Nekada protiv Belingema, Palmera i Musijale, sada u Srbiji: Goran Babić došao da pokaže zašto su ga svi hvalili

Vreme čitanja: 5min | uto. 16.07.24. | 16:47

"Svašta sam prošao prethodne dve godine, ali to mi je dalo mentalnu snagu i sada sam spreman da se dokažem", uverava nekadašnja nada Sautemptona u razgovoru za Mozzart Sport

Kada Nemanja Matić za svoj klub izabere centralnog vezistu onda je jasno da se radi o igraču koji ima kvalitet. Kada ugledni Gardijan svrsta nekoga na svoju listu 20 najvećih talenata u premijerligaškim klubovima, onda to znači da je reč o fudbaleru ogromnog potencijala. A, kada vas u svoje redove primi jedna od najboljih škola fudbala u Engleskoj, onda ste dobili priliku o kakvoj veliki broj vaših vršnjaka može samo da mašta.

Sve to dogodilo se Goranu Babiću, dečaku srpskih korena rođenom u Londonu. Sa 12 godina je prešao iz Brentforda u Sautempton, klub koji je u velikoj meri zaslužan za karijere Alana Širera, Gereta Bejla, Meta Le Tisijea, Kevina Filipsa, Tea Volkota, Adama Lalane, Luka Šoa, Aleksa Okslejd-Čemberlejna... Bio je Babić kapiten, igrao za starije, sa 17 godina je dobio profesionalni ugovor i zakucao na vrata prvog tima.

Izabrane vesti

Sve je delovalo idilično, ali život je nepredvidiv, pa tako i karijera sportiste. Mladom fudbaleru dogodila se povreda prepone koja ga je dugo mučila. Umesto na treninzima Ralfa Hazenhitla vreme je provodio u ambulanti. Čak dve godine Goran Babić je pokušavao da ponovo uđe u ritam i opravda pohvale koje je dobijao sa raznih strana.

Mladi fudbaler, koji će u septembru napuniti 21 godinu, nedavno je stigao u Jedinstvo Ub i veruje da će u klubu Nemanje Matića uspeti da uhvati zalet za uspešnu karijeru. Vremena ima, a veruje i kvaliteta.

"Rezultati će pričati više od reči. Uslovi koje Jedinstvo ima ne razlikuju se nešto previše od onih u engleskim klubovima. Imate sve što je igraču potrebno da bude profesionalac. Tu je odličan sportski centar, treneri su top nivo. Stvarno nema velike razlike u stručnosti trenera ovde i tamo, slično se radi i na taktici i na fizičkoj spremi igrača", navodi Babić u razgovoru za Mozzart Sport.

Dolaskom Ivana Radovanovića na mesto trenera bilo je jasno da će se u Jedinstvu najviše pažnje poklanjati taktičkim detaljima. Kao neko ko ima više od 300 nastupa u Italiji, Radovanović je imao priliku da uči od raznih majstora trenerskog zanata i sada svoje iskustvo pokušava da prenese na igrače ubskog kluba.

U drugom delu prošle sezone, kada je skinuo crveno-beli dres i uzeo pištaljku u ruke, uspeo je od ekipe da dobije šta želi pa će Jedinstvo prvi put u svojoj istoriji igrati u najjačem rangu domaćeg fudbala.

"Kada sam saznao da dolazim pogledao sam nekoliko utakmica Jedinstva na Jutjubu. Igra se lep fudbal, trener ima baš dobru filozofiju i mislim da imam dobru priliku da se dokažem. Vidi se na treninzima veliki uticaj italijanskog fudbala. Dosta se radi na taktici, drugačije je od onoga na šta sam navikao, ali u pozitivnom smislu. U Engleskoj se igra možda najfizikalnije na svetu, mnogo brzo, dok ovde više pažnje posvećujemo taktici".

Uveren je Babić da mu neće biti problem da se prilagodi novoj sredini.

"Odgovara mi sistem kojim se ovde radi i verujem da ću se odlično uklopiti. Ne znam da li ću odmah zaigrati zbog pauze koja je iza mene, ali mislim da ću vremenom moći da nađem svoje mesto u timu. Dugo sam se vraćao posle povrede, svašta sam prošao, ono što sam ja doživeo u tim godinama mnogim mojim vršnjacima nikada se ne dogodi, ali sada sam spreman. Izdržao sam mentalno i pokazao veliku volju da nastavim da igram fudbal. Želeo bih zbog toga da se zahvalim doktoru Vuku Vučetiću koji mi je radio programe oporavka i Ernestu Šildersu, doktoru koji me je operisao. Nedavno je kod njega bio i Enco Fernandes iz Čelsija", priča Babić na tečnom srpskom jeziku, tako da što se tiče komunikacije, ona neće biti problem da se brzo uklopi.

Mladi vezista je napustio Sautempton prošlog leta po isteku ugovora i godinu dana je bio bez kluba. Probao je da uhvati ritam u Votfordu, ali nije bio dovoljno spreman, pa je uglavnom trenirao individualno.

Do poziva Nemanje Matića da dođe u Jedinstvo.

"Kontakt smo uspostavili i pre nego što sam planirao da dođem u Srbiju. Bilo je to kada sam potpisao profesionalni ugovor. U međuvremenu se svašta dogodilo i evo me u Ubu, ovde ću imati priliku da pokažem za šta sam sposoban".

Pored Matića, Goran Babić je imao priliku da se druži i sa Dušanom Tadićem, dok je kapiten srpske reprezentacije nastupao za Svece.

"I Dušan je mnogo dobar čovek, kao što je igrač. Upoznali smo se u Engleskoj i mnogo mi je drago zbog toga. Svaki njegov i Matićev savet zlata vredi. Napravili su velike karijere i nema mladog igrača koji ne bi voleo da ide njihovim putem".

Kada je reč o igračima top klase, imao je Babić i priliku da već igra protiv nekih od njih. Među rivalima u mlađim kategorijama bili su mu Džud Belingem, Kol Palmer, Džamal Musijala, Harvi Eliot iz Liverpula…

"Odmah se videlo da imaju potencijal za velike karijere. Izdvajali su se od većine", konstatuje novajlija u redovima debitanta u Mozzart Bet Superligi.

I sam Babić se izdvajao u svom klubu i bio među najboljima. Otud i prostor posvećen njemu u poznatim engleskih novinama.

"Nije mala stvar biti najbolji igrač svog kluba, a njihov izbor je govorio tako za mene. Pominjali su da sam veliki talenat, da treba da se prati moje ime i da ću biti uskoro u prvom timu. Hvalili su moju tehniku i pisali da umem da promenim tok igre. Simpatičan je bio i deo gde navode da sam pravi tip engleskog igrača jer bih za pobedu 'šutnuo i svoju mamu ako igra za protivnički tim'", kroz osmeh se prisećao mladi fudbaler.

U pomenutom tekstu Srbin je upoređen sa još jednim Sautemptonovim detetom, Džejsom Vord-Prausom, koji je sada u Vest Hemu.

"Imponuje mi to, on je odličan igrač, ali voleo bih da budem prepoznatljiv po svojoj igri i svom imenu i prezimenu".

ZVEZDAŠ OD MALIH NOGU, VOLI PRITISAK

Potencijalni debi Gorana Babića u takmičarskim mečevima za Jedinstvo mogao bi da bude u subotu na stadionu Rajko Mitić, gde će debitant u Mozzart Bet Superligi igrati protiv sedmostrukog uzastopnog prvaka (20 časova).

"Ja sam zvezdaš od malih nogu, tako da će to biti posebna utakmica za mene. Volim utakmice pod pritiskom, kada ima navijača, to mi budi dodatnu volju i zbog toga igram fudbal", jasan je novi fudbaler Jedinstva.

Za kraj, kakvo Jedinstvo bismo mogli da očekujemo protiv Crvene zvezde u prvom kolu sezone?

"Nikad se ne zna u fudbalu. Doći ćemo dobro organizovani, sa željom da osvojimo neki bod, pa videćemo da li ćemo uspeti. Sigurno je da ćemo pokušati".


tagovi

Mozzart Bet SuperligaJedinstvo UbGoran Babić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara