NBA lopta (REUTERS)
NBA lopta (REUTERS)

Kalifornijski san postao je italijanska bruka

Vreme čitanja: 4min | sre. 02.10.24. | 15:38

Koliko je malo potrebno da se sve okrene

Sećate li se Erika Paskala? Ako niste bili zagriženi ljubitelj NBA lige, onda teško da ga se sećate, ali ko je pratio Golden Stejt Voriorse kada su bili na najnižim granama, sećaju se kako je ovaj krilni centar igrao u dresu Ratnika.

Posle pet vezanih finala, tri titule i dva poraza u istom, došlo je vreme da se ovaj super-tim rastavi, a to je počelo tako što je dvostruki MVP finala Kevin Durent otišao nakon poraza od Toronto Reptorsa u finalu i odlučio da karijeru nastavi u Bruklin Netsima.

Izabrane vesti

Možda bi Voriorsi i uzeli treći prsten zaredom, da se nisu Kevin Durent i Klej Tompson teže povredili, ali šta bi bilo kad bi bilo, na kraju su Toronto Reptorsi osvojili titulu sa Kavajem Lenardom i došao je kraj dinastije Golden Stejta.

Klej Tompson propustio je celu sezonu, Kevina Durenta više nije bilo i na sve to je povređen bio i Stef Kari, koji je slomio ruku i odigrao samo pet utakmica, pa je glavni igrač tima bio Dianđelo Rasel, koji je stigao u trejdu za Kevina Durenta, kao i Endru Vigins, a te sezone posebno se istakao Erik Paskal, ruki sa Vilanove koji je bio 41. pik.


Tada je u Voriorsima igrao i Alen Smailagić, tu je bio i Dragan Bender, a uz njih još 20 igrača koji su dobili šansu u katastrofalnoj sezoni Voriorsa sa samo 15 pobeda, što im je donelo Džejmsa Vajzmena sa drugog pika, od kojeg čak ni pokojni Dejan Milojević nije mogao da napravi pristojnog igrača, pa je sve bilo uzalud.

Rasel je bio glavni igrač, ali je na kraju trejdovan za Viginsa koji je preuzeo ključeve tima i na kraju ispostaviće se bio dobar potez jer je dve godine kasnije osvojio titulu sa Voriorsima kao drugi najbolji igrač ekipe.

Ali do toga je bio dug put, kada pogledamo sezonu 2019/20, u kojoj je Erik Paskal imao neke neverovatne utakmice i pravo niotkuda kao 41. pik bio čak i u trci za rukija godine u jednom trenutku. To mu se nije ispunilo, ali je bio u prvom timu rukija na kraju godine, što je takođe veliki uspeh za tako kasno izabranog igrača.

Imao je 14 poena i 4,6 skoka u proseku. Nije bio dobar šuter za tri, ali je bio snažan i odličan na prodoru, uz solidne procente sa slobodnih bacanja i delovalo je da su Voriorsi našli za budućnost startnu četvorku.

Ali, stvarnost je pokucala na vrata sledeće godine kada se vratio Kari i kada je lopta bila sve manje u njegovim rukama, pa je igrač koji je završio šesti u trci za rukija godine osetio to i u padu brojki, pošto je sa 14 poena pao na devet. Stiv Ker je već odlučio da mu Erik Paskal nije potreban naredne sezone, pa su ga Voriorsi poslali u Memfis Grizlise za pika druge runde 2026. godine, u prevodu - ni za šta.


U Juti je startovao tri utakmice, imao 5,8 poena u proseku uz katastrofalne procente, a njegovi Voriorsi su u prvoj sezoni bez njega osvojili šampionsku titulu.

I ne samo to, već je Erik Paskal sledeće godine ostao bez NBA ugovora. Juta ga je trejdovala u Minesotu, gde nije stigao ni da obuče dres, već je otpušten pred sam početak sezone. Pokušavao je da nađe tim i tokom sezone i početkom naredne godine kada timovi traže slobodne agente koji će igrati solidne uloge na putu ka plej-ofu i u doigravanju, ali ga jednostavno niko nije hteo.

Do pre tri godine bio je senzacionalan ruki koji je sa 41. pika imao 15 poena u proseku i Lilardovom i Mekalumovom Portlandu ubacio 34 poena uz 13 skokova, a onda je u martu morao da ode u Portoriko. U ekipi Leones de Ponse zadržao se mesec dana i dobio je otkaz.

Opcija je bilo sve manje - ako ne možete u Portoriku da igrate profesionalnu košarku, kao sveže odlazeći igrač iz NBA, postoje neki drugi problemi i to verovatno mentalne prirode.


Uspeo je u avgustu da pronađe tim i potpisao za Pistoju u Italiji, a o njegovom debiju se priča sada čak i u NBA krugovima i jasno je da tamo za njega više nikada neće biti mesta, čak ni u razvojnoj ligi.

Na debiju za italijanski tim promašio je svih šest šuteva, nije upisao nijedan poen, imao je tri izgubljene lopte i pet faulova za 19 minuta!

Na sve to je pocepao dres i tako postao viralan na društvenim mrežama.

NCAA šampionu iz 2018. godine tek je 27 godina, ali kako njegov put ide i šta mu se dešava trenutno u Italiji, ne deluje dobro...



tagovi

Golden Stejt VoriorsNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara