Nemanja Nedović (foto©AFP)
Nemanja Nedović (foto©AFP)

Nedovićeva zvezdana pariska noć

Vreme čitanja: 5min | pet. 04.10.24. | 23:02

Košarkaši Crvene zvezde uspeli da na krilima sjajnog beka nadoknade minus 13 i upišu pobedu protiv debitanta na startu Evrolige - 77:80

U većem delu meča je Crvena zvezda izgledala kao da je ona ta koja se večeras prvi put srela sa Evroligom, a ne ekipa Pariza, međutim zahvaljujućoj interstelarnoj partiji Nemanje Nedovića, crveno-beli su pronašli put do trijumfa u uvodnom kolu elitnog takmičenja! U zaostatku od 13 poena na startu trećeg perioda je bio srpski tim, ličio da srlja ka ubedljivom porazu, ali je to sa 21 poenom i pet pogođenih trojki sprečio bivši reprezentativac i kao takav bio tas na vagi koji je svom timu doneo slavlje u francuskoj prestonici - 77:80 (18:17, 25:18, 15:25, 19:22).

Slavlje je sa linije penala potvrdio Ajzea Kenan koji je uz Nedovića bio ponajbolji igrač svog tima ubacivši 14 poena. Samo su njih dvojica biloi dvocifreni, ali su važne sekvence u završnici imali Nikola Kalinić. Kodi Miler-Mekintajer i Luka Mitrović. Kod domaćina su sjajni bili Ti Džej-Šorts sa 16 poena, dok su Nadir Hifi i Maodo Lo ubacili po 12. Važna pobeda, kao i svaka buduća Evropi za Zvezdu, ali jasno je da će morati da igra mnogo bolje i konkretnije, ako želi da se konačno dočepa plej-ofa.

Izabrane vesti

Bez suspendovanog Miloša Teodosića i povređenog Branka Lazića su crveno-beli izašli na megdan francuskom predstavniku, ali su zato "leđa" imali od otprilike hiljadu svojih pristalica koji su dobro napunili jednu tribinu "Adidas arene."

Ozbiljan vetar u svoja jedra su dobili momci Janisa Sferopulosa koji su bolje otvorili duel i stigli do prvog osetnijeg plusa - 4:12. Dok su skontali Parižani da su sada u višem klasnom razredu i da su im u njemu potrebne neke malo drugačije karakteristike, Zvezda je preko raspucanog Kenana uzela uzde utakmice u ruke.

Međutim, brzo ih je i ispustila, kada se na parketu našao Maodo Lo, dobor poznati Zvezdin dželat iz vremena kada je nosio dres berlinske Albe i Olimpije iz Milana. Kad na Zvezdu naiđe, nemački bek ulazi u krvoločni mod. Čim je kročio na parket, vezao je sedam poena zaredom i potpuno okrenuo stvari na parketu.

Predugo je trener Sferopulos držao u igri Jaga dos Santosa. Na štetu celog tima. Omaleni Brazilac se ozbiljno muči sa formom od starta sezone, a večeras je na startu meča išao iz greške u grešku. Loš odabir šuta začinjen sa katastrofalnim dodavanjima i izgubljenim loptama su ga označili kao najslabiju kariku i morao je napolje.

Problem je bio što je njegova zamena otelotvorena u Mileru-Mekintajeru bila možda i jednako grešna. Bez plejmejkerskog pečata, dosta je patila igra srpskog i regionalnog šampiona. U oba pravca. Razmahao se Lo, a uz njega i prošlogodišnji MVP Evrokupa, Ti Džej Šorts koji je sjajnim prodiranjima u reket i finatama na šutu pokazao da je klasa od igrača. I da definitivno pripada krem de la kremu evropske klupske košarke. Nisu imali rešenja za njega, a naturalizovani reprezentativac Severne Makedonije je uz to uspeo da od kolege u reketu, Kevarijusa Hejsa, napravi igrač(inu).

Još na isteku startnog kvartala je Pariz preuzeo rezultatski plus i nije ga ispuštao do kraja poluvremena. Samo ga je podizao iz minuta u minut. Uspeo je Nemanje Nedović da izvuče nekoliko poena iz rukava, kao što mađioničar izvlači zeca iz šešira, ali to je samo davalo iluziju da beogradski sastav nešto igra. Zapravo, nije igrao ništa. I na sve to, najbolniji udarac u trbuh, crveno-beli su dobili na samom kraju 20. minuta kada je prvo Šorts iznudio faul na šutu za tri, a onda posle trećeg promašenog skok je uhvatio Mikael Jantunen i postigao poene uz zvuk sirene za najvećih plus osam - 43:35.

Ništa od onoga što je bio dogovor u svlačionici očigledno nije ušlo u uho igračima srpskog tima jer je odmah po povratku na parket, Pariz vrlo lako došao do najveće razlike (53:40). Znalo se da će domaćin biti inspirisan za svoj evroligaški debi, samo što je malo ko mogao da pretpostavi da će u ekipi sa Malog Kalemegdana raspoloženi za igru biti samo Kenan i Nedović. Nalazili su se crveno-beli na putu prema dole, međutim negde na sredini trećeg kvartala su se setili da u košarci postoji i odbrambeni aspekt igre pa su serijom 0:11 stigli na samo jedan posed zaostatka. Kalinić je čvrstinom davao intezitet, a onda je i Miler-Mekintajer krenuo da igra svoju igru po kojoj je prepoznatljiv i sjajnim trčanjima u leđa protivnika, stizao do vrednih poena. Na sve to je Nedović nastavio sa besprekornim šutem spolja koji se pojavljivao baš kada je najviše trebao pa se u odlučujućih deset minuta ušlo sa potpunim egalom (58:58).

Iako je duel bio bliži kraju, za dve ekipe je tek počeo. Bolje je Zvezda otvorila završnu četvrtinu što je bilo važno kako bi što pre stekla sigurnost. Uverio je Nedović saigrače da njemu treba ići lopta u ključnim trenucima. Zna se odvajkada da kada se on "zapali", ništa ne može da mu ugasi plamen. Ovo je bila jedna od tih utakmica. Četvrta pa onda i peta trojka iz istog broja pokušaja na koju je došla i vrlo bitna Kalinićeva na isteku napada. Protivtežu su davali Jantunen i Hifi, ali videlo se sve od Pariza do Beograda da gosti bolje stoje.

Taj osećaj se pokazao kao ispravan, mada Zvezda do poslednje stotinke nije uspela da potvrdi pobedu. Sa pet poena prednosti su gosti ušli u poslednji minut što je bilo dovoljno da osigura slavlje. Penal završnica je obeležila poslednjih 60 sekundi, domaćin je vukao iz petnih žila ne bi li u istorijskoj večeri on bio na lovorikama, međutim ovog puta je iskustvo i smirenost bila na strani Crvene zvezde koja u sledećem kolu u Beogradu dočekuje Baskoniju (sreda, 20.00).

PARIZ - CRVENA ZVEZDA 77:80

(18:17, 25:18, 15:25, 19:22)

Dvorana: Adidas Arena

Sudije: Karmelo Paterniko, Emilio Perez, Ana Panter

Pariz: Šorts 16, Malkolm 6, Hifi 12, Vord 9, Kavalijer, Si, Erera, Kracer 3, Lo 12, Hejs 10 (5sk.), Jantunen 9 (6sk.), Utara

C. zvezda: Miler-Mekintajer 9 (6sk., 7as.), Kenan 14, Davidovac, Mitrović 7 (4sk.), Kalinić 9, Dobrić 2, Bolomboj 6 (11sk.), Daum 4 (5sk.), Giedraitis 5 (4sk.), Plavšić 1, Nedović 21 (5/6 za tri), Dos Santos 2

EVROLIGA - 1. KOLO

Četvrtak

Alba - Panatinaikos 77:87

/Mekdovel Vajt 13 - Nan 16/

Žalgiris - Barselona 74:67

/Fransisko 19 - Laprovitola 12/

Monako - Olimpija Milano 93:80

/Dialo 20 - Broks 16/

Baskonija - Partizan 88:82

/Havard 18 - Džons 22/

Bajern - Real 97:89

/Nejpir 25 - Kampaco - 19/

Makabi - Asvel 89:82

/Blat 21 - Lovernj 17/

Petak

Fenerbahče - Olimpijakos 82:71

/Boldvin 19 - Rajt 15/

Pariz - C. zvezda 77:80

/Šorts 16 - Nedović 21/

Virtus - Anadolu Efes 67:76

/Kordinije 16 - Oturu 14/

***kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK ParizEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara