Grabit Džaka (AFP)
Grabit Džaka (AFP)

Spisak Švajcarske: Granit Džaka predvodi najveću muku Srbije, sistem ostaje isti

Vreme čitanja: 3min | čet. 03.10.24. | 11:32

Murat Jakin računa na proverene snage koje su našoj reprezentaciji bile nerešiva enigma

Ako postoji reprezentacija koja je Srbiji nanela bol i patnju u njenoj mladoj fudbalskoj istoriji, onda je to Švajcarska. Popularne Sajdžije su eliminisale Orlove na prethodna dva svetska prvenstva u Rusiji i Kataru. Pre šest godina je bilo 2:1, a pre dve godine 3:2 za Švajcarsku u mečevima prepunim tenzije i naboja.

Isti rivali će odmeriti snage za devet dana u Leskovcu u meču Lige nacija, a švajcarski selektor Murat Jakin je danas objavio spisak igrača na koje računa za okršaj sa Orlovima i tri dana kasnije sa Dancima.

Izabrane vesti

Očekivano, Švajcarsku predvodi kapiten Granit Džaka koji je uvek posebno inspirisan za duele sa Srbijom. Fudbalski je procvetao prošle sezone nakon transfera iz Asenala u Leverkuzen i ključni je igrač Jakinovog tima.

Jedan od lidera je i Manuel Akanđi iz Mančester Sitija koji komanduje odbranom i igra fudbal života kod Pepa Gvardiole. A tu su i iskusne snage koje dugi niz godina nose dres Švajcarske poput Rikarda Rodrigeza, Rema Frojlera, Denisa Zakarije, Brela Emboloa

Možda bi se moglo reći da ovaj tim po zvučnosti imena nije tako jak kao prethodni jer su se nakon EP u Nemačkoj od dresa Sajdžija oprostili nekih od najboljih reprezentativaca poput golmana Jana Zomera, štopera Fabijena Šera i ofanzivca Džerdan Šaćirija koji je Srbiji davao golove na oba Mundijala. Ali snaga Švajcarske nikada nije bila u imenima…

Postepeno su se prethodnih godina od reprezentacije opraštali Behrami, Džemaili, Lihtštajner, Seferović i planski su uigravani njihovi naslednici. Retko se Švajcarcima dešavalo da u u jednom ciklusu menjaju više od jednog ili dvojice startera. I tako je sistemski građen homogen tim koji je iz tog kolektivnog duha i uigranosti crpeo najveću snagu i beležio sve bolje rezultate. Švajcarska je prošla grupu na prethodnih šest velikih takmičenja, a na prethodna dva EP je igrala četvrtfinala.

Zato je selektor Murat Jakin i u ovom ciklusu nastavio utabanim stazama i malo toga menjao. Iznenađenje na spisku je povratak zadnjeg veznog Edmilsona Fernandeša koji igra u velikoj formi za Brest, kao i debitantski poziv Sankt Galenovom vezisti Kristijanu Vicigu.

“Zvao sam ga jutros i nije se javljao. Potom sam mu poslao glasovnu proiuku i javio se. Nekih desetak sekundi je samo ćutao dok nije shvatio da nije šala”, otkrio je Jakin kako je uputio poziv debitantu.

Švajcarski selektor zbog povreda ne može da računa na Augzburgovo krilo Rubena Vargasu, Milanovog napadača Nou Okafora i Luganovog ofanzivcu Renata Stefena. Najveću udarac je izostanak Vargasa.

“Zbog povreda Vargasa i Stefena, poziv je dobio Vicig, ali na krilu očekujem Amdunija koji je bio dobar protiv Španije. Sreća je da se oporavio Endoje, a planiramo da i Edmilsona Fernandeša koristimo na boku umesto u srcu veznog reda kao što igra u klubu”, rekao je Jakin na objavljivanju spiska.

Novinare u Švajcarskoj je zanimala i burna istorija mečeva Granita Džake protiv Srbije, ali Jakin spušta loptu.

“Nismo ni pričali o tome. To je stara priča. Koncentrisani smo na fudbal. Na ostale stvari ne možemo da utičemo”, rekao je Jakin i otkrio da nije postojala opcija da Džaka preskoči duel u Leskovcu.

Pitanje je i ko će zameniti penzionisanog Fabijena Šera u štoperskoj trojci.

“Sistem je dobro postavljen i ne planiram da Akanđija pomeram sa mesta centralnog štopera. Imamo mnogo fleksibilnih igrača koje možemo da koristimo na toj poziciji. Na primer, Denis Zakarija”, otkrio je Jakin.

Spisak Švajcarske za mečeve sa Srbijom i Danskom

Golmani: Gregor Kobel (Borusija Dortmund), Filip Ken (Monako), Ivon Mvogo (Lorijan)

Odbrana: Manuel Akanđi (Mančester Siti), Niko Elvedi (Borusija Menhengladbah), Ulises Garsija (Marselj), Bećir Omeragić (Monpelje), Rikardo Rodrigez (Betis), Silvan Vidmer (Majnc), Sedrik Cajsiger (Volfzburg).

Vezni red: Mišel Ebišer (Bolonja), Remo Frojler (Bolonja), Fabijan Rider (Štutgart), Vinsent Sjero (Tuluz), Filip Ugrinić (Jang Bojs), Granit Džaka (Bajer Leverkuzen), Denis Zakarija (Monako), Edmilson Fernandeš (Brest), Kristijan Vicig (Sankt Galen)

Napad: Zeki Amduni (Barnli), Brel Embolo (Monako), Žoel Monteiro (Jang Bojs), Den Endoj (Bolonja), Andi Zećiri (Genk)


tagovi

reprezentacija ŠvajcarskeMurat JakinGranit Džaka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara