(AFP)
(AFP)

Dogodovštine iz Firence sa ružnim Lukom Tonijem: Ljajić je bio tehnički potkovaniji od Ronalda

Vreme čitanja: 3min | sre. 02.10.24. | 14:57

Sećanja Emilijana Vivijana

Najproduktivniji je bio u Torinu, ali kao što prva ljubav zaborabva nema, tako se i Adem Ljajić sa posebnom setom vraća na boravak u Firenci. Bila mu je Fjorentina prvi inostrani klub, za nju je davao i nameštao golove – kao što sad čini u rodnom Novom Pazaru – skrenuo je pažnju italijanske javnosti i bio jedan od mnogobrojnih fudbalera sa ovdašnjeg podneblja koji su ostavili trag na stadionu “Artemio Frnaki”.

Igrao je i sa velikim brojem asova, od kojih se posebno isticao Luka Toni, čuveni napadač Viole i reprezentacije Italije. Putevi su im se 2012. ukrstili u Toskani, a sećanje na taj period oživeo je Emilijano Vivijano, svojevremeno golman Ljubičastih.

Izabrane vesti

“Luka Toni je stvarno ružan estetski, pritom je bio jedan od najčudnijih igrača koje sam ikad video. Neartikulisan. A kako da mu kažeš bilo šta kad je davao golove. Ponekad je jače šutirao levom bolje nego desnom, tresao mreže na razne načine. Bio je fenomenen”, ističe Vivijano.

Gostujući u jednom podkastu, golman kome je leto istekao ugovor sa Askolijem prisetio se detalja od pre 14 godina.

Zbog te činjenice da je Toni pomalo neugledan, Adem Ljajić ga je stalno ismevao govoreći mu da ne zna kako da primi loptu. Tako mu je tokom jednog treninga Toni uzvratio pitanjem: “Koliko si golova postigao dosad za Fjorentinu?” Kad je Ljajić je odgovorio da je dao sedam, Luka je rekao: “Gledaj, ja sam dao sedam za nedelju dana”. Tačno tako je i bilo je tačno, jer smo igrali dva meča u dva vikenda, a između toga vanredno kolo tokom radne sedmice, na jednoj utakmici je dao het-trik, a na preostale dve po dva gola”.

Zanimljiva je bila još jedna opservacija Emilijana Vivijana.

“U tom period, Ljajić je tehnički bio potkovaniji od Kristijana Ronalda, ali ne može se ni najmanje porediti sa Portugalcem”.

Vivijano je dublji trag ostavio u Breši, Samdoriji i Bolonji, svega 32 utakmice je branio za Fjorentinu, mada je samo jedna sezona – baš ta sa Ljajićem, Tonijem, ali i Stevanom Jovetićem, Nenadom Tomivićem i Stefanom Savićem – bila dovoljna da se uveri u rivalitet Viole i Juventusa.

Živeo sam u centru Firence i često viđao turiste u dresovima Juventusa. Uvek sam ih savetovao da ih skinu, jer je uvek postojala mogučnost da se na ulici naće neki “blesavi” navijač. Za mene, sve je to bilo pogrešno, jer bi svako trebalo da ima parvo da se šeta u dresu koji želi, ujedno poštujući druge. Naravno, nikada ne bih nosio dres Fiorentine na stadionu Juventusa, jer si ti u tuđoj kući”.

Doduše, na “Frankiju” je svedočio jednoj neprijatnosti tokom duela sa ekipom iz Torina.

„Sećam se meča Fjorentina – Juventus, navijačima crno-belih je bilo zabranjeno da putuju u Firencu. A tamo nije kao na drugim stadionima gde ako pola prisutnih navijača slavi gol Juvea. Desilo se da su se nekako na tribine “uvukli” crno-beli i kad su gosti dali gol, video sam jednu stariju gospođu kako viče u pravcu navijača Juventusa: “To je on, to je on, baci ga dole”. Moj prijatelj, koji je došao da gledam meč, bio je šokiran tom scenom”, smeje se Emilijano Vivijano.


tagovi

Emilijano VivijanoFjorentinaAdem LjajićSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara