Sve što ste hteli da znate o Mozzart Bet Superligi, a niste imali koga da pitate

Vreme čitanja: 26min | pet. 19.07.24. | 09:06

Još ovog leta navijaćemo za pet srpskih klubova na međunarodnoj sceni. Ali borićemo se za četiri vize. A, ko bi mogao do njih? I kome se ne daju prevelike šanse da opstane? O svemu tome čitajte u opširnoj najavi sezone

Slika slična onoj iz prošlog leta. Crvenu zvezdu svi vide kao novog/starog šampiona, dok se uz Partizan i TSC ove sezone i Vojvodina nameće kao ozbiljan konkurent za Evropu, uz već uobičajene pretnje kragujevačkog Radničkog, Čukaričkog, pa i mnogih drugih, mada se čini da samo ovih šest pobrojanih ima realnih osnova za takva obećanja.

Jer ove sezone vraćamo se u realnost. Vraćamo se na četiri evropske vize. I one duge evropske kvalifikacije bez garantovanih grupnih faza. Srpski klubovi su do sad morali da shvate: nema ništa od šlepanja uz večite, duboko smo u 21. veku i danas svako može da proda igrača za milion evra. Svako, ako dobro radi. I u Srbiji, neki rade bolje od drugih.

Izabrane vesti

Ovih šest pre svega. A videćemo i kako će da izgleda OFK Beograd, koji se u elitu vraća prvi put posle 2016. godine. Videćemo i ko će pokušati da napravi iskorak kao Radnički lane. I kako će da izgledaju debitanti u eliti, jedinstvo sa Uba i Tekstilac iz Odžaka. Jer ove druge svi nekako vide kao ekspresne povratnike u niži rang. No, krenimo redom…

CRVENA ZVEZDA: OPASNO JE KAD SE TITULA PODRAZUMEVA

Kada jedan tim sedam puta uzastopno osvoji prvenstvo, uz to veže i tri duple krune, jasno je da parametar njegovog uspeha neće biti učinak u Mozzart Bet Superligi. Titule su počele da se podrazumevaju kada je Crvena zvezda u pitanju, što je u sportu vrlo opasno, ali će rasploženje među navijačkim pukom i sportskoj javnosti krierati evropski učinak i posebno mečevi plej-of runde kvalifikacija za Ligu šampiona.

Crvena zvezda bi do tada trebalo da bude izbalansirana u svim linijama, u punoj formi, motivisana da pokaže da je zrela za još jedan iskorak na međunarodnoj sceni. Praktično će se „skupljati“, pošto su pripreme određene bez devetorice reprezentativaca, uz probleme sa povredama Pitera Olajinke, Mirka Ivanića i Omrija Glazera.

Zvezda je u dobroj meri promenila krvotok tima. Otišli su neki od dugogodišnjih nosilaca poput Aleksandra Dragovića i Osmana Bukarija. Mladi Marko Stamenić je prodat Notingem Forestu, što je crveno-bele dovelo do pristojne zarade već na početku letnjeg prelaznog roka. Uveravaju na Marakani da će tim biti jači nego prošle sezone. Mada početak sezone u Mozzart Bet Superlige neće nagovestiti realnu snagu crveno-belih.

Mnogi su odsutni, neki su preskočili pripremni period, čekaju se pojačanja. Moguće je da će do kraja prelaznog roka otići In Bom Hvan, ali očekuje se dolazak još najmanje dvojice igrača. Deluje da bi veliko pojačanje mogao da bude povratnik Luka Ilić, dok je zadovoljavajuće partije na turniru u Rusiji pružao Dalsio Gomeš.

Utakmice protiv Jedinstva, lučanske Mladosti i Tekstilca predstavljaće praktično nastavak pripremnog perioda za Vladana Milojevića. A onda dolazi Evropa, do tada bi period prilagađovanja trebalo da bude završen za beka Seola, Pumu, Bruna Duareta, kao i još jednog krilnog fudbalera koji se očekuje.

Videćemo kako će se razvijati buljuk mladih igrača u sastavu Vladana Milojevića. Za sada Mimović deluje kao neko ko bi mogao da bude otkrovenje sezone.

Došli: Marko Ilić (Kolorado), Nemanja Stojić (TSC), Ebnazer Anan (Novi Pazar), Jong Vo Seol (Ulsan), Dalsio Gomeš (Apoel), Luka Ilić (Troa), Lazar Jovanović (Vojvodina), Puma Rodrigez (Famalikao), Bruno Duarte (Farense).

Otišli: Osman Bukari (Ostin), Marko Stamenić (Notingem Forest), Žan Filip Kraso (Pariz), Injaki Ogbu (Al Vahda), Aleksandar Dragović (?), Nemanja Milunović (Železničar Pančevo), Zoran Popović (Železničar Pančevo), Milan Borjan (?).

PARTIZAN: AKO STANOJEVIĆ IDE DO KRAJA, KO JE SPREMAN DA GA PRATI?

Optimisti će potencirati da se u Humsku vratio Aleksandar Stanojević i da je u dosadašnjem delu prelaznog roka Partizan dovođenjem fudbalera iz inostranih liga angažovao one koji u biografiji imaju trofeje. Baš kao što ih ima i trener. Pesimisti će zapaziti da je kadar osvežen i momcima koji na srpskoj sceni još nisu ništa osvojili, a nisu ni imali kad, jer su ili igrali Mozart Bet Prvu ligu Srbije ili su u nju ispali. I podsetiti da ni Stanojević ništa nije osvojio u prethodom mandatu.

Glavno je pitanje da li su sedmorica dosadašnjih potpisnika kvalitetom dovoljni da podignu crno-bele do statusa ozbiljnog takmaca u borbi za titulu, jer u prethodne dve sezone to nije bio? U takmičarskoj 2021/22, upravo sa Stanojevićem na klupi, jeste, te se u Humskoj nadaju da bi mogao da baci rukavicu u lice Crvenoj zvezdi i izazove je kao nikad od 2017. kad je poslednji put osvojio šampionski pehar.

Da bi se to desilo, utisak je da na crno-beloj strani Topčiderskog brda, moraju još da rade. Kako u prelaznom roku, tako i na sticanju automatizama u igri, jer ovaj kadar ne deluje spremno da istrči maraton do kraja. Uostalom, tokom dva prelazna roka koja su prethodila ovom doveo je čak 18 igrača i na bazi tog iskustva se čini da će novi talas pojačanja uslediti u drugoj polovini avgusta. Tad bi trebalo da se zna i hoće li Partizan biti učesnik grupne faze UEFA takmičenja.

Kad se pogleda konfiguracija novajlija, jasno je da je u prvom naletu Stanojević insistirao na novim licima u odbrani, pošto je predstavljala Ahilovu petu Partizanove ekipe u prethodnom prvenstvu. Insistirao je na dodatnim opcijama na bekovskim mestima, štoperu koga poznaje iz turske lige i sad samo od nijh zavisi da li će smanjiti broj primljenih golova. Mada, više je do struke, pošto je prethodni put sa aktuelnim trenerom Partizan imao najčvršću odbranu u Mozzart Bet Superligi (samo 13 primljenih golova na 37 utakmica), a nisu baš to bili kremen-kamen igrači, što potvrđuju i njihove dalje karijere.

Da bi trenerovo znanje i potencijal došli do izražaja, potreban mu je bolji materijal. Ili makar više opcija, uključujući i drugi kraj terena. I to vrlo brzo, pošto je dogovor sa Mateusom Saldanjom da napusti Beograd po okončanju evropskih kvalifikacija, a kako je Samed Baždar već otišao, onda to znači da će Parni valjak u sezoni imati nove napadače. A opet, da bi se oni prilagodili i(li) uigrali sa ostatkom tima potrebno je vreme. Jedini resurs za kojim struka vapi.

I zato čelnici moraju da podrže Stanojevića delima. Ako on kaže da ide do kraja, valjda je red da to urade i oni.

Došli: Nihad Mujakić (Ankaragudžu), Kervin Arijaga (Minesota), Ibrahim Zubairu (Jedinstvo, Ub), Milan Lazarević (Vojvodina), Vukašin Đorđević (Voždovac), Mario Jurčević (bez obeštećenja), Đorđe Jovanović (Bazel, pozajmica).

Otišli: Samed Baždar (Saragosa), Danilo Pantić (Spartak, Trnava), Mihajlo Petković (Napredak), Nikola Miličić (Napredak), Aranđel Stojković (Debrecin), Andrija Pavlović (bez kluba), Siniša Sanićanin (bez kluba).

 TSC: NEMA VIŠE ŽARKA, ALI TU SU MARKO, ALI I BANJAC, GORDIĆ…

Bilo je to najveće iznenađenje letnjeg prelaznog roka. Žarko Lazetić, simbol kluba, nije mogao da odbije priliku da ode u Makabi iz Tel Aviva i konačno se porva za titulu, pa nek je i u Izraelu. Uprava TSC-a ekspresno je reagovala dovođenjem Deana Klafurića, koji je do prošle sezone vodio Velež i generalno u rodnoj Hrvatskoj ima pristojan ugled, mada mu sada neće biti lako. Nikome i ne bi u situaciji kada mora da menja najsupešnijeg trenera u istoriji bilo kog kluba.

Dobra stvar za Klafurića je što mu je uprava ipak sačuvala okosnicu ekipe. Osim defanzivca Nemanje Stojića tim su napustili pretežno igrači sa manjom minutažom ili oni koji je nisu imali u poslednje vreme. Mnogo bitnije, TSC je uprkos interesovanju Partizana sačuvao Ifeta Đakovca, a otkupio je i ugovor Aleksandra Ćirkovića koji je postao najskuplje pojačanje u istoriji ekipe sa severa Srbije. Na te podvige nadovezala su se i neka vrlo zanimljiva pojačanja.

Recimo, Đorđe Gordić, koji je stigao na pozajmicu da oživi karijeru, Mihajlo Banjac, koji je vodio tim dok nije otišao u Krasnodar, te Marko Lazetić, koji bi u tandemu sa Prestižom Mbonguom trebalo da nadomesti – i nadmaši – učinke Uroša Milovanovića i Marka Rakonjca.

Odbrana je doživela najveću rekonstrukciju, otišao je kapiten Goran Antonić, iskusni Josip Ćalušić se preselio u Tursku, ugovor nije produžio ni Miloš Cvetković. Sada su tu Luka Capan, prošlosezonska želja Dušan Stevanović, još od proletos se za debi pripremao Maki Banjak

Jasno je da će se TSC i ove sezone boriti za Evropu. Ali njegovo treće mesto sada mami i druge…

Došli: Maki Banjak (slobodan igrač), Aleksandar Ćirković (Krila Sovjetov), Luka Capan (Kifsias), Dušan Stevanović (Persebaja), Stefan Jovanović (Napredak), Andrej Petrović (Crvena zvezda), Đorđe Gordić (Lomel, pozajmica), Marko Lazetić (Milan, pozajmica), Mihajlo Banjac (Krasnodar, pozajmica), Prestiž Mbongu (Banijas)

Otišli: Goran Antonić (slobodan igrač), Josip Ćalušić (Konjaspor), Miloš Cvetković (Čukarički), Nikola Čolić (Javor), Martin Mirčevski (slobodan igrač), Nemanja Stojić (Crvena zvezda), Dušan Pavlović (Radnički Niš)

VOJVODINA: NI VEČITI NISU UVEK IMALI BOLJI NAPAD

Od dolaska nove uprave u klub, na čelu sa Dragoljubom Zbiljićem, Vojvodina se iz sezone u sezonu pela po jedan stepenik ka vrhu. Peto mesto u takmičarskoj 2022/2023 nije bilo u skladu sa očekivanjima, prethodne sezone je u poslednjem kolu obezbeđena četvrta pozicija, a sada je vreme za povratak u top tri ekipe. Na ovo Vojvodinaši čekaju, koliko i na novi Kup Srbije, jer je TSC je preuzeo ulogu tog „trećeg” tima uz večite. Vojvodina želi da je vrati, a utisak je da ove sezone imaju ekipu, pa i budžet za tako nešto.

Konačno je uprava pronašla svog čoveka od zadatka u Božidaru Bandoviću, ali i potentne napadače u vidu Kejleba Zadija Serija i Mihajla Ivanovića. Kada se na to nadoveže i najskorija akvizicija Novosađana Jusuf Bamidele, kao i činjenica da se u rotaciji nalaze Vukanović i Radulović, napad Vojvodine izgleda zaista zastrašujuće.

Daleko od toga da Lale manjkaju na ostalim pozicijama. Povratkom Marka Poletanovića, Njegoš Petrović dobio je dodatnu slobodu u veznom redu, jer kada je uparen sa iskusnijim kolegom može da preuzme i veću ulogu u napadu, znajući da mu on čuva leđa. Na poziciji štopera svojom borbenošću se istakao Seid Korać koji nije izgledao loše u tandemu sa Crnomarkovićem u finišu prethodne sezone. Imaće Bandović mnogo prostora za manevar na pozicijama centralnih bekova, za koje će konkurisati i pojačanje iz AIK-a, 20-godišnji Kolins Sičenje, ali i Luka Drobnjak, Vošino dete koje se odlično pokazalo na letnjim pripremama. Uz Drobnjaka, od Vošinih „klinaca” su i Miloš Popović i Petar Sukačev dokazali da mogu da pruže kvalitetne minute.

Na bekovskim pozicijama su dovedeni stranci Butean i Baros. I dok se za Rumuna već polako može govoriti kao o ozbiljnom pojačanju, Baros je tek kratko vreme sa timom, da bi se izneo jasan sud. Bandović će biti na „slatkim mukama“ i kada bude birao čuvara mreže u predstojećim utakmicama. Po svemu sudeći Lazar Carević neće napustiti klub (iako se u više navrata govorilo o tome), tako da će crnogorski čuvar mreže probati da održi status prvog golmana ekipe, za koji konkuriše i Dragan Rosić. Bivši golman niškog Radničkog je u više navrata pokazao da i te kako poseduje kvalitet za prvog golmana superligaške ekipe.

Jedino pitanje se postavlja sa odlaskom kapitena Zukića, ko će preuzeti ulogu „desetke” i „hraniti” napadače loptama. Pojačanje iz Lučana Marko Veličković, koji nastupa na toj poziciji, potvrdio je na pripremama da je reč o velikom talentu, ali pitanje je koliki će teret moći da iznese u svojoj drugoj superligaškoj sezoni.

Došli: Mihai Butean (Hermanštat), Marko Veličković (Mladost Lučani), Marko Poletanović (Zaglebje), Lukas Baros (Žil Visente), Kolins Sičenje (AIK Stokholm), Jusuf Bamidele (Radnički Niš).

Otišli: Lazar Jovanović (Crvena zvezda), Norman Kembel (Randers), Dejan Zukić (Volfsberger), Marko Bjeković (slobodan igrač), Milan Lazarević (Partizan), Stefan Vukić (Čonking Tonglianglong).

RADNIČKI 1923: JOŠ SMO TU

Ima naš narod taj neki čudan poriv da žargonski rečeno „mrači“ unapred. Nije se euforija u prestonici Šumadije nakon istorijskog plasmana Radničkog u Evropu ni stišala, a već su počele da kruže glasine o tome kako Feđa Dudić gotovo sigurno ide i da na leto sledi totalna rasprodaja tima. I evo stiže početak sezone, a tu je i Feđa Dudić, a i svi drugi nosioci iz prošle sezone. Dokle? Bar dok ne prođu te evropske kvalifikacije.

Jedan od onih koji bi mogao da ode je recimo golman Stojan Leković, koga je navodno gledao i Verder, pa je za svaki slučaj doveden omladinski reprezentativac Srbije Luke Lijeskića, pre dve godine proglašen za najboljeg čuvara mreže Evropskog prvenstva za kadete, koji nije dobio pravu priliku u belgijskom Gentu prošle sezone. Samir Zeljković je, kao Besim Šerbečić ranije, stigao iz Sarajeva da pojača konkurenciju na štoperu.

U vezi će se Dudić još neko vreme oslanjati na Aleksića, Vidosavljevića, Bevisa, Gluščevića, Ristića i Vižđija i mada su otišli Luka Zorić, Vasilije Đurić i novopečeni penzioner Nemanja Tomić, sada su tu povratnik Evandro i Partizanovo dete Bogdan Mirčetić. A čeka se i Tunišanin Luaj ben Hasin, koga Radnički juri već dve godine i koji bi trebalo da predstavlja kapitalno pojačanje.

Dok Aleksić ili Gluščević ne odu u inostranstvo, čini se da je najveći problem Đavola centarfor koji garantuje golove. Vidakov je i dalje povređen, Ivelja se vratio na Čair, Dilan Ortiz jednostavno nije taj, a videćemo tek koliko može mladi Milan Rošević (23).

Došli: Luka Lijeskić (Gent), Vukašin Bulatović (Metalac), Samir Zeljković (Sarajevo), Miloš Rošević (Spartak), Evandro da Silva (Nautiko), Bogdan Mirčetić (Partizan)

Otišli: Luka Zorić (bez kluba), Branislav Milošević (bez kluba), Vasilije Đurić (Ocelul), Pavle Ivelja (Radnički Niš), Nemanja Tomić (završio karijeru).

ČUKARIČKI: SEZONA BEZ EVROPE KAO OPOMENA

Prethodna takmičarska godina donela je velike turbulencije na Banovom brdu. Prva sezona u kojoj je Čukarički igrao grupnu fazu nekog evropskog takmičenja ostaće upamćena po nizu promena na klupi, pa su se posle Dušana Kerkeza nizali Igor Matić, Gordan Petrić i Goran Stanić.

Poslednjeg u nizu stratega deo fudbalske javnosti je od promocije gledao kao privremeno rešenje, međutim nekadašnji šef stručnog štaba Mladosti iz Lučana uspeo je da se izbori za poverenje i priliku da se na kormilu pokaže i posle letnjih priprema.

Izostanak evropske vize, iako je i ove godine bilo predviđeno pet mesta za internacionalnu pozornicu, bio je dovoljan da sezona na Banovom brdu bude označena kao neuspešna, a povratak kontinuiteta u Evropi označen je kao jedan od ciljeva u Čukaričkom koji će i ove sezone u prvom planu biti zbog mladih igrača.

Poseban fokus trenutno je na Mihajlu Cvetkoviću i Igoru Miladinoviću koji su privukli veliku pažnju, te su na adresu kluba stigle zvanične ponude i izvesno je da će u narednom periodu nastaviti tradiciju milionskih prodaja Brđana. S tim da Cvetković svakako neće kao maloletan igrač otići pre zime. Miladinović hoće.

Osim neminovnih prodaja talentovanih igrača koje su glavni izvor sredstava za godišnji budžet, Čukarički je u značajnoj meri zadržao okosnicu, iako je klub napustilo nekoliko igrača koji su ostavili značajan trag poput Nemanje Belića, Ibrahima Endijajea, Nemanje Tošića, Luke Stojanovića i Luke Adžića, međutim istovremeno su konkurenciju zaoštrila poznata superligaška imena poput Nikole Mirkovića, Miloša Cvetkovića i Lazara Tufegdžića, uz talentovane strane fudbalere.

Došli: Lazar Tufegdžić (CSKA Sofija), Miloš Cvetković (TSC), Nikola Mirković (Novi Pazar), Hamadi Diop (Šarlot), Emanuel Dzigba (Akra Lions).

Otišli: Luka Adžić (Bangkok Junajted), Ibrahim Endijaje (Mladost), Luka Stojanović (Karmiotisa), Nemanja Belić (IMT), Nemanja Tošić (Cirih), Nenad Filipović (?).

MLADOST: PONOVO RADI LUČANSKI IZLOG

Prošle sezone Mladost je važila za jedno od prijatnijih iznenađenja, posle dve sezone završila je u plej-ofu te će imati težak zadatak da ponovi uspeh. Ipak, uprava kluba značajno je olakšala posao novom treneru Dejanu Maksimoviću uspevši da zadrži okosnicu ekipe, koja je pod vođstvom Tomislava Sivića prethodnu takmičarsku godinu okončala na sedmoj poziciji.

I ne samo da je uspela da je sačuva, već ju je i ojačala dokazanim superligaškim imenima – Ibrahima Endijaje i Uroš Ljubomirac - što bi makar u teoriji trebalo da znači mirnu sezonu u Lučanima. Od iskusnijih, igrača sa većom minutažom u prošloj sezoni ekipu su napustili njen kapiten i jedan od najstarijih, Ivan Milošević (39), koji je otišao u penziju, odnosno Marko Veličković (19), koji je odlične partije u debitantskoj sezoni u Mozzart Bet Superligi naplatio transferom u Vojvodinu.

Njegov odlazak mogao bi da predstavlja i veći udarac za Mladost od Miloševićevog, jer je u prethodnoj sezoni uz Uroša Sremčevića izneo ulogu bonusa. Međutim, Lučani su se prethodnih sezona profilisali kao poligon za razvoj mladih igrača, a samo u poslednje dve sezone imali su tri milionske prodaje (Uroš Sremčević, Miloš Gordić, Nikola Jojić). Joksimović je u nedavnom intervjuu za Mozzart Sport izjavio da je na pripremama imao desetak bonus igrača pa ostaje da vidimo ko će prvi iskočiti i napuniti klupsku kasu.

Došli: Ibrahima Endijaje (Čukarički), Uroš Ljubomirac (Napredak), Gabrijel Obekpa (IMT)

Otišli: Marko Veličković (Vojvodina), Nemanja Žunić (Javor), Luka Savić (Sloboda Užice), Vasilije Đerković (Sloga Kraljevo)

NAPREDAK KRUŠEVAC: I REAL BI SE MUČIO S 30 IZMENA

Nova sezona - nova rekonstrukcija. Kao i uvek, od svakog jula sve od nule kreće u Napretku. No, zvuči skoro neverovatno da je u Kruševcu napravljeno još više izmena u kadru nego prošle sezone, kada je ih je bilo 24. Ovog leta brojka deluje još nestvarnije – ravno 30, a prelazni rok još uvek nije završen. Pod Bagdalom došlo i do promene stručnog štaba. U Kruševac se vratio Goran Stevanović (u jesenjem delu sezone 2020/21 već bio i istom klubu), nakon odlaska Vladimira Gaćinovića iz Lazarevog grada, koga je u plej-ofu menjao Ivan Stefanović.

Napredak je menjao praktično sve. Preživeo je samo golman Vladimir Savić. Čak tri štoper došla su ovog leta u Napredak, iskusni Stefan Bukorac i Ivan Ostojić, a tu je i Partizanov bonus, Nikola Miličić. Nemanja Đeković je i dalje fudbaler Čarapana, ali se oporavlja od teške povrede. Jovanovića će na desnoj strani menjati Dragan Čubra, još jedan bonus igrač, i Uroš Ignjatović.

Odlazak kapitena Uroša Ljubomirca (Mladost) i Lazara Zličića najavio je veliki broj promena i u vezi, a nema sumnje da je novajlija Miloš Tošeski (Spartak) najbliži prvoj postavi, uz starosedeoca Filipa Krstića. Gubitak Zličićeve kreacija trebalo da nadomeste Saša Marjanović, koji će ove sezone možda dobijati mnogo više minuta nego prošle, i još jedan mladi igrač, Mihajlo Petković.

Najviše izmena pretrpeo je napad. Čak osmorica ofanzivaca otišla su iz Kruševca, a među njima najbolji strelac, Andreja Majdevac. Iz prošlosezonske postave ostali su u Kruševcu Nebojša Bastajić i Dušan Stoiljković i ne bi bilo iznenađenje da baš njih dvojica budu prvi izbor Gorana Stevanovića za pozicije na krilu, iako je pod Bagdalu stigao i Nikola Karaklajić, nakon odlične sezone u Novom Pazaru. Tu su i Miloš Milivojević iz Vršca i Mateja Bubanj iz Voždovca. Tek da se zna da se ne Napredak ne nalazi u problemu sa bonus igračima kao prethodnih meseci. Majdevca će u srcu napada verovatno menjati Marko Obradović, mada je kruševački superligaš vratio i svog najboljeg strelca pre dve sezone, Marka Šarića.

Došli: Miloje Preković (Korlstad, Švedska), Nikola Miličić (Partizan, pozajmica), Stefan Bukorac (Telavi, Gruzija), Ivan Ostojić (Baltika, Rusija), Dragan Čubra (Liteks, Bugarska), Uroš Ignjatović (Budućnost Podgorica), Miloš Tošeski (Spartak), Mateja Gajić (omladinska škola), Mario Marković (omladinska škola), Mihajlo Petković (Partizan), Nikola Karaklajić (Novi Pazar), Miloš Milivojević (Vršac), Marko Obradović (Novi Pazar), Marko Šarić (Javor), Mateja Bubanj (Voždovac)

Otišli: Vladimir Bajić, Ognjen Mršić (Novi Pazar), Nikola Stevanović (Ocelul, Rumunija), Stefan Jovanović (TSC), Dejan Parađina (Zemun), Uroš Ljubomirac (Mladost), Lazar Zličić, Đorđe Jovanović, Slobodan Stanojlović (OFK Beograd), Andrej Blagojević (Javor), Milan Bojović, Uroš Nenadović, Siniša Babić, Branislav Tomić, Andreja Majdevac (Panaitolikos, Grčka).

NOVI PAZAR: OSTAO JE SAMO LJAJIĆ

Pazar su napustili skoro svi nosioci igre, ne i prva zvezda Adem Ljajić. Najbolji igrač Mozzart Bet Superlige 2023/24 za sada odoleva ponudama iz Evrope i Azije, a čelnici supeligaša sa Jošanice i Raške na njegovom ostanku iz čiste ljubavi temelje visoke ambicije. Plavi žele u plej-of, potom i da se bore za premijernu evropsku vizu. I jedno i drugo ostadoše sanak pusti u minuloj sezoni obeleženoj dobrim igrama i plasmanom za vreme jesenjeg mandata Siniše Dobrašinovića, čestim smenama na klupi (po dva šefa struke u obe polusezone) i još češćim, ali i već uobičajenim odsustvom publike sa tribina zbog različitih kazni.

Nije izneverena osmogodišnja praksa što podrazumeva da se u nove fudbalske bitke ulazi sa novim šefom struke, pa je od Slavka Matića kormilo preuzeo Nikola Trajković. Mladi trener već se suočio sa 30 transfera (17 izlaznih i 13 ulaznih). Pazarska iskustva govore da dolaske (možda i najvažnije), takođe i brze rastanke možemo očekivati posle nekoliko odigranih kola. Uostalom, helikopter sa Sejdubom Sumom sleteo je tek septembra prošle godine, nešto kasnije sugrađani su spektakularno dočekali i bivšeg reprezentativca Ljajića.

 Sad se čekaju se još najmanje trojica novajlija kadrih da prave razliku, pre svega defanzivni vezista, što bi trebalo da bude Aleksandar Kovačević, krilo i napadač. Kao i u drugom delu 2023. godine, sa Pazarcima trenira doskorašnji omladinac Fenerbahčea i Partizana Ensar Brahić, istovremeno zanimljiv klubovima iz Hrvatske, Slovenije i Slovačke, ali saradnja (još) nije ozvaničena. Za razliku od Brahića, plavo-beli tabor je u sedmici kad kreće borba za bodove napustio Nigerijac iz novobeogradskog Radničkog pristigao na probu Njebuči Čukvu. Golobradi desni bek nije uspeo da se nametne pored Ivana Lakićevića i Dragana Bojata.                    

Došli: Ivan Lakićević (Železničar Pančevo), Ognjen Bjeličić (Hamrun), Ognjen Mršić (Napredak), Darko Isailović (Radnički Sremska Mitrovica), Filip Bačkulja (Metalac), Nemanja Miletić (Javor), Semir Alić (Sloboda Užice – istek pozajmice), Darko Stojanović (IMT), Aleksandar Mesarović (Radnički Niš), Rodni Antvi (Hibernijans), Viktor Živojinović (Eolikos), Kurt Ejbrahams (Sloboda Užice – istek pozajmice).

Otišli: Nikola Mirković (Čukarički), Lazar Slavković (Teleoptik), Emir Azemović, Omar Fajed (Fenerbahče – istek pozajmice), Luka Čermelj, Ebenezer Anan (Crvena zvezda), Rafael Floro, Abdulaj Sise (Hapoel Hadera), Miljan Momčilović (OFK Beograd), Đinho Đo (Fenerbanče, pa Radnički Niš – istek pozajmice), Mihajlo Petković (Partizan, pa Napredak – istek pozajmice), Sejduba Suma, Nikola Karaklajić (Napredak), Nikola Srećković (Visla Plok – istek pozajmice), Filip Knežević, Marko Obradović (Napredak), Marko Šćepović.  

SPARTAK SUBOTICA: DECO, NA VAS JE RED

Plavi golubovi su pre svega zadržali trenera, koji je od dolaska na klupu Spartaka nije pretrpeo niti jedan poraz. Ruku na srce, radi se o sedam mečeva plej-auta i poslednjem kolu regularnog dela sezone, ali opet je Miloš Kruščić Subotičane uveo u mirnu luku na kraju sezone. Nažalost, u igračkom kadru možda I previše promena.

Subotičani su prodali Aleksu Đurasovića ruskom Akronu, Jug Stanojev je postao član Kajrata, Miloš Tošeski se nakon dve godine preselio se u Kruševac. Tim su napustili i golman Filip Manojlović, napadač Ognjen Mudrinski, dvojac iz Tanzanije Alfons Msanga i Moris Abraham. Mladi Miloš Rošević je otišao u Radnički iz Kragujevca…

Najveće pojačanje za tim biće povratak Luke Bijelovića, koji nije uspeo da ubedi upravu Rubina da aktivira otkupnu klauzulu, interesantno će biti videti koliko može Hoze Mulato, kolumbijski napadač koji je stigao iz američkog Dalas, ali je utisak da če mnogo toga zavisiti od kasnih akvizija ili – igrača iz omladinskog pogona.

Došli: Hoze Mulato (Dalas)

Otišli: Aleksa Đurasović (Akron), Jug Stanojev (Kajrat Almati), Miloš Tošeski (Napredak), Miloš Rošević (Radnički Kragujevac), Simo Vrbljanac (Jagodina), Ilija Miodragović (Inđija), Filip Manojlović, Ognjen Mudrinski, Alfons Msanga, Lazar Stajković, Moris Abraham, Ilija Martinović (slobodni igrači)

IMT: PO KONTINUITET U SUPERLIGI SA TRENEROM KOJI JE TRAKTORISTE UVEO U EVROPU

Preživeo je IMT prvu sezonu u Mozzart Bet Superligi i stekao zavidno iskustvo na temelju kojeg će pokušati da u novoj takmičarskoj godini napravi rezultatski iskorak i izbegne neizvesnu borbu za život do poslednjeg sudijskog zvižduka u poslednjem kolu plej-auta.

Mlada ekipa Traktorista ostavila je vrlo dobar utisak, a premijernu sezonu obeležio je kapitalni transfer Miloša Lukovića u Strazbur. Prodaja talentovanog napadača obezbedila je veliki deo budžeta za narednu sezonu, ali i predstavljala putokaz za ostale mlade igrače novobeogradskog kluba.

Da će fokus i ove sezone biti na perspektivnim igračima potvrdila je i odluka kluba da posle rastanka sa Nebojšom Jandrićem šansu ukaže treneru Milanu Đorđeviću. Mladi šef stručnog štaba pažnju je privukao na klupi omladinaca IMT-a sa kojima je klub izveo na internacionalnu pozornicu osvojiviši Omladinsku ligu Srbije.

Oslonac mladim igračima predstavljaće iskusni igrači, među kojima su od ovog leta i povratnik Alen Stevanović i Nemanja Belić. Kada su u pitanju dolasci, Traktoristi su ovog leta napravili i nekoliko zanimljivih koraka, te su u redove Novobeograđana stigli igrač iz Turske, kao i dvojica Francuza.

U suprotnom smeru otišao je niz igrača sa nešto manjom minutažom, dok su pozajmice istekle golmanu Milošu Gordiću i napadaču Šedraku Čarlsu.

Kao i prošle godine, Traktoristi će se i ove sezone biti prinuđeni na selidbu. S obzirom na to da teren kraj Hale sportova ne ispunjava uslove Mozzart Bet Superlige, novobeogradska publika će i u predstojećoj takmičarskoj godini biti uskraćena za elitni fudbal. Ipak, umesto dosadašnjeg privremenog doma na stadionu Voždovca, IMT će u novoj sezoni rivale dočekivati u Loznici.

Došli: Alen Stevanović (Džamšedpur), Nemanja Belić (Čukarički), Anton Batis (Keviji), Ajtug Komeč (Bešiktaš), Joan Kurt (Kan).

Otišli: Nikola Kodžić (Tekstilac), Princ Ukačukvu (Tekstilac), Zarija Lambulić (Budućnost Podgorica), Milan Delević (Pajde), Leontije Vasić (?), Darko Stojanović (Novi Pazar), Gabriel Obekpa (Mladost), Miloš Luković (Strazbur)

RADNIČKI NIŠ: PO JUTRU SE DAN POZNAJE

Kada klub u predvečerje nove sezone proda ponajboljeg igrača – pa još „u bescenje“, krupnijoj ribi iz istog jezera – onda to nikako nije dobra poruka za navijače i njihova nadanja. I potez je u raskoraku sa najavom trenera sa početka priprema, da se plej-of kao cilj podrazumeva, ali da je njegova ambicija da Radnički ove sezone napadne izlazak u Evropu.

Eksperiment sa trenerom početnikom hrabar je potez uprave kluba, a rezultati će pokazati koliko i ispravan. Nikola Drinčić je za samo jednu sezonu kao igrač na Čairu ostavio dubok trag, a tokom pripremnog perioda predstavio se kao prilično zahtevan trener, koji traži mnogo formacijskih i pozicionih transformacija tokom igre - možda i prezahtevan za prilike domaćeg fudbala.

Radnički je, do sada, ovog leta kvantitativno izgubio duplo više nego dobio, ali što se kvaliteta tiče, veliko je pitanje da li je u minusu ili plusu. Kuriozitet je da je klub raščistio sa, izuzev Stefana Čolovića, svih preostalih devet fudbalera dovedenih u zimskom prelaznom roku, angažovanih tada da klub izvuku iz opsane zone, što su oni i učinili. Navijače najviše peče najnoviji odlazak Jusufa Bamidelea u Vojvodinu.

Sa druge strane, klub se pohvalio činjenicom da je kupovao iz inostranstva, otkupio fudbalere koji su se prošle sezone već adaptirali na uslove superligaškog fudbala u Srbiji, poput Trivantea i Đoa, ali najnovije vesti sa Čaira, u vidu produženog ugovora Bazilu Jamkamu i angažovanja proverenog fudbalera Jovana Nišića, pokazuju da se klub ipak neće tako lako miriti sa novim tavorenjem u donjem delu tabele.

„Lakmus“ će biti prvi mini ciklus u prvenstvu, u kojem Radnički, u prvih pet kola, samo jedan meč igra protiv tima koji nije bio predstavnik Srbije u Evropi u prethodne dve sezone...

Došli: Dejan Stanivuković (Kolubara), Radivoj Bosić (Javor), Đin-Ho Đo (Fenerbahče), Trivante Stjuart (Javor), Pavle Ivelja (povratak sa pozajmice u Radničkom 1923), Ilija Jurukov (Arda Kardžali), Dušan Pavlović (TSC), Jovan Nišić (Borac Banjaluka).

Otišli: Edmund Ado (Crvena zvezda/OFK Beograd), Stefan Vukić (Vojvodina/Čonking Tonglianglong), Jusuf Bamidele (Vojvodina), Aleksandar Mesarović (Novi Pazar), Stefan Cvetković (Železničar), Semir Smajlagić (Primorje Ajdovščina), Andrija Luković, Kolins Faj, Nikola Vasiljević, Vasilije Bakić, Marko Petković, Denis Stojković.

ŽELEZNIČAR: MOŽE LI SAVIĆ DA ZAVRTI PANČEVO?

 Pune ruke posla sportskog sektora Železničara. Do početka nove sezone Mozzart Bet Superlige Srbije dvocifren broj fudbalera je napustio, ali i stigao u Pančevo. Nekolicina nosilaca iz prošle sezone poput Stefana Hajdina, imenjaka mu Purtića napravili su transfere u inostranstvo, otišli su i Aleksandar Đorđević, Ivan Lakićević, odnosno prvi golman Milan Mijatović. Međutim, mesto među stativama popunio je Zoran Popović nakon što mu je istekao ugovor sa Crvenom zvezdom.

Da trener Marko Savić raspolaže pravom mešavinom mladosti i iskustva pokazuje i dolazak nekadašnjeg Zvezdinog tenka na sredini terena Sekua Sanogoa, u narednim danima očekuje se promocija Nemanje Milunovića, dok se Pančevci nadaju i detonaciji bombe u vidu Zorana Tošića. Dok je Frensis Eze, nigerijsko krilo iz druge lige turske prilična nepoznanica, a Marko Ćurić iz Grafičara vezista čiji talenat tek treba kanalisati i brusiti, trener Savić će u dolazećoj sezoni raspolagati dvojcom momaka koje je standardno koristio u prvom delu prošlom sezone kada je od Voždovca napravio ekipu koja je igrala možda i najlepši fudbal u Superligi – reč je o levom beku Nikoli Đuričiću i univezalnom ofanzivcu Matiji Mitroviću.

Ako jedan od najtalentovanijih srpskih stručnjaka mesec i po dana po dolasku u klub uspe da sklopi funkcionalan mozaik od novih igrača, Železničar će biti vrlo interesantan za gledanje ove sezone.

Došli: Zoran Popović (Crvena zvezda), Seku Sanogo (Šafhauzen), Uroš Stojanović (Urartu), Frensis Ezeh (Ejupspor), Matija Mitrović (Voždovac), Nikola Đuričić (Voždovac), Marko Ćurić (Crvena zvezda U19), Jovan Milosavljević (Brodarac U17), Stefan Cvetković (Radnički Niš), Božidar Blagojević (RFK Novi Sad), Abdul Jusif (Paide).

Otišli: Stefan Hajdin (Sepsi), Stefan Purtić (Lijepaja), Aleksandar Đorđević (Sarajevo), Milan Mijatović (Budućnost), Ivan Lakićević (Novi Pazar), Mateja Zuvić (Javor), Marko Gajić (Inđija), Veljko Trifunović (Mornar), Strajinja Jovanović (Radnik Bijeljina), Danilo Dašić, Avgusto Maks, Nikola Lainović.

OFK BEOGRAD: PLAVO-BELI NA CRVENO-BELI POGON

Romantičari su se na superligašku scenu vratili na velika vrata. Tim sa Stare Karaburme dominantno se prošetao kroz prvoligaško društvo, a potom potvrdio da će stil igre, filozofiju i igrački kadarr pokušati da očuva i u eliti.

Zadržao je OFK Beograd na klupi Sima Krunića i opredelio se da i u novoj takmičarskoj godini šansu da talentovanim igračima.

Uz niz perspektivnih igrača iz Crvene zvezde na radaru kluba iz Stare Karaburme našao se i niz talentovanih igrača iz inostranstva, dok će iskustvo pre svih doneti Marko Gobeljić, ali i Miljan Momčilović i Slobodan Stanojlović, igrači koji već imaju značajan staž u Mozzart Bet Superligi.

Kada su u pitanu odlasci, izvesno je da će Romantičarima najviše nedostajati Nikola Kneževič igrač koji se po isteku pozajmice vratio u Crvenu zvezdu. Takođe, ofanziva će biti slabija za Dejana Georgijevića, dok je Filip Kasalica u međuvremenu okačio kopačke o klin.

Glavni minus kada je u pitanju OFK Beograd jeste što se sa povratkom Romantičara u Superligu neće vratiti i superligaški fudbal na Karaburmu usled infrastrukturnih problema. Izabranici Sima Krunića privremeno će se preseliti van Beograda, u Zaječar, a primarni cilj biće im da uspostave kontinuitet u eliti čiji su član ponovo posle devet godina u nižim rangovima.

Došli: Danil Duševski (Minsk), Miljan Momčilović (Novi Pazar), Slobodan Stanojlović (Napredak), Aleksandar Kahvić (Crvena zvezda), Marko Gobeljić (Kisifija), Uroš Lazić (Crvena zvezda), Aleksej Vukićević (Crvena zvezda), Aleksa Cvetković (Crvena zvezda), Jovan Mituljikić (Crvena zvezda), Nikola Mituljikić (Crvena zvezda), Edmund Ado (Crvena zvezda), Novak Gojkov (Crvena zvezda)

Otišli: Admir Ademi (Mačva), Nenad Stanković (?), Danilo Mugoša (?), Dejan Georgijević (?), Dejan Bajić, Luka Mićić, Filip Minić.

JEDINSTVO UB: DEBITANT VELIKIH AMBICIJA

Dok se gazda kluba Nemanja Matić na pripremama Olimpik Liona uigrava sa saigračima za nove izazove slavnog francuskog kluba, njegovi saradnici u Jedinstvu trude se da rade po uputstvima koja im je ostavio kako bi se debitant u Mozzart Bet Superligi, i generalno u najjačem rangu domaćeg fudbala, u što boljem svetlu predstavio široj javnosti.

Ubljani su veoma aktivni na transferi pijaci, posebno sa dolascima, ali do kraja prelaznog roka kostur tima mogao bi da bude značajno promenjen. Klub je već napustio napadač Ibrahim Zubairu, koji je za 500.000 evra prešao u Partizan, a na izlaznim vratima je i drugi deo ubojitog tandema, Kvaku Karikari, koji će najverovatnije karijeru nastaviti u Danskoj. Navodno u Horsensu. On se već oprostio od Uba.

Još jedan bitan šraf iz prošle sezone mogao bi da ode iz Jedinstva, pošto se ime talentovanog štopera Miodraga Pivaša dovodi u vezu sa Njukaslom. Štaviše, 19-godišnji defanzivac je uslikan na Sent Džejms Parku, a po saznanjima Mozzart Sporta obeštećenje za njegov transfer biće 800.000 evra plus 20 odsto od naredne prodaje. S tim da bi Pivaš narednu sezonu proveo na pozajmici u nekom od klubova iz Holandije ili Belgije sa kojima Njukasl ima saradnju.

Što se tiče dolazaka na Ub, tu su igrači sa raznih meridijana. Ima ih iz Argentine, Uzbekistana, Gambije, Slovačke, Crne Gore, Hrvatske, ali i srpskih internacionalaca poput Goran Babića koji je prošao čuvenu Sautemptonovu školu i Marka Mitrovića koji je stigao iz Antverpena. Pregovarali su Ubljani i sa Milošem Degenekom, najavljivali da će pokušati da dovedu Raću Petrovića i Uroša Matića, ali tih "bombi" (još) nema.

Zato je na klupi Ivan Radovanović na početku trenerske karijere. Ima ogromno iskustvo igranja u Italiji i uspeo je da za kratko vreme taktički disciplinuje ekipu. Tokom leta morao je ponovo da uigrava tim, a u kolikoj meri je uspeo da uklopi veliki broj novih igrača saznaćemo uskoro. Raspored ne ide u prilog Jedinstvu, pošto u prvom kolu igra protiv Crvene zvezde u gostima, a onda će biti domaćin Partizanu. No, cilj je već zacrtan: plasman u plej-of.

Deluje ambiciozno, ali sa Nemanjom Matićem na čelu kluba sve drugo bilo bi čudno.

Došli: Amirbek Saidov (Bunjodkor), Uroš Savković (Mačva), Marko Mitrović (Antverpen), Goran Babić (slobodan igrač), Pablo Fereira (Moron), Tomas Perez (Rasing), Vukašin Jovanović (Partizan), Rihard Nađi (Zlate Moravce), Viktor Damjanić (Lokomotiva Zagreb), Edrisa Sezej (Validan).

Otišli: Ibrahim Zubairu (Partizan), Kvaku Karikari (Jedinstvo Ub), Dejan Milićević (Sloga Doboj).

TEKSTILAC ODŽACI: ISKUSTVO ISPRED VRELE MLADALAČKE KRVI

Plasmanom u Mozzart Bet Superligu, Odžačani su ispisali istoriju kluba i nadmašili očekivanja i najvećih optimista. Jedini zadatak u narednoj sezoni im je opstanak u eliti, ali on će biti pakleno težak. Tim sa zapada Bačke nije mnogo modifikovao sastav za ulazak u viši rang. Tako je i šef stručnog štaba Branko Mirjačić nagrađen za sjajno odrađen posao u Mozzart Bet Prvoj ligi Srbije i klub mu je pružio priliku da nastavi sa radom i u najvišem rangu srpskog fudbala. Što se igračkog kadra tiče, Tekstilac je u dosadašnjem delu prelaznog roka doveo petoricu novih igrača, ali je zato čak sa osmoricom produžio saradnju.

U većini slučajeva, nakon plasmana ekipa u najviši rang srpskog fudbala, usledi remont i gotovo potpuno novi tim zaigra u Superligi. Klub iz Odžaka je odabrao drugačiji put i uprava je rešila da ukaže poverenje igračima koji su je doveli dovde. Daleko od toga da Tekstilac ne poseduje nekolicinu igrača, koji su upoznati sa izazovima u elitnom društvu. Prvi koji padaju na pamet jesu nekadašnji zadnji vezni subotičkog Spartaka Branimir Jočić, zatim 35-godišnji čuvar mreže Bojan Brać, dugo vremena prvi golman Hajduka iz Kule, i naravno veznjak koji je ovo leta došao iz ekipe Zrinski Osječko – Milan Marčić. Takođe, iz Dubočice je došao iskusni Milan ilić, koji je pre dve sezone bio standardan defanzivac superligaša Mladosti GAT.

Odlazak prekaljenog napadača Miroslava Markovića može se smatrati očekivanim, budući da za manje od mesec dana puni 35 godina, ali će dvostruki strelac u dvomeču protiv Javora ostati upamćen kao jedan od najzaslužnijih za plasman Tekstilca u viši rang. Budući da okosnicu tima i dalje čine mahom igrači starosti preko 25 godina, može se zaključiti da će se Odžačani i naredne sezone oslonjati na iskustvo, pre nego na vrelu mladalačku krv. Najvećom težinom na štoperski tandem Sredojević-Marjanović, jer su njih dvojica bili stubovi najbolje odbrane Prve lige, sa svega 28 primljenih golova na 39 mečeva.

Na drugoj strani terena, veliki posao je Tekstilac napravio time što je u svojim redovima zadržao Nikolu Kodžića, ali pre svega Princa Ukačukvua, koji će i ove sezone nastupati za Tekstilac kao pozajmljeni igrači IMT-a. Pozajmljeni igrači Traktorista (čak pet prošle sezone) dali su ogroman doprinos ovom uspehu Tekstilca, ponajviše Ukačukvu koji je bio najbolji strelac ekipe u prošloj sezoni sa šest golova. I u narednoj sezoni Tekstilac će se nadati doprinosu novih imena na pozajmici, poput Vošinog Luke Serdara i Crnogoraca Ognjena Tripkovića i Jovana Dašića.

Došli: Milijan Ilić (GFK Dubočica), Milan Marčić (Zrinski Osiječko), Jovan Dašić (Budućnost, Podgorica), Luka Serdar (Vojvodina) i Ognjen Tripković (IMT).

Otišli: Miroslav Marković (slobodan igrač), Darko Stojanović (Novi Pazar) , Miloš Zličić (Trayal Kruševac), Đorđe Jovanović (Zemun), Gabrijel Obekpa (Mladost Lučani) i Radovan Avram (slobodan igrač).

SUPERLIGA, 1. KOLO

Petak

19.00: (2,00) Radnički 1923 (3,50) Železničar (3,80)

21.00: (10,0) Napredak (5,00) Partizan (1,33)

Subota

20.00: (1,10) Crvena zvezda (11,0) Jedinstvo Ub (18,0)

20,00: (1,75) Čukarički (3,60) Radnički Niš (4,90)

20,00: (2,30) Mladost Lučani (2,30) OFK Beograd (3,25)

Nedelja

17.30: (2,15) Novi Pazar (3,35) Spartak Subotica (3,45)

19.30: (1,48) TSC (4,30) IMT (7,00)

19.30: (5,60) Tekstilac (3,70) Vojvodina (1,65)


 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara