Jedinstvo iz Stare Pazove (© MN Press)
Jedinstvo iz Stare Pazove (© MN Press)

Prekid pazovačke superiornosti: Zahuktala Ćira juri ka tituli, ali pitaju se i Obrenovčanke

Vreme čitanja: 8min | sub. 05.10.24. | 07:58

Trofeju se nadaju i Crvena zvezda i Ub

Mogu da se vode rasprave unedogled po pitanju kvaliteta Superlige Srbije za dame. Svaka strana čvrsto zastupajući argumente može delovati da je u pravu. Ono što je i jedina realnost debate – u zemlji svetskih šampionki eminentnijeg i boljeg takmičenja nema. Verovatno je baš u tome "čar" elitnog ranga, uz plejadu mladih i talentovanih odbojkašica, ali i nešto iskusnijih. Nezvanično se pred novo izdanje izdvojilo pet kandidata za napad na šampionsku krunu – Tent, lajkovački Železničar, Crvena zvezda, Ub i pazovačko Jedinstvo, koje je u prethodne dve sezone uspostavilo neverovatnu dominaciju.

Pre vremena ne treba otpisati i potceniti Partizan i Srem, dok je pretpostavka da će beogradski Radnički, Inđija, užičko Jedinstvo, Omladinac i subotički Spartak voditi zanimljive bitke za plasman u plej–of ili opstanak. Međutim, možda i ovaj kvintet sopstvenom računicom napravi umnogome drugačiji scenario do aprila 2025. godine.

Izabrane vesti

NEOBIČAN, A POZNATI PROCES

Kada jedan klub u samo dve sezone osvoji pet od mogućih šest trofeja, trebalo bi i u predstojećoj da bude jedan od glavnih favorita za ponavljanje rezultata. Možda bi tako bilo da nastupa u identičnom ili delimično promenjenom sastavu. Ako je odranije poznato da su se u taboru Jedinstva dogodile brojne modifikacije u startnoj postavi i na klupi, objektivno je teško očekivati da je kadro da nastavi uspostavljenu dominaciju. Ostao je trener Jovo Caković bez Branke Tice, Minje Osmajić, Milice Medved, Une Vajagić, Ive Šućurović, Tamare i Marije Miljević... Čak deset od ukupno 14 odbojkašica iz šampionske generacije napustilo je Staru Pazovu. Iskusni stručnjak rodom iz Prijepolja našao se u neobičnoj, ali i poznatoj situaciji. Na početku novog procesa prekomandovao je talentovane igračice Omladinca u seniorski pogon prvakinja. Kako je za stasavanje neophodno veliko strpljenje i određeni vremenski period, samo najveći optimisti, a njih nije malo, nadaju se da je ruho sposobno za visoke domete.

Jovo Caković (© MN Press)Jovo Caković (© MN Press)

Ukoliko pitate Caković, on nije jedan od njih. Nije da nema poverenja u neku novu okosnicu, predvođenu Anđelom Kukilo, Anjom Zubić, Emom Klopić, Jovanom Punišić, Mašom Lakićević i Tijanom Cvetković, već je svestan budućih uspona i padova. Povrh svega, potencijalan problem može da predstavlja i breme favorita na (ne)jakim plećima naslednica čuvene i trofejne generacije.

Imena na papiru su jedna strana medalje, prikazane partije na terenu potpuno druga. A u finalu Superkupa protiv Tenta bilo je primetno da Jedinstvo nužno i ne mora da bude u podređenom položaju. Međutim, mana sastava je nedostatak iskustva i kontinuiteta. Pojedini navijači apsolutnog vladara elite smatraju da je Caković svojevrsni čarobnjak bez magičnog štapića. Ko zna koliko se puta nalazio u sličnim pozicijama, ali je i uspevao da bude u bližem ili daljem krugu pretendenata na tron. U skladu s tim, dilema je da li će i ishod 19. izdanja Superlige, računajući isključivo prvenstva od raspada zajednice Srbije i Crne Gore, biti opisan čuvenim rečima "opet Jovo nanovo" ili je stvarno došao kraj pazovačkoj superiornosti.

ENERGETIČARKE MAŠTAJU O DRUGOJ KRUNI

Tent kao prošlogodišnji finalista plej–ofa, Kupa i osvajač Superkupa Srbije na otvaranju sezone, visoko se pozicionira u prognozama. Probio je konačno led strateg Igor Žakić, samo potvrdivši da nije bačena nikakva sportska kletva na njegove pulenke. Roster jeste doživeo promene, ali daleko manje u odnosu na Jedinstvo.

Pozdravila se Milana Rajlić, ujedno i jedna od najefikasnijih igračica iz takmičarske 2023/2024, sa obrenovačkom publikom i preselila u redove poljskog Bidgošća. Potraga za adekvatnom zamenom nije dugo trajala. Stručni štab je alternativu pronašao u komšiluku, lajkovačkom Železničaru. Upravo je tamo i igrala Malina Terel. Amerikanka po potrebi može da pokrije pozicije primača servisa i korektora, što je praktično bila i Milanina specifičnost.

(© MN Press)(© MN Press)

Na premijeri u Gornjem Milanovcu protiv Pazovčanki, Terelova je i potvrdila koliko će biti značajan njen doprinos u svim segmentima igre. Prednjačila je sa 19 poena, posebno se istakavši u završnici meča kada je serijom servis bombi potpuno razbila prijem rivalki. Osim inostranog pojačanja, pa gotovo zagarantovana mesta u postavi trebalo bi da imaju tehničrka Sara Ranković, primački tandem Nevena SajićMina Mijatović, blokerski par Nataša Čikuc DinsĐurđa Stanojević, odnosno libero Bojana Gočanin. Da kojim slučajem tešku povredu nije doživela i Jovana Cvetković kada je na treningu pokidala prednje ukrštane ligamente, izvesno bi Tent bio i daleko veći favorit za osvajanje druge titule u istoriji. Kako je i trajno izgubio najbolju odbojkašicu, prema prvim prognozama trebalo bi da pauzira do aprila 2025, izostanak bi mogao da se oseti u daljem toku prvenstva.

VREME ZA POVRATAK NA TRON

Prošao je i Železničar kroz različite faze. Ulagao je novac u iskusnije odbojkašice, dok je poslednjih godina više okrenut ka angažovanju mladih i talentovanih. Nova koncepcija i dalje nije donela drugu titulu. Istorijska je osvojena pre skoro pola decenije. Upravo od tada i traju puste želje i snovi o povratku na tron.

Letnja pauza između dve sezone donela je promene u stručnom štabu. Branko Kovačević završio je četvorogodišnji mandat u Lajkovcu, preuzevši rumunsko Targovište. Umesto nekadašnjeg pomoćnika Zorana Terzića u reprezentaciji Srbije, stigao je Ratko Pavličević. Stručnjak koji je najprepoznatljiviji kao bivši strateg Crvene zvezde.

Olakšavajuća okolnost prilikom novog povratka u srpsku odbojku, imajući u vidu i aranžmane u Grčkoj, Švajcarskoj, Saudijskoj Arabiji, Severnoj Makedoniji i na Kipru, predstavlja očuvanje okosnice. Tako i nema sumnje da će partije Železničara zavisiti od devojaka koje su bile deo mlađih nacionalnih selekcija. Prednjače korektor Jovana Zelenović, primači Ksenija Tomić i Vanja Ivanović, kao i libero Stefana Pakić. Pored trenerskog, najveća promena dogodila se u organizaciji igre. Emilija Žakić prepustila je mesto Kanađanki Averi Alard, a prethodno je i blokerka Iva Šućurović uskočila na mesto Ljubice Milojević. Bili su to i poslednje Pavličevićeve nedoumice. Pripremni period pokazao je da čuvena Ćira ima čemu da se nada, pogotovu ako je zaobiđu povrede... Što nije bio slučaj proteklih godina.

Ratko Pavličević (© MN Press)Ratko Pavličević (© MN Press)

CRVENO-BELE SA ŠAMPIONSKIM POJAČANJEM

Crvena zvezda je ostala bez Jelene Stojić (Lazić), koja će uskoro da se ostvari u ulozi majke, ali je i vratila poznato lice. Ana Lazarević ponovo je zadužila crveno-beli dres, posle jednogodišnje avanture u rumunskom Voluntariju. Parfom je sebi "nametnula" i specijalnu ulogu – da bogatim domaćim i internacionalnim iskustvom doprinese novim uspesima. Evidentno će na tom putu imati i dodatnu funkciju mentora daleko mlađim saigračicama. Njen drugi mandat značiće i da će predstavljati produženu ruku trenera Milana Gršića na terenu. Prethodni period u klubu sa Markane obeležila je duplom krunom. Osim Lazarevićeve, vredan pomena je i dolazak srednjeg blokera Anice Kutlešić i dizača Anđele Veselinović. Kada se rekonstruisanom sastavu doda i da je poljska korektorka Malgoržata Jasek i dalje u postavi, beogradski večiti rival je i sam sebe stavio među konkurente za najviši plasman.

Podjednake šanse trebalo bi da ima i Ub. Prošlosezonski neuspeh i oproštaj od najvažnijeg domaćeg trofeja, doneo je i rastanak sa strategom Marijanom Boričić posle pet i po godina. Na njeno mesto dovedena je druga dama, koja i te kako zna kako se osvaja titula. Naime, Mirjana Musulin, nekadašnji šef struke Srema, Šenžena, lajkovačkog Železničara (sa kojim je i bila prvak države) i Crvene zvezde, zamenila je koleginicu na klupi. A prvi potezi su i dokazali da će četa sa Tamnave pretrpeti i određene promene u igračkom kadru. Kao zvučna pojačanja iz Srema, Mirjaninog bivšeg kolektiva, stigle su Mila Đorđević (tehničar) i talentovana Ana Mihajlović (primač servisa). S druge strane, blokerka Tanja Stanojević zamenila je odoru Radničkog i Uba. Standarndo efikasne partije ka potencijalno novim uspesima ambicioznog kluba se očekuju od kubanske korektorke Anet Barbare Alfonso Benitez i stare okosnice predvođene primačem servisa Bojane Čelić Marković, koja se vratila u tim posle pauze. Pozicija libera odavno je kaparisana od Aleksandre Tadić, dok će interesantno biti i da li će Katarina Rodić pre dobiti šansu kao srednjak umesto Matee Petrović i Maše Knežević.

SREMICE VREBAJU IZ SENKE

Kada je reč o drugom večitom rivalu - Partizanu.... Trener Nenad Živanović je koncepciju tima rešio da pravi oko Milice Vidačić. Jedna od najtalentovanijih odbojkašica u zemlji pomalo je neočekivano pojačala crno-bele. Ton igri trebalo bi da daje i sada već proverena tehničarka Jelena Luković (Vignjević), ali i sjajan tandem Dejana LekićAna Drobnjak. Iako ne pripadaju krugu favorita, makar bi mogle da namuče pretendente za trofej.

Srem je već tokom priprema dokazao da su odlasci Minje Drašković, Katarine Đorđević, Milice Živanović, Mile Đorđević, Ane Mihajlović i Anastasije Ivković premostiva prepreka... Sada i kormilar Nikola Kapric veruje da će reprezentativka iz mlađih kategorija Nina Mandović povezati novu kariku u napadu Anju Ašonju sa starosedeocima Jovanom Antić, Minom Mihajlović, Dunjom Grabić i Milicom Milunović. Popularne Sremice su čak i osvojile Turnir šampiona u Užicu, a tamo su učestvovali još Crvena zvezda, Tent, Ub, pazovačko i užičko Jedinstvo. Na taj način su potvrdile plej-of želje, pogotovu što su uoči prvenstva dogovorili saradnju i sa liberom Sanjom Đurđević.

MALOBROJNA SUBOTIČKA ČETA

Borba za opstanak trebalo bi da bude zanimljiva. Selidbi u niži rang najbliži je Spartak. Subotičanke su na manje od 24 sati pre premijere imale svega deset registrovanih odbojkašica. Među njima i dve rođene pre 2005 – Milica Đukić (1999) i Ana Popović (1994). Da li će Damir Petković čudom uspeti da se izbori za plej-of ili očuvanje statusa, sigurno je jedno od najvažnijih pitanja za navijače Golubica. Drugi kandidat je povratnik u elitno društvo, užičko Jedinstvo. Slavni superligaš koji je u eri Darka Zakoča gospodario domaćim terenima vratio se tamo gde mu je i mesto. A ništa nije neobično što je i na klupi čuveni stručnjak. Trofejni Zakoč na putu ostvarenja primarnog zadatka velike nade polaže u Vanju Savić, koja se vratila u Srbiju posle trogodišnje francuske avanture u Volero Le Kaneu.

Popularne Krstašice (© Instagram OK Radnički)Popularne Krstašice (© Instagram OK Radnički)

Takođe, kako su talentovane devojke prekomandovane iz Omladinca u seniorski pogon Jedinstva, prognoza je da je pred dodatno podmlađenim Banovčankama ogroman izazov. Zato je i teško očekivati da mogu da ponove rezultat od lane i izbore osmu poziciju. Grčevita borba za izbegavanje 11. ili 12. mesta deluje kao realnost. S druge strane, Inđija je veoma specifična. Najveća snaga je šef struke Nikola Jerković. Ako je neko kadar da izvuče i više od maksimuma, čini se da superligaš ne može da ima boljeg čoveka na klupi, bez obzira na čak osam novih odbojkašica u sastavu. Na kraju, dvoumljenje postoji i da li bi Radnički iz Beograda mogao u sezoni 2025/2026. da bude deo prestižnog takmičenja. Pre samo nekoliko meseci je Nemica Kimberli Drevnjok pomogla Krstašicama da kroz baraž ostanu najmanje još godinu dana u istom rangu. Predvodnik pored terena Nikola Milosavljević će pokušati da afirmiše igračice, ali i da uz pomoć dve Amerikanke u rosteru – Tijare Cezar i Afedo Menjang, kao i proverene tehničarke Ane Jakšić, nastavi boravak u privilegovanom okruženju.

Prvo kolo obeležiće mečevi Radnički – Ub (subota, 15.00), Partizan – Crvena zvezda (subota, 16.00), Jedinstvo (Stara Pazova) – Srem (subota, 19.00), Tent – Železničar (nedelja, 18.00), Omladinac – Spartak (nedelja, 18.00), Inđija – Jedinstvo (nedelja, 19.00). Sasvim dovoljan poziv navijačima da se vrate u dvorane i gledaju najbolje što Srbija ima na klupskom nivou.

Piše: Uroš Selenić


tagovi

ŽOK Jedinstvo Stara PazovaŽOK Železničar LajkovacSuperliga Srbije u odbojciOK TentJovo CakovićRatko PavličevićŽOK Ub

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara