Italijanska štampa o Zvezdi: Maksimović očarao, gledaćemo ga u velikom klubu

Vreme čitanja: 3min | sre. 02.10.24. | 12:18

“Njegova kontrola lopte je slatka i divna, momak od 17 godina se nije uplašio vitrina San Sira"

Andrija Maksimović je očarao Italijane. Uprkos teškom porazu Crvene Zvezde na Đuzepe Meaci od Intera, 17-godišnji fudbaler je impresionirao ovdašnju publiku i komentatore. U najavi meča se već pričalo o velikom talentu mladog reprezentativca Srbije, ali su mnogi bili rezervisani budući da Andrija nije još uvek punoletan i da mu je meč sa Interom bio prvi veliki nastup na jednoj od najprestižnijih pozornica, "fubalskoj Skali".

Najčitaniji italijanski dnevnik „Gazeta delo Sport“ je Maksimoviću dao sedmicu uz obrazloženje da ako ih oko ne vara vrlo brzo ćemo ga videti u nekom velikom evropskom klubu. Gazeta je definisala Maksimovićevu kontrolu lopte kao slatku i divnu podsećajući da je dva puta propisno uplašio navijače Intera.

Izabrane vesti

„Korijere delo Sport“ navodi da je Andrija veliki talenat, pravi nebrušeni dijamant. „Nije se uplašio vitrine San Sira, štaviše njegova igra, ponašanje i odnos sa saigračima na terenu su pokazali da mu ne nedostaje snažan karakter“, piše rimski sportski dnevnik i dodaje da su to elementi koji potvrđuju da se radi o potencijalnom vanserijskom fudbaleru.

I „Tutosport“ je dao najvišu ocenu Maksimoviću među igračima Zvezde. On i golman Glazer su dobili jedini prelazne ocene: izraelski čuvar mreže 6, a srpska fubalska nada 6,5. Torinski dnevnik je naglasio da je reč o fudbaleru rođenom 2007. godine aludirajući na činjenicu da 17-godišnjaci u Italiji teško dobijaju priliku i da treniraju sa prvim timom, a kamoli da igraju mečeve Lige šampiona.

„Republika“ i „Korijere dela Sera“ su takođe proglasili Maksimovića za najboljeg u redovima crveno-belih dajući mu 6,5. „Republika“ je posebno istakla odličan spoj ideja, tehničke potkovanosti i brzine Maksimovića koji su došl do izražaja u nekoliko kontranapada koji su ozbiljno zapretili golu Zomera.

Inače u izveštajima sa meča se ističe da su u Zvezdinom timu zakazali najiskusniji igrači, poput Spajića i Krunića, čije su greške skupo koštale Beograđane. U analizama se ističe činjenica da je Interov visok presing pravio velike problem Milojevićevim fudbalerima i da su golovi Intera i dobar deo šansi bili plod grešaka Zvezdinih konstruktora igre.

Po italijanskim izveštačima Zvezda je imala veoma nizak baricentar igre sa petoricom defanzivaca u zadnjoj liniji i sa jasnom idejom da pokuša da kontranapadima ugrozi gol Intera. Uz to, bilo je očigledno da su se svi Zvezdini igrači, čim bi izgubili posed, vraćali iza linije lopte i tako dozvoljavali Interu da lakše kontroliše igru.

Zvezda je po Gazeti ušla hrabro u drugo poluvreme, ali kada je Arnautović postigao drugi gol Milojević je sa izvođenjem Maksimovića i dvojice napadača, Sillasa i Endiajea, praktično podigao „belu zastavu“ šaljući signal da već razmišlja o sledećem meču u prvenstvu.

Takođe se navodi da Zvezda može da zahvali svom čuvaru mreže Glazeru što nije preživela još teži poraz budući da je Izraelac imao nekoliko volšebnih odbrana šuteva Arnautovića, Mhitarjana, Karlosa Augusta

„Inter valjak“, dominira naslov na prvoj strani „Gazete“. Proverili smo, ne radi se o provokaciji a ni o „navijačima“ Partizana u redakciji prestižnog italijanskog dnevnika koji su upotrebili aluziju na „parni valjak“. Reč je o koincidenciji.

Na unutrašnjim stranama „Gazeta“ piše da je sve bilo jednostavno i lako za Inter i da je napravio solidnu zalihu golova, detalj koji ne treba potcenjivati jer bi gol razlika mogla da bude presudna kod svođenja računa nakon osam kola novog formata Lige šampiona.

„Korijere delo Sport“ ističe da je Inter značajno popravio gol razliku i da je Inazgijeva rotacija igrača urodila plodom. „Bez previše zamaranja“, naslov je komentara u kome se kaže da je razlika u kvalitetu dva tima ogromna iako se nije videla mnogo u prvom poluvremenu.

„Tutosport“ je izabrao naslov: „Inter, odgovor dostojan Lige šampiona“. Torinski dnevnik navodi kao veoma pozitivnu okolnost što su golove postigli rezervni napadači Arnautović i Taremi (prvi gol na zvaničnom meču u dresu Intera). List ističe i da je jučerašnji pora Zvezde bio deseti uzastopni u Ligi šampiona na gostovanjima. „Tutosport“ ne zaboravlja ni Nemanju Radonjića i posvećuje mu deo naslova za ocene igrače: „Pavar poništio Endijajea, Radonjić se nije primetio“.


tagovi

Vladan MilojevićAndrija MaksimovićFK Crvena zvezdaLiga šampiona

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara