Stadion Friuli (©Reuters)
Stadion Friuli (©Reuters)

Buongiorno Italia: Udine u ratnom stanju

Vreme čitanja: 6min | pon. 14.10.24. | 13:23

Izrael dolazi na Apenine baš u trenutku kada su italijanske oružane snage postale kolateralna šteta u sukobu IDF-a sa Hezbolahom

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Utakmica Italija – Izrael se pretvorila u meč koji prevazilazi sport. Susret dve reprezentacije bio je proglašen za meč visokog rizika i pre nego što su itaijanske oružane snage u okviru mirovnih snaga UN-a u Libanu postale kolateralna šteta borbe izraelskih oružanih snaga protiv terorističke organizacije Hezbolah.

Izabrane vesti

Odnosi između Rima i Jerusalima su se spustili na najnižu tačku od nastanka Izraela pre 76 godina. Čak ni kada je Italija Đulija Andreotija i Betina Kraksija dala utočište pripadnicima Palestinske oslobodilačke organizacije Jasera Arafata relacije između dve zemlje nisu bile tako hladne i napete.

Istovremeno, u delu italijanskog društva, pogotovo onog koji naginje ekstremnoj levici i ekstremnoj desnici, vrlo je rašireno anticionističko raspoloženje, a njima treba dodati i migrante koji su stigli iz arapskih država u prethodne dve decenije i vrlo su aktivni u demonstracijama protiv Izraela.

Zbog svega prethodno rečenog, iz bezbednosnih razloga stadion u Udinama će biti poluprazan, prodato je samo 12.000 ulaznica. Glavni grad Friulija je bukvalno blindiran. Na fudbalskoj areni i oko nje su raspoređene vojne i antiterorističke formacije.

Selektor Azura Lučano Spaleti nije krio da mu se ne sviđa atmosfera koja se kreirala oko utakmice sa Izraelom podsećajući da je fudbal zabava i radost i da bez obzira kako bude tekao meč, to neće biti slučaj u Udinama.

Inače, dolazak u Udine za Spaletija ima posebnu unutrašnju vrednost jer je to grad u kome je napravio možda i najvažniji korak u svojoj trenerskoj karijeri budući da mu je vođenje Udinezea omogućilo da napravi kvalitativni skok i da dobije pozive najvećih italijanskih klubova i Zenita.

Italija je apsolutni favorit u večerašnjem susretu. Azuri nisu nikada izgubili od Izraela, štaviše na šest mečeva samo jednom nisu pobedili, uz gol razliku 16-4, što će reći da Italijani postižu gotovo tri gola po meču kada za protivnike imaju tim Davidove zvezde.

Takođe, Italija nije nikada izgubila meč u Udinama. Skor je vrlo ubedljiv: sedam pobeda i dva remija. Uz to, na tih devet mečeva na čak sedam Italijani nisu primili nijedan gol.

Sticajem okolnosti, u prethodnih sedam mečeva sa Spaletijem na klupi, od Evropskog prvenstva pa do danas, Italija je uvek primala barem jedan gol. Šef stručnog štaba Azura je naveo kao jedan od ciljeva u večerašnjem duelu da se sačuva mreža.

Za Italijane okršaj sa Izraelom ima dodatnu vrednost jer bi u slučaju pobede praktično osigurali da budu nosioci na žrabu za Mundijal 2026. godine, a to znači da bi izebgli najjače selekcije na kontinentu. Imajući u vidu da su naše prekomorske komšije istraumirane sa duplim izostankom sa svetskih prvenstava u fudbalu za njih je od presudne važnosti da budu u SAD, Kanadi i Meksiku u leto 2026. godine.

Spaleti je stavio do znanja da će u nacionalnoj selekciji biti dosta promena u odnosu na meč sa Belgijom. Od prvog minuta ćemo videti barem četvoricu, a možda i petoricu novih igrača. Dvojica su nazemenljiva za Spaletija, njegov fudbalski sin, tako ga je Lučano sam definisao, Di Lorenco, a tu je i Fratezi. Prvi je odigrao najviše minuta u dresu Italije od kada je Spaleti na njenom kormilu – tačno 1.125 - a drugi najviše utakmica, 16.

Šef stručnog štaba Azura trpi žestoke kritike zbog Di Lorenca, ne zato što je jedini u timu stariji od 30 godina već zato što u nacionalnom dresu ne pruža partije koje se od njega očekuju i zato što Italija ima mnogo bolja rešenja za desnog defanzivca u tročlanoj odbrambenoj liniji.

Na golu Italije ćemo videti od prvog minuta čuvara mreže Totenhema Vikarija. Za njega će večerašnji nastup imati posebnu draž jer igra u svom rodnom gradu. Lorenco Luka, centarfor Udinezea će dobiti šansu u drugom poluvremenu, baš kao i Daniel Maldini, treći izadanak fudbalske dinastije Maldini.

ITALIJA 3-5-2: Vikario – Di Lorenco, Buonđorno, Kalafjori – Belanova, Fratezi, Fađoli, Tonali, Dimarko – Raspadori, Retegi

MILAN TRAŽI NOVOG CENTARFORA

Džonatan Dejvid protiv Reala (©Reuters)Džonatan Dejvid protiv Reala (©Reuters)

Tami Ejbraham još uvek nije oboren na ispitu, ali u Milanelu su ponovo počeli da pričaju o novom napadači i u cirkulaciju su se vratila imena Džonatan Dejvida iz Lila i Santjago Himeneza iz Fajenorda.

Reprezentativac Kanade je na nišanu Juventusa i još nekoliko klubova iz Premijer lige, ali Rosoneri mogu da računaju na privilegovan odnos sa Lilom i seriju uspešno obaveljenih transfera u poslednjih nekoliko godina. Ne treba zaborativi i da su imali istog vlasnika nekoliko godina i menadžmente koji se odlično poznaju.

Dejvidu ističe ugovor sledećeg leta i nije isključeno da ako Milan prelomi da ne želi da otkupi Ejbrahama (otkup je fiksiran na 25.000.000 evra) pokuša da dovde Kanađanina šest meseci ranije plaćajući razumnu cenu Lilu. Na taj način bi Milan preduhitrio konkurenciju i obezebedio kvalitetnog centarfora za drugi deo sezone.

Iz Sjedinjenih Američkih Država je stigla jedna dobra vest za Milan, a iz Afrike loša. Pulišić je oslobođen od selektora Poketina da igra meč sa Meksikom i posledično će moći da se vrati već sutra u Milano i da se spremi za duel sa Udinezeom dok se Čukvueze povredio na meču Nigerije sa Libijom. Takava razvoj događaja ide u prilog Okafora koji nije pozvan od selektora Švajcarske Jakina i dočekuje odmoran i oran susret sa Udinezeom.

INTER PODMLAĐUJE ODBRANU

Džonatan Ta (©Reuters)Džonatan Ta (©Reuters)

Bepe Marota i Pjero Auzilio su bacili oči na još jednog fudbalera kome ističe ugovor i mogao bi, kao više od polovine tima Nerazura, da stigne bez evra obeštećenja. Reč je o Džonatanu Tau iz Bajer Leverkuzena. Defanzivac nemačkog šampiona ima 28 godina, veliko iskustvo, u Bajeru igra u odbrani sa tri defanzivca (Inzgijeva dogma) i ima karakteristike koje se uklapaju u Inzagijevu fudbalsku filozofiju. U tom smislu bi bio idealna zamena za 36-ogodišnjeg Ačerbija budući da De Fraj ima 32 godine i ne daje dovoljno jake garancije.

Prema informacijama koje kruže Milanom, Ta bi se zadovoljio godišnjom platom od pet miliona evra. Ako to odgovara istini onda Inter neće imati ni minimalni problem da odgovori zahtevima nemačkog fudbalera. Sa dolaskom defanzivca Bajera kolonija igrača koji su došli ili prošli kroz Bundesligu bi se dodatno uvećala, od golmana Zomera preko defanzivca Pavara, vezista Čalhanoglua i Mhitarjana, do centarofora Markus Tirama.

U međuvremenu su iz Apijano Đentilea stigle potvrde: Barela se oporavio i biće spreman za gostovanje u Rimu protiv Rome na Olimpiku.

Pred meč Rome i Intera za Gazetu je pričao Kristijan Kivu, bivši fudbaler oba kluba. Rumunski internacionalac je konstatovao da je Inter konstruisao tim koji može da osvoji skudeto i Ligu šampiona i da su pogrešni koraci protiv Đenove i Monce poslužili svrsi i da Nerazuri neće više praviti takve greške. Kao veliki kvalitet Inzagija Kivu je naveo kapacitet da rotira igrače, a da nivo i intenzitet igre Intera ne doživljava pad. Od igrača na raspolaganju Inzagija i Jurića Rumun nema nikakvu sumnju koga bi izabrao da trenira.

Da mogu najradije bih trenirao Mhitarjana video sam ga na treninzima (Kivu je do pre par meseci bio trener podmlatka Intera) i on je čist inteligencija“.

LIGA NACIJA, A DIVIZIJA – 4. KOLO

Ponedeljak

GRUPA 3

20.45: (3,45) Bosna i Hercegovina (3,35) Mađarska (2,15)

20.45: (1,85) Nemačka (4,00) Holandija (4,20)

GRUPA 2

20.45: (1,18) Italija (7,25) Izrael (15,0)

20.45: (3,05) Belgija (3,45) Francuska (2,45)

Utorak

GRUPA 1

20.45: (3,45) Poljska (3,45) Hrvatska (2,25)

20.45: (5,40) Škotska (4,00) Portugalija (1,62)

GRUPA 4

20.45: (1,37) Španija (5,10) Srbija (10,0)

20.45: (2,35) Švajcarska (3,35) Danska (3,35)

***kvote su podložne promenama


tagovi

fudbalska reprezentacija Italijereprezentacija IzraelaDžonatan DejvidDžonatan TaSantijago Himenez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara