OCENE – ZVEZDA: Stankovićev greh – desetominutni vašar! Ponovo radi lenja srbobranska bitanga, Falčineli mogao da bude perfektan

Vreme čitanja: 5min | čet. 01.10.20. | 21:58

Odbrana jeftino ispala, Kanga još nije namešten, pohvale Nikoliću

MILAN BORJAN – 6,5 – Jedan od onih mečeva koji je za golmane jako težak. Mogao je da stavi suncobran u šesnesterac i odmara se dobrih 70 minuta. Nije imao posla, ali je sačuvao prisebnost prilikom zicera Ararata. Prvi pokušaj je odbranio – drugi nije mogao.

MILAN GAJIĆ – 5,5 – Propustio je veliku priliku da napravi iskorak u karijeri. Igra konstantno ove jeseni u domaćem prvenstvu, ali je večras polagao test zrelosti. I nije to izgledalo sjajno. Previše stegnut, grešio je u osnovnim paramterima, noge su mu delovale kruto i teško. Takva partija u ofanzivi, gde nijednom nije napravio višak, ostavila ga je bez samopouzdanja. Morao je da pojačava taj bok Dejan Stanković, jer je Zvezdina zona pucala upravo tamo gde je dejstvovao Zlatni Orlić. Moraće to mnogo bolje, inače će još dugo biti samo dobra alternativa. Nije zbog toga doveden iz Bordoa. 

Izabrane vesti

RADOVAN PANKOV – 6 – Kao po običaju. Rutinski je rešavao duele sa brojčanom slabijim rivalom na Zvezdinoj polovini. Bilo je tu i samopouzdanja, i želje da se napravi višak. A onda greška u 72. minutu, kompletne odbrane, samim tim i Radovana Pankova. Izleteo u prazno i omogućio Gufranu da gol loptom vrati utakmicu u neizvesnost. Morao bi da bude konstantan i racionalan. Posebno u mečevima kada je Zvezda imala utakmicu na dlanu.

MILOŠ DEGENEK – 6 – Verovatno njegovo poslednje izdanje u crveno-belom dresu. I poslednji veliki uspeh. Preslikana konstatacija kao u slučaju Radovana Pankova, uz grešku u početnoj fazi meča kada je loše izneo loptu. Podeliće krivicu za jedini gol, kada je loše anticipirao situaciju. Znao je za mnogo bolje mečeve, ali je reprezentativac Australije kompletirao veliki period u karijeri.

MILAN RODIĆ – 6,5 – Bespotrebno dobio žuti karton, ali je sa tim opterećenjem ostavio možda i najbolji utisak od svih članova defanzivne četvorke. Svestan da nije fizički fit, ograničio se na odbrambene zadatke, mada je imao smetnje u saradnji sa Aleksandrom Kataijem. Odlično rasčistio jednu tešku situaciju kada je Ararat pokušao da se uhvati za slamku spasa. I kada nije na optimalnom nivou zbog spreme i učestalih promena, dokazan je igrač za ovakve i slične utakmice. Za sve bi bilo najbolje da ostane u crveno-belom dresu.

VELJKO NIKOLIĆ – 7 – E, tako se raste. Tako se napreduje. Tako se postaje igrač od poverenje trenera. Sve ono što dobro radi u Superligi mladi ofanzivni vezista je preneo na teren GSP stadiona. Iako je morao da se troši u defanzivi, lakoćom pokreta je čuvao loptu pored mnogo iskusnijeg Gufrana. Povremeno je delovalo kao da igra mali fudbal protiv nižerazrednih igrača. Usisavao je loptu pored trojice čuvara i terao ih u „nekošeno“. Bilo je i grešaka.

GELOR KANGA – 6 do 64. minuta – Posle njegovog izlaska Crvena zvezda nije imala tako siguran protok lopte. Imao je reprezentativac Gabona i onaj čaroban pas ka Mirku Ivaniću. Mnogo je to bolje izgledalo nego protiv Omonije kada je silovao i sebe i kompletnu ekipu. Međutim, Dejan Stanković mora da uzme flomaster i crvenim podvuče jedan od prioritetnih zadataka tokom reprezentativne pauze. Podići nivo igre Gelora Kange, pronaći mu prave koordinate u igri, uklopiti ga u sistem. Taj posao nije nimalo lak, jer će morati Stanković da naiđe na povratnu reakciju. U suprotnom dobro biti neće.

EL FARDU BEN – 6 – Skoro, pa neprimetan u prvom poluvremenu, mada je lepo gađao Kataija u drugoj velikoj šansi za srpskog šampiona. Nije se snašao u pozicionoj igri, sa mnogo prekida koju je Ararat forsirao do iznemoglosti. Sputalo ga je opterećenje oproštaja, pa je kasnio u situacijama kada je bio nepogrešiv. Brzo se umorio... Njegov testament učinka u crveno-belom dresu je bogat, i biće jako težak za sve strance koji budu dolazili u Ljutice Bogdana. Pravo je vreme da promeni sredinu, dao je Crvenoj zvezdi sve što ima.

MIRKO IVANIĆ – 6 – Bilo je trenutaka kada je bio podešen na onaj slab režim, koji ga je krasio tokom prvog dela mandata u Crvenoj zvezdi. Suviše mekan i neodlučan u bitnim situacijama, nije sarađivao sa Gelorom Kangom i Kataijem kako to obično radi. Tražio se, ali se na kraju pronašao. Perfektnim centaršutem pogodio je u trepavicu Dijega Falčinelija. Još jedna asistencija na evropskim utakmicama. Postao je Zvezdina konstanta.


ALEKSANDAR KATAI – 7,5 – Trener Dejan Stanković treba svaki put kada vidi Aleksandra Kataija da parafrazira kultnu rečenicu iz jednog crtanog filma: „Maziću ga, paziću ga, i zvaću ga lenja srbobranska bitanga“. Prespavao je veći deo prvog poluvremena Aleksandar Katai, skoro da se nije okrenuo ga golu. Verovatno je skakao po nervima navijača srpskog šampiona, svestan da nisu igrači Ararata sposobni da ugase sav njegov talenat, dostojan Lige Evrope. Sačekao ih je na krivoj nozi, promešao i olakšao posao Dejanu Stankoviću. I nije samo gol u pitanju, stigao je petom da asistira Falčineliju kod promašene šanse. To je fudbalski poeta. Kad korona proće dolaziće ljudi na Marakanu da ga ponovo gledaju.

DIJEGO FALČINELI – 7 – Znamo često svi da se šalimo sa napadačima koji umesto golova rade za ekipu, traže dubinu, ostavljaju prostor. Međutim, Italijan je večeras baš bio – to. Svaki njegov trk ili prijem lopte bio je ogledalo izučenih italijanskih škola. A tek ono kretanje kada je zbunio štopera Ararata i centaršut Ivanića trzajem pretvorio u gol. Hodao je na ivici perfektne partije. I onda promašio zicer. Nije ga to skupo koštalo, ni njega ni Crvenu zvezdu. Deluje da je Zvezda pogodila.

IZMENE

NJEGOŠ PETROVIĆ od 64. minuta - 5,5 - Nije stigao da ispravi grešku odbrane kod gola Ararata. A zbog toga je uveden.

ŽELJKO GAVRIĆ od 81. minuta 6 – Iznudio nekoliko faulova, što je dovoljno za prelaznu ocenu.

MARKO GOBELJIĆ od 84. minuta – Malo vremena za učinak.

TRENER DEJAN STANKOVIĆ 6,5 – Za odluku da igra bez klasičnog zadnjeg veznog – kapa dole i aplauz. Taj potez je otkrio koliko zapravo mladi stručnjak veruje u svoj tim, makar u sudaru sa Araratom. Pohvale i na strpljenju koje je pokazao srpski šampion. Nije histerisala i žurila Crvena zvezda ni u trenucima kada je bedem Ararata izgledao kao Galsko selo sa Asteriksom i Obeliksom. Međutim, strogo kontrolisanu utakmicu, koja je bila u rukama Crvene zvezde, najbolji srpski tim pretvorio je u desetominutni vašar. Linije su bile daleko, odbrana se povijala, nije bilo ni taktičkke discipline. Video je Dejan Stanković šta ne sme više nikada Crvenoj zvezdi da se ponovi u Evropi, ako želi da postane ozbiljna i konkuretna sredina... Probio je nekadašnji as Lacija i Intera barijeru i došao do prvog samostalnog poduhvata u karijeri. Sad će imati mir da nadogradi ovu ekipu, i da mirnim razmišljanjem poseje evropsko seme. Možda je i zaslužio da ga uprave nagradi Rouzom iz Arisa. 


tagovi

oceneDejan StankovićGelor KangaMilan BorjanMilan GajićMilan RodićMiloš Degenek

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara