(Star sport)
(Star sport)

Duško Vujošević: Kod Pešića su pare vrlo važne, ali on neće samo na osnovu njih da ostane

Vreme čitanja: 4min | sre. 02.10.24. | 10:31

„Nije on pijun da ga bilo ko pomera“, ističe čuveni trener Partizana

Promena u fotelji, a valjda neće biti na klupi. Oko dolaska Nebojše Čovića možemo da diskutujemo, neko ga voli, neko ne, ali zato Svetislava Pešića vole – svi. Zato je prirodno da dosadašnji selektor bude i budući, iako je završetkom olimpijskog ciklusa proverenom stručnjaku istekao ugovor sa Košarkaškim savezom Srbije.

Na čelu te organizacije, umesto Predraga Danilovića, od utorka je Nebojša Čović, i sam zagovornik ideje da bi čovek s kojim smo osvojili poslednji trofej (u Indijanapolisu, 2002) i koji nas je obradovao srebrom iz Manile i bronzom iz Pariza trebalo da bude angažovan i u eri novog predsednika. Kao što i sam Čović želi.

Izabrane vesti

Takve nagoveštaje, kao i promenu na čelu KSS, analitički tumači Duško Vujošević, legendarni trener Partizana.

Košarkaški savez Srbije ima Statut. Voleo bih da on i cela država funkcionišu kao i sve ozbiljne instituticije – po pravilima i statutima koje imaju. Nažalost, u Savezu je došlo do toga da je onog trenutka kad je profunkcionisalo ovo vođstvo, pre svega kad su u pitanju rezultati seniorske reprezentacije – drugo mesto na Filipinima i velika bronzana medalja, posle onakve grandiozne utakmice, inače ne volim da pričam u superlativima, ali sada ne mogu da ih izbegnem, protiv Amerikanaca u Parizu, i kad se sve to složilo… Mlađe selekcije prošle godine zlatna medalja u Nišu, ove godine srebrna i bronzana medalja. I kad je sve to zajedno profunkcionisalo zbog toga što su to statutarne promene mora da dođe i do kadrovskih promena. Neki put je to činjenica, a neki put da bi sve to ostalo isto moraš sve da promeniš. Veoma je delikatan trenutak, promene nastupaju u trenucima uspeha. Posebno smatram da bi trebalo, u mestima osim predsednika, u čijem izboru ličnosti za postavljanje na tim pozicijama, naravno, ima pun uticaj i predsednik Saveza, birati ljude koji su komplementarni tako da Partizan i Zvezda mogu da sarađuju o preko Saveza, a da reprezentacija od toga ne trpi nikakve odlike potencijalnih sukoba večitih, odnosno da ne trpi nikakvu štetu“, u dahu je pričao Vujošević za Sport klub.

I nekadašnjeg selektora (pre više dve decenije) interesuje ko će predvoditi državni tim.

Smatram da je to ubedljivo najvažnija stvar u ovom momentu. I da to ne zavisi samo od Pešića. Izjave poput „Pešić ima obavezu“… Pešić je veoma ozbiljan čovek i čovek koji je mnogo pametniji nego što je u stanju da to artikuliše. On je u određenim godinama, u dobrom zdravlju za te godine. Njemu su godine donosile samo veće znanje i taložile iskustvo. Veoma je oprezan u svim odnosima i dobro procenjiv. Znalo se kad spava, vodio je računa o sebi, kako on radi te vežbe za leđne mišiće… On je sebe očuvao i sada se sve to svodi na dobrog, starog čoveka koji ima iskustva. Kod njega su pare vrlo važne, ali on neće samo na osnovu para pristati da ostane. Proteklih godina uradio je fantastične stvari. Napravio je jedinu grešku kad se posle neuspeha na Evropskom prvenstvu nije vratio sa ekipom, ne znam iz kog razloga, nikad ga nisam ni pitao. Ali on je čovek koji je napravio odnos sa tim igračima“.

Svaka čast ostalim našim trenerima, međutim, aktuelna generacije je „kliknula“ sa Pešićem.

Pešić je svestan da je teško nastaviti u smislu da bi sad trebalo ponovo da dođu Jokić, Bogdanović, Micić i ostali. Teško je ponavljati uspehe, jer apetit dolazi što se više jede, a rezultatima koje je napravio samo je povećan apetit i obaveza. Videlo se kad je bila proslava u „Nacionalnoj klasi“ posle Igara u Francuskoj i kad su mu igrači pevali na terasi koliko mu to znači. E sad, nikome on nije zgodan, on je teška figura, nije on pijun da ga bilo ko pomera. Nije pitanje samo para već da se dozvoli da se učestvuje u odlučivanju kod bitnih stvari, koncepciji i strategiji, pogotovo o kadrovskoj politici kada je u pitanju struka. Prva obaveza predsednika je da Pešić ostane“.

S obzirom šta je sve bilo u prošlosti i kakvi su tonovi beleženi na relaciji Duško Vujošević – Nebojša Čović, mnogi bi očekivali oštrije reči nekadašnjeg trenera crno-belih posle imenovanja doskorašnjeg predsednika crveno-belih na čelnu funkciju u KSS. Kad ono...

Moja želja nije da talasam bilo šta. Moja želja je da se spreči pokušaj da Pešić ode i da se ne zatvore do kraja mogućnosti u kadrovskoj politici kada je u pitanju, primera radi, generalni sekretar, da se tu dovedu neki ljudi koji totalno onemogućavaju saradnju Partizana i Crvene zvezde. Čović i ja nemamo dobar privatan odnos i ne bi bilo pristojno da komentarišem njegovo postavljanje na to mesto. Želja mi je samo, iz mog ugla, a svako ima svoj ugao gledanja, da kažem da neko iskustvo i košarkašku pamet imam i ja i da kažem ono što je najbitnije kad već ne postoji Stručni savet koji je ukinut posle Slavnićevog odlaska sa mesta selektora. To ukidanje je odgovaralo i pojedinim selektorima jer nije imao ko da ih kontroliše pa i predsednicima saveza. Kad već pričamo o insticucijama, statutima i tako dalje mislim da bi trebalo vratiti Stručni savet,“ zaključio je Duško Vujošević za Sport klub.


 


tagovi

KSSKošarkaški savez SrbijeDuško VujoševićDuško VujoševićSvetislav PešićNebojša Čović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara