©Reuters
©Reuters

Najbolji su, sad neka ga osvoje! Gospodin De la Fuente odveo Furiju u finale (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 09.07.24. | 22:52

Španija posle preokreta savladala Francusku - 2:1

Nisu samo najtalentovaniji - najbolji su! Jedino su Španci od početka Evropskog prvenstva pa do finala igrali fudbal i kroz igru lomili protivnike. Od svih velikih reprezentacija na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj jedino se Španiji ozbiljno video trenerski pečat. Luis de la Fuente je na sebe preuzeo najteži selektorski posao, izvršio totalnu smenu generacija, a onda ispunio još teži zadatak - od svog tima je napravio najbolju evropsku reprezentaciju. Crvena furija se večeras protiv Francuske u polufinalu demonstrirala novi kvalitet, onaj psihološki. Espresno se vratila nakon primljenog gola Kola Muanija u devetom minutu, došla do preokreta već u 25. minutu zahvaljujući majstorijama Lamina Jamala i Danija Olma, a onda gotovo rutinski održala prednost do kraja meča - 2:1 (2:1).

Bez obzira da li joj u finalu protivnik bude Engleska ili Holandija, Španija će 14. jula u Berlinu biti favorit za osvajanje četvrte titule prvaka Evrope, a nakon svega prikazanog velika većina ljubitelja fudbala će navijati za nju. De la Fuenteov tim je lepotom igre kupio sve moguće simpatije poklonika najvažnije sporedne stvari na svetu, a bilo bi najpravednije da se ta lepota nagradi najvažnijim trofejom u evropskom fudbalu.

Izabrane vesti

Francuzi su ponovo ostali nedorečeni. Na startu utakmice su uspeli da iskoriste deficit u protivničkom timu na desnom beku i činjenicu da je Hesus Navas bio na poziciji suspendovanog Danija Karvahala, pa je Kilijan Embape bez mnogo problema preciznim centaršutom pogodio Kolo Muanija na drugoj stativi. Delovalo je da će taj gol olakšati put Trikolorima do finala, s obzirom na to da su od starta bili opredeljeni na kontranapade. Međutim, ne da nije bilo tako, već je Španija pokazala dominaciju kroz igru i u razmaku od četiri minuta preokrenula utakmicu. Lamin Jamal je u 21. minutu fantastičnim udarcem sa 25 metara postao najmlađi strelac u istoriji evropskih prvenstvava, dok je četiri minuta kasnije Olmo driblingom u neverici ostavio Čuamenija, a onda topovskim udarcem učinio Žila Kundea nemoćnog u nameri da spreči vođstvo Furije.

Sa druge strane deluje da je Didije Dešan izvukao maksimum iz ove generacije. Na čitavom turniru nije uspeo da pronađe igru kojom bi njegov tim bio kadar da pojuri pehar. Pokušao je iskusni strateg izostavljanjem neubedljivog Antoana Grizmana da parira Španiji. Kilijan Embape se preselio na levo krilo, a Kolo Muani bio u samom špicu napada. Vodeći pogodak je dokazao da je to bila prava odluka, ali ne i rešenje za eliminaciju kvalitetnijeg protivnika.

Ono na šta se Francuska oslanjala tokom čitavog turnira, a to je individualan kvalitet, večeras je bila na strani Španije. Lamin Jamal je konačno probio barijeru pred protivničkim golom, i to na fantastičan način, a isto se može reći i za Danija Olma. Prinudno je as Lajpciga zaigrao u startnoj postavi, nakon povrede Pedrija, ali je pokazao kakav je majstor i da može da bude igrač odluke na ovako velikom takmičenju.

Španija je demontrirala dominaciju i kroz način na koji je čuvala loptu u drugom poluvremenu. Dešan je učinio sve što je bilo u njegovoj moći da promeni dešavanja na terenu. U poslednjih pola sata je krenuo u totalnu ofanzivu, ali je sve do 86. minutu gotovo bila potpuno bezopasna. Tada je Kilijan Embape pokušao da produži život svojoj reprezentaciji na Evropskom prvenstvu, u svom stilu je sa krila ušao u sredinu, a onda iz izgledne situacije gađao visoko preko prečke. Taj promašaj je možda na najbolji način zaokružio učešće Trikolora na ovom turniru i pokazalo da je to bio maksimum ovog tima.

Furija će u finalu biti jača za Karvahala, čija se važnost u ovom timu možda i najbolje iskazala upravo večeras kada ga nije bilo u timu. Hesus Navas može da igra na desnom beku, ali ne može da čuva igrača Embapeove klase. Pogrešio je kod primljenog gola, rano zaradio i javnu opomenu, a na kraju se i povredio. U poslednjih pola sata na tom mestu je zaigrao Dani Vivijan, kojem takođe nije bilo lako, ali je nekako uspeo da se izbori sa zvezdom evropskog i svetskog fudbala. Vraća se i Le Norman, koji se uz sav kvalitet iskusnog Naća, mnogo bolje snalazi u sistemu igre Luisa de la Fuentea.

Vezni red sa Rodrijem i Fabijanom Ruizom dobio je još jednu bitku sa svojim protivnicima na turniru. Na fantastičan način su držali loptu pod svojom kontrolom i naterali protivnike da ne ulaze u borbu kada je u pitanju posed lopte. Nema nikakve dileme da će slično biti i u velikom finalu.

EURO 2024 - POLUFINALE

ŠPANIJA - FRANCUSKA 2:1 (2:1)

/Lamal 21, Olmo 25 - Kolo Muani 9/

Minhen

Stadion: Alijanc arena

Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija)

ŠPANIJA (4-2-3-1): Simon - Navas (58. Vivijan), Naćo, Laport, Kukurelja - Rodri, Ruiz - Jamal (90+3. Zubimendi), Olmo (77. Merino), Vilijams (90+3. Tores) - Morata (77. Ojarzabal).

FRANCUSKA (4-3-3): Manjan - Kunde, Upamekano, Saliba, Ernandez - Kante (62. Kamavinga), Čuameni, Rabio (62. Barkola) - Dembele (79. Žiru), Kolo Muani (62. Grizman), Embape.


EVROPSKO PRVENSTVO – POLUFINALE

Utorak

Španija - Francuska 2:1 (2:1)

/Lamal 21, Olmo 25 - Kolo Muani 9/

Sreda

21.00: (3,25) Holandija (2,90) Engleska (2,75)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Dani OlmoLamin JamalLuis de la FuenteEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara