Panika u Barseloni: Hitno rešenje za Kutinja ili ode još 20.000.000

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.12.20. | 03:53

Brazilac je trenutno na samo 12 utakmica od aktiviranja nove klauzule...

Od viška, preko "novog glavnog igrača Barselone", pa ponovo do viška. Takav put prešao je Filipe Kutinjo u poslednjih godinu i po dana.

Da, pogodili ste, katalonski mediji ponovo sele brazilskog asa sa Kamp Nou i predviđaju da bi tako nešto moglo da se dogodi već ovog januara. Imajući u vidu aktuelnu finansijsku situaciju na svetskom fudbalskom tržištu, odnosno potraživanja Barselone koja su ogromna - Blaugrana je u ugovoru sa Bajernom o pozajmici imala klauzulu o otkupu postavljenu na preko 100.000.000 evra - nije najjasnije na čemu pomenuti izvori zasnivaaju "nadu" da bi Kutinjo mogao da napuni kasu Barse ove zime, ali da bi pomenuta želja (ili bolje reći namera) mogla da postoji - to je sasvim realno. I zasnovano je na činjenicama.

Izabrane vesti

O čemu se radi?

Dobro je poznato da Barselona u 21. veku nikada nije bila u lošijoj finansijskoj poziciji. Klub duguje na sve strane, korona-kriza aktivirala je crveni alarm, a na sve to nestabilnost u klupskim strukturama (izbori za novu upravu su na pragu) dodatno pogoršava situaciju.

“Biće mnogo dugova i troškova za naplatu, zbog toga mi ne želimo da dovodimo nove igrače, kako ne bismo uvećavali dug. Želimo da poslujemo odgovorno. O svemu dalje biće razgovora tokom narednog sastanka Borda kluba“, kazao je nedavno prvi čovek tehničke uprave Karles Tuskets.

Kada se govori o odgovornosti i štednji nemoguće je preskočiti slučaj Filipea Kutinja. Mada ga je Ronald Kuman koristio ove jeseni i trudio se svim silama da ga vrati na pravi put, Kutinjove brojke i dalje nisu vredne silnog uloženog novca (samo dva gola i dve asistencije), a kamoli novih troškova. A oni su na pomolu.

Sport piše kako je tehnička uprava rešena da se otarasi skupocene brazilske zvezde jer ukoliko ovaj odigra još 12 utakmica za Barselonu - a izvesno je da bi se to dogodilo ukoliko bu ostao - ionako debeo minus bio deblji za još 20.000.000 evra.

Nije šala, nije vic. Tako stoji u ugovoru između Barselone i Liverpula, sklopljenom u januaru 2018. godine. Tada su Redsi na ime obeštećenja dobili fiksnu cifru (120.000.000) i izborili se za ozbiljne i lake bonuse. Barsa je kroz iste već doplatila Englezima 25.000.000 (poslednja tranša otišla je na Enfild kada je Kutinjo sa Bajernom osvojio Ligu šampiona), a u vazduhu je još jedna, "najteža" rata. Jedna od klauzula iz ugovora garantuje Liverpulu još 20.000.000 evra kada Filipe Kutinjo odigra 100 zvaničnih utakmica za Barsu.

Raspored je pred nama i sve je jasno: čak i ako ne bi odigrao svaku utakmicu, do polovine februara Kutinjo bi dobacio do cifre od 100 mečeva za Katalonce, a to bi značilo da njegov kompletan transver skače sa sadašnjih 145.000.000 na konačnih 165.000.000.

Barselona želi da ovakav scenario po svaku cenu izbegne i zato je uveliko počela da traga za rešenjem. Transfer po do sada traženoj ceni (oko 100.000.000 evra) gotovo da je nemoguć i na leto, a ne ove zime. Nova pozajmica stoji ako realnija opcija, ali opet - koliko klubova je spremno da preuzme najveći deo Kutinjove astronomske plate?

Sve u svemu, vrlo nezgodna pozicija za Barsu i verovatno još nezgodnija za Kumana koji bi mogao da ostane bez ozbiljne opcije na navalu. Pogotovo ukoliko se obistine "pretnje" da klub neće ovog januara ulagati u nove igrače.

Ako postoji sreća u nesreći onda je to činjenica da Kutinjo ima čvrst ugovor do 2023, pa Barsa ne može da ga u slučaju pozajmice (čak i jednoipogodišnje) izgubi za džabe. Ali s druge strane to su još tri i po godine jakog ugovora, drugog najjačeg u klubu i ozbiljan udarac za kasu.

Okreni-obrni, gadna situacija za finansijski posrnulog giganta.


tagovi

Zimski prelazni rok 2021Filipe Kutinjo

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara