4. kolu elitnog takmičenja na krilima senzacionalnog Vlade Šćepanovića koji je spakovao 28 poena moćnoj Tau Keramici i tako trasirao put pobedi.

"Iskreno, kada ste mi rekli ovaj podatak, nisam mogao da poverujem da je to poslednja pobeda. Sada kada vraćam film, bila je to sjajna utakmica. Čak se sećam mnogih detalja", počinje Šćepanović razgovor za Mozzart Sport.

Nije bilo potrebno da postavljamo pitanja u pri mah.

"Mnogo je jaka bila tadašnja Baskonija sa Luisom Skolom kao najboljim igračem. Bio je tu i Fabricio Oberto i Andres Noćioni. Verovatno njihov najjači tim ikada gde je bio i Tomašević. Bili su apsolutni favoriti, ali smo mi tada bili u baš dobrom ritmu. Sećam se da sam odmah krenuo da pogađam, sve se bilo otvorilo i odigrali smo baš dobru utakmicu, jednu od najboljih te sezone".

Danas, više od dve decenije kasnije, pitamo, da li Partizan može da ponovi nešto slično?

"Naravno da može. Za mene je u ovom trenutku Partizan favorit na utakmici. Naravno svestan sam da se igra u Španiji, ali mi se čini da je Partizan u boljem momentu i da ima jednostavno bolju ekipu".

Čuje se optimizam u glasu nekadašnjeg igrača, ali i trenera Partizana.

"Vidim mnogo dobrih stvari u ovoj ekipi Partizana. Pre svega želja, za treningom, za utakmicama, za borbom i dobrim rezultatima. Ta želja je falila prošle sezone. Jednostavno se vidi po ovim igračima da su došli gladni. To bi mogao da bude ključan faktor ove sezone, naravno uz Željka Obradovića".

Teško je poverovati da pred prvo kolo Evrolige Partizan zaista izgleda toliko dobro. Činjenica je da su crno-beli na pripremama izgledali odlično. Savladan je Pariz, Panatinaikos... na većini mečeva je crno-beli tim izgledao kompaktno na terenu, a i u ABA ligi su upisana dva trijumfa koja doduše ništa ne moraju da znače kada je elitno košarkaško takmičenje u pitanju.

"Jedino što može da bude problem je što se možda prerano ušlo u dobru igru. Zaista sve to izgleda kompatno na terenu jer se svaki igrač podredio kolektivu. Greše oni na terenu, ali se vidi želja da se greška ispravi, da svako svakome pomaže. To nije bio slučaj u tolikoj meri prošle sezone i to mi se najviše sviđa na ovim mečevima koje sam gledao".

Ipak, ni Baskonija nije lak zalogaj. Tim koji je tokom leta i sam doživeo promene, pre svega na klupi s obzirom da su doveli trofejnog Pabla Lasa koji je zamenio Duška Ivanovića.

"Teško je još u potpunosti odrediti kakvi su timovi u Evroligi. Ako ste gledali košarku tokom vikenda videli ste brojna iznenađenja. Uostalom i Baskonija je izgubila, što mi malo i žao jer će sada sigurno da se skupe i regrupišu pred meč sa Partizanom, ali opet mislim da je Partizan bolji tim u ovom momentu posle svega što sam video".

Prebacuje se tema na Željka Obradovića koji odlučio da u potpunosti rekonstruiše tim i dovede 14 novih igrača posle loše prethode sezone u kojoj crno-beli nisu uradili ništa od onoga što su sebi zacrtali.

"Nema šta ja da pričam o njegovim trenerskim kvalitetima, on je radio sa svim profilima igrača koji postoje. Odabrao je ove zbog nečega, a meni se čini da je to zbog te želje koju svi pokazuju. Glad je evidentna kod njih za nadmetanjem, pre svega u odbrani".

Pitamo onda koji bi bili dometi ovog tima, nevezano za sam meč protiv Baskonije u uvodnom kolu Evrolige u kojoj crno-bele čeka ukupno 34 meča samo u ligaškom delu.

"Tim je pravljen za najveće domete, to su i rekli iz kluba, ali mora tu da bude i sreće. Povrede će se sigurno desiti zbog velikog broja utakmice. One su najveći neprijatelj svake ekipe i dosta toga mogu da diktiraju. Dovoljno je da samo jedan igrač ispadne u zenitu forme i da se sve promeni".

Zastaje samo na sekund, a onda izgovara ono što svaki navijač Partizana želi da čuje.

"Ekipa ima potencijal da dođe do F4, ali moraju i te stvari okolo da se poklopi, videćemo kako sve bude išlo".

Svestan je i Šćepanović da u jednoj košarkaškoj sezoni nije moguće da svaka stvar bude perfektna i da svaka utakmice bude dobijena.

"Moraju da budu svi spremni za uspone i padove. Ko se psihološki pripremi da ustane kada usledi pad, on će sigurno imati bolju sezonu. Isto tako ekipa ne sme da poleti previše kada vežu nekoliko pobeda. Sve može da se promeni u dve utakmice. Setite se samo prošle sezone i svih onih poraza u neizvesnim završnicama. Da su se samo dve utakmice drugačije završile, mislim da bismo potpuno drugačije pričali o tom timu", završava razgovor Šćepanović za naš portal.

Sve ovo što je sada Šćepanović rekao igrači u crno-belom moraju da pokažu na terenu na veoma neugodnom gostovanju gde klub iz Humske tradicionalno gubi. Ipak, eventualnom večerašnjom pobedom bi se mnogo toga pozitivnog desilo.

Novi tim bi pokazao da zaista ima ono nešto što prethodni nije imao, srušena bi bila i decenijska tradicija i najzad bi sezona u Evroligi počela pobedom što se nikako nije dešavalo prethodne dve sezone.

Ali novi Partizan bi mogao da uradi nešto novo!

EVROLIGA - 1. KOLO

Četvrtak

18.45 (6,50) Alba (20,00) Panatinaikos (1,15)

19.00 (2,40) Žalgiris (15,00) Barselona (1,70)

19.00 (1,60) Monako (16,00) Olimpija Milano (2,65)

20.05 (1,45) Makabi (16,00) Asvel (3,20)

20.30 (2,10) Baskonija (15,00) Partizan Mozzart Bet (1,90)

20.45 (4,10) Bajern (17,00) Real Madrid (1,30)

Petak

19.30 (1,70) Fenerbahče (15,00) Olimpijakos (2,40)

21.00 (2,25) Pariz (15,00) Crvena zvezda (1,80)

21.00 (1,90) Virtus Bolonja (15,00) Efes (2,10)

***kvote su podložne promenama


tagovi

KK PartizanBaskonijaEvroligaVlado Šćepanović

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara