Foto: AFP
Foto: AFP

Nedelja u Seriji A: Milan na Marasiju bez Ibre i Kjera odgovara Interu i Juveu

Vreme čitanja: 9min | ned. 06.12.20. | 12:10

Atalanta protiv Udinezea traži prvu pobedu u prvenstvu još od poslednjeg dana od oktobra, Vulićev Krotone čeka Napoli, Roma će ugostiti Sasuolo, dok Benevento stiže na Tardini

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Današnji program mečeva u Seriji A je obeležen velikim brojem igrača koji iz ovih ili onih razloga neće biti na raspolaganju svojim trenerima. Milan je bez dva stuba (Ibra i Kjaer), Atalanta je stigla u Udine bez Gomeza, Iličića i Gosensa, a Udineze je ostao samo sa jednim napadačem u timu Pusetom (Forestijeri se pridružio Okaki i Lazanji na listi odsutnih), Roma ne može da računa na dvojicu startera u odbrani (Smoling i Mančini) i Veretua, Sasuolo je bez golgetera Kaputa i prvog golmana Konsiljija, dokNapoli i dalje ne može da računa na Osimena.

Izabrane vesti

SAMPDORIJA - MILAN

Milan stiže na Marasi bez dvojice stubova, neko ih je nazvao i totemima Piolijevih Rosonera: Ibrahimovića i Kjaera. Pred milanskim klubom je još jedan rekord na dohvat ruke. Da bi pronašli niz Milana od sedam uzastopnih pobeda u prvenstvu moramo da se vratimo u 1964. godinu.

Nakon jučerašnjih pobede Intera i Juventusa, sedmostruki prvak Evrope, ima obavezu da pobedi ako želi da zadrži prednost nad najopasnijim konkurentima u trci za vrh tabele. U odsustvu Ibre i Kjaera, Piolijeva najveća uzdanica je Donaruma. Po ocenama, 21-ogdišnji čuvar mreže je najbolji igrač Milana na startu sezone. To je podatak koji ima dve oštrice: svedoči o Donaruminoj formi, ali otkriva i da Rosoneri možda dopuštaju i više nego što bi trebali u defanzivnoj fazi.

Kada smo već kod odbrane, tandem Romanjoli-Gabija je odigrao samo 80 minuta protiv Seltika, u ovoj sezoni. U prethodnoj sezoni, dvojica Italijana su uknjižili sedam zajedničkih nastupa uz ohrabrujući skor od četiri pobede, dva remija i jednog poraza.

Na sredini terena bi šansu trebalo da dobije ponovo Tonali budući da Benaser nije sto posto spreman i Pioli će dobro razmisliti da li vredi rizikovati Alžirca imajući u vidu zgusnut kalendar do Božića. Jedina dilema oko sastava Milana je da li da igra Hauge ili Brahim Diaz pored Čalhanoglua i Salemakersa u trojnoj liniji iza leđa Ante Rebića.

Sampdorija ne prolazi kroz pozitivan period. Posle berićetnog oktobra u kome su pobedili učesnike Lige šampiona, Lacio i Atalantu, stigao je mršavi novembar u kome su remizirali dva puta i tri puta izgubili, uključujući i poraz u Kupu Italije od gradskog rivala Đenove.

Klaudio Ranijeri ima sve igrače na raspolaganju osim Kejte. Posle dužeg vremena bismo mogli da vidimo Gabijadinija u napadu od prvog minuta pored Kvaljarele. Zvuči neverovatno, ali vremešni Kvaljarela nije nikada postigao gol Milanu van San Sira.

Osim baraža između Gabijadinija i Ramireza, u trci za mesto među starterima su i Jankto i Askildsen kao i Ekdal i Silva na sredini terena.

SAMPDORIJA 4-4-2: Audero - Berežinski, Jošida, Toneli, Auđelo - Kandreva, Torsbi Ekdal, Jankto - Gabijadini, Kvaljarela

MILANA 4-2-3-1: Donaruma - Kalabrija, Gabija, Romanjoli, Teo Ernandez - Tonali, Kesi - Salemakers, Čalhanoglu, Brahim Diaz (Hauge) - Rebić

KROTONE - NAPOLI

Krotone je jedini tim u Seriji A koji još uvek nije osetio slast pobede. Dva remija tima iz Kalabrije su stigla protiv torinskih klubova, Juventusa i Torina, i Napoli je među najmanje pogodnim klubovima za prvi trijumf. Između ostalog i zato što je Napoli, uz Romu, jedini klub koji je svaki puta pobedio kalabrijski tim kada ga je našao na svom putu u Seriji A.

U prilog Krotonea ne ide ni realizatorski parametar na stadionu Šida: samo dva postignuta gola na prve četiri utakmice sa istim autorom Simijem koji će protiv Napolija pokušati da postigne svoj 50-i gol u dresu povratnika u prvoligaško društvo.

Prema najavama, Miloš Vulić bi trebalo da bude u startnoj postavi Stopinog tima, dok bi Golemić trebalo da bude na klupi.

Napoli stiže u Krotone sa pomešanim osećanjima: galvanizovan pobedom nad Romom u prvenstvu ali i sa gorkim ukusom remija sa AZ Alkmarom koji je primorao Gatuzov tim da u duelu sa Real Sosijedadom traži kartu za šesnaestinu finala Lige Evrope.

Gatuzo i dalje ne može da računa na Osimena, kao i na rezerviste Hisaja, Rahmanija i Malkuija. Imajući u vidu značaj susreta sa baskijskim timom u Ligi Evrope, veruje se da bi Mertens mogao da dobije poštedu večeras protiv Krotonea i da počne meč na klupi. Šansa bi trebalo da se ukaže Petanji. U slučaju da se to dogodi bivši igrač Milana, Atalante i Spala bi prvi put od dolaska u grad podno Vezuva počeo meč od prvog minuta u Seriji A.

Druga dilema Gatuza je postala uobičajena: Lozano ili Politano. I Meksikanac i Italijan su u dobroj formi i kada im se ukaže prilika oni je opravdaju, stavljajući tako na slatke muke njihovog trenera. Naš Nikola Maksimović, i to je postalo pravilo, starter je u Ligi Evrope, dok u Seriji A prepušta svoje mesto Manolasu.

KROTONE 3-5-2: Kordaz - Magaljan, Marone, Luperto - Molina, Petričone, Benali, Vulić, Reca - Mesijas, Simi

NAPOLI 4-2-3-1: Ospina - Di Lorenco, Manolas, Kulibali, Mario Rui - Deme, Bakajoko - Lozano, Zjelinski, Insinje - Petanja (Mertens)

ROMA - SASUOLO

Slučaj je hteo da zamenik kapitena Rome Lorenco Pelegrini danas "slavi" petogodišnjicu svog debitantskog meča i gola prvenca u Seriji A protiv tima sa kojim je napravio taj prvi, najvažniji, korak: Sasuola. U prethodnih pet sezona Rimljanin je prerastao u standradnog reprezentativca Italije i Rome i njen sledeći kapiten.

Velika novina, barem se tako najavljuje, povratak je Pau Lopeza na gol Rome u Seriji A. Španac je na startu ove sezone izgubio mesto startera, ali su kardinalne greške Mirante protiv Napolija, otvroila vrata za njegov povratak između stativa u prvenstvu. Takođe, u odsustvu Smolinga i Mančinija, Kristante će biti potvrđen u ulozi komandanta odbrane dok bi Dijavara trebalo da zameni povređenog Veretua na sredini terena.

Puno se očekuje od Edina Džeka koji u Sasuolo ima svoju omiljenu žrtvu, pet golova je postigao timu iz Emilije kapiten Rome, kao i od Mhitarjana i Pedra koji su protiv Napolija bili blede senke.

Pobeda u Ligi Evrope nad Jang Bojsom nije dovoljna da se poništi gorak ukus poraza u Napulju, zato je potreban trijumf protiv Sasuola. Roma je u mečevima sa timovima iz vrha tabele (Juve, Napoli, Milan) osvojila samo dva boda a nad Fonsekom lebdi i tabu da ne uspeva da pobedi timove u Seriji A koji su iznad Đalorosih na tabeli.

Sasuolo dolazi prilično oslabljeno na Olimpiko. Znalo se da golgeter Čičo Kaputo neće biti na raspolaganju De Zerbiju, kao i Defrel i Kirikeš, ali se verovalo da bi prvi golman Konsilji mogao da se oporavi. Pored pomenutih igrača neće biti u timu ni Romanje.

Najprijatnije iznenanđenje Serije A u ovoj sezoni je konstruisano na gostovanjima. Sasuolo je na sva četiri gostovanja u ovom šampionatu odnelo kući sva tri boda. Filip Đuričić se oporavio u potpunosti i zajedno sa Bogom i Berardijem biće glavna uzdanica De Zerbija u misiji brisanja posledica poraza od Intera u prošlom kolu.

ROMA 3-4-2-1: Pau Lopez - Ibanjez, Kristante, Kumbula - Karsdorp, Dijavara, Pelegrini, Spinacola - Pedro, Mhitarijan - Džeko

SASUOLO 4-2-3-1: Pegolo - Toljan, Marlon, Ferari, Rožerio - Lokateli, Lopez - Berardi, Đuričić, Boga - Raspadori

UDINEZE - ATALANTA

Kao grom iz vedra neba je odjeknula vest da je Đan Pjero Gasperini ostavio u Bergamu dvojicu najboljih igrača Atalante: Papu Gomeza i Josipa Iličića. Kormilar Boginje je u Ligi šampiona protiv Midtjilanda i protiv Verone već stavio do znanja Gomezu i Iličiću da očekuje više od njih. Zamene, pogotovo protiv Verone, su bile indikativne.

Potez Gasperinija može da se interpretira i kao signal dvojici iskusnih fudbalera pred najvažniji meč prvog dela sezone, protiv Ajaksa u Ligi šampiona na kojem je Atalanti potreban bod da bi se, drugu godinu zaredom, plasira u osminu finala Lige šampiona.

Druga veoma loša vest za Atalantu, ne samo u otpici duela sa Udinezeom već za meč protiv Kopljanika, je pozitivan test Gosensa na koronavirus. Nemac nema adekvatnu alternativu na levom boku srednjeg reda. Mladi Ruđeri je perspektivan i talentovan fudbaler, ali nije još uvek na nivou nemačkog reprezentativca. Pored pomenute trojice, neće biti ni Mirančuka, Mohike i Kaldare.

Atalanta nije ostvarila nijednu pobedu u novembru, poslednji trijumf Boginje nosi datum 31. oktobar protiv Krotonea: od tada su stigla dva remija i poraz. Gasperinija posebno brine što se zaglavila negde njegova golgeterska mašinerija. Tim koji je na prva tri meča u Seriji A postigao 13 golova, na poslednja tri je postigao samo jedan gol. Dea je kreirala hrpu šansi posebno protiv Specije i Verone, ali nije uspela da zatrese mrežu. Ohrabrujuća činjenica je da Murijel kada vidi svoj bivši tim ne može a da ne zatrese mrežu. Udineze je tim kojem je Kolumbijac postigao najviše golova, šest.

Udineze definitivno ima problem sa Atalantom. Na poslednjih pet duela Friulani su svaki put napustili teren pognute glave. Pozitivna okolnost je da Udineze već tri kola upisuje bodove na svoj saldo: remi sa Sasuolom i pobede nad Đenovom i Lacijom. Posebno uverljiv i za samopouzdanje veoma bitan je bio trijumf nad Nebeskoplavima prošle nedelje.

Odsustvo Lazanje i Okake se nije osetilo na Olimpiku pre sedam dana i u Udinama se nadaju da će Puseto i Deuloefeu biti adekvatna zamena. Dodatni problem je što je Gotijev tim ostao i bez Forestijerija (povreda) kao i Arslana (suspendovan zbog kartona). Neće biti ni Jajala i Di Maja. Takođe, na klupi Udinezea će i ovog puta biti zamenik Gotija, Gabrijele Čofi.

UDINEZE: Muso - Bekao, Nujtink, Samir - Larsen, De Paul, Valas, Pereira, Zegelar - Puseto, Deulofeu

ATALANTA 3-4-1-2: Golini - Toloi, Palomin, Đimsiti - Hatebor, De Ron, Frojler, Ruđeri - Pesina - Murijel, Zapata

PARMA - BENEVENTO

Parma se nalazi u dobroj formi. Tim Fabija Liveranija na poslednjih sedam utakmica u Seriji A i Kupu Italije samo je protiv Rome na Olimpiku napravio pogrešan korak. Štaviše, Parma je isparila u Rimu, kao i svake godine kada treba da se suoči sa Đalorosima. Pobeda nad Đenovom vredi dvostruko jer je ostvarena u sudaru sa direktnim takmacom u borbi za opstanak, baš kao što će i duel sa Beneventom imati dupli ulog jer je i ekipa Filipa Inzagija u istom košu.Trener bivših “Mlekadžija” ima nameru da potvrdi tzv. formaciju božićna jelka, sa Karamoom i Žervinjom iza Kornelijusa u špicu. Kuriozitet je da Žervinjo, najbolji strelac Parme sa četiri gola u ovom šampionatu, još uvek nije zatresao mrežu na Tardiniju.

Benevento je posle vrućeg šamara od Specija na svom Vigoritu, digao glavu protiv Fjorentine i Juventusa i uknjižio četiri boda. Za trenera Inzagija je veoma važno da je primio samo jedan gol u poslednje dve utakmice, budući da je u prethodnom delu sezone njegova odbrana puštala vodu na sve strane pirmajući po 3-4 gola, u proseku, po utakmici.

Tim iz Kampanje je poprilično desetkovan, osim suspendovanog Skjatele, povređeno je nekoliko startera, Kaldirola, Mađo, Jago Falke, Viola.

PARMA 4-3-2-1: Sepe - Buzi, Osorio, Bruno Alveš, Valenti (Jakoponi) - Kucka, Skocarela, Kurtić - Karamo, Žervinjo - Kornelijus

BENEVENTO 4-3-2-1: Montipo - Leticija, Glik, Tuja, Barba - Hetemaj, Jonita, Improta - Insinje, Kaprari- Lapadula

Piše: Željko Pantelić


SERIJA A - 10. KOLO

Subota

Specija - Lacio 1:2 (0:2)

/Enzola 64 - Imobile 15, Milinković Savić 33/

Juventus - Torino 2:1 (0:1)

/Mekeni 77, Bonuči 89 - Nkulu 9/

Inter - Bolonja 3:1 (1:0)

/Lukaku 16, Hakimi 45, 70 - Vinjato 67/

Nedelja

12.30: (2,05) Verona (3,45) Kaljari (3,60)

15.00: (2,20) Parma (3,40) Benevento (3,30)

15.00: (1,82) Roma (3,70) Sasuolo (4,30)

15.00: (3,25) Udineze (3,45) Atalanta (2,20)

18.00: (8,50) Krotone (4,50) Napoli (1,40)

20.45: (4,20) Sampdorija (3,60) Milan (1,87)

Ponedeljak

20.45: (1,92) Fjorentina (3,50) Đenova (4,10)



tagovi

Serija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara