Deklan Rajs (Reuters)
Deklan Rajs (Reuters)

Zmije su se vratile: Dva izdajnika, dva lica - Rajs se izvinio, Griliš slavio gol protiv Irske (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.09.24. | 20:01

Engleska trijumfovala u Dablinu golovima momaka koji su nosili dres Irske

Veliki animozitzet i netrpeljivost decenijama vladaju između Engleza i Iraca, a najverodostojniju potvrdu neprijateljskih odnosa poslovično dobijemo na sportskim borilištima. Sudar Republike Irske i Gordog Albiona dobili smo već u uvodnoj rundi B divizije Lige nacija, a na Aviva parku u Dablinu, domaća publika imalap posebno je fokusirala dvojicu izdajnika, Deklana Rajsa i Džeka Griliša.

Osim standardnih zvižduka za momke koji su prošli gotovo sve mlađe selekcije Republike Irske (Rajs čak odigrao tri meča i za A tim Irske), na tribinama je osvanuo i živopisan transparent "Zmije su se vratile". A fudbal, onako kako samo on ume, namestio je da pobedu Gordom Albionu donesu upravo vezista Arsenala i krilo Mančester Sitija - 0:2.

Izabrane vesti

Rajs je od 2015. godine nastupa za mlađe kategorije Irske, a 2018. debitovao za Momke u Zelenom. Iako je rođen u Londonu, činjenica da su mu baka i deka sa očeve strane iz Korka, usmerila ga je ka Irskoj, ali 2019. godine uspeo je da promeni dres i zameni ga za Engleski. Međutim, kada je večeras u 11. minutu zatresao mrežu domaćina, šest godina i 97 dana od jedinog nastupa za Irsku na Aviva parku, podigao je ruke u znak izvinjenja - nije želeo da proslavi gol.

Petnaestak minuta kasnije Rajs je namestio gol Grilišu, koji je, nakon što je zatresao mrežu, prilično energično jurnuo u proslavu pogotka. Griliš koji je rođen u Birmingemu, ali čiji su baka i deka sa majčine strane iz okoline Dablina, menjao je reprezentativne selekcije Irske od 2011. do 2014. godine, da bi potom prešao da igra za mladu reprezentaciju Engleske sve dok 2020. nije zaigrao za prvi tim. Dakle, dva igrača, dve slične priče, ali i dva potpuno drugačija lica viđena su u prestonici Republike Irske.

Engleska je očekivano dominirala, mogla na poluvremenu komotno da vodi i sa tri gola prednosti, ali u skladu sa stilom koji ju je krasio i dok je Garet Sautgejt bio na kormilu, nije pokušavala da samelje protivnika. Slično je bilo i u drugom poluvremenu. Čuvali su gosti svoju zalihu golova, a odbrana u sastavu Trent Aleksander Arnold, Hari Megvajer, Mark Guehi i Levi Kolvil, dozvolila je protivniku tek dva udarca ka golu u nastavku, nijedan u okvir.

Interesantno, i vršilac dužnosti selektora Engleske Li Karsli je poptu Griliša rođen u Birmingemu, ali je devet godina nosio dres Irske i odigrao 40 utakmica za državni tim koji je večeras pobedio. Lansirao je Karsli u drugom poluvremenu na teren Gibs Vajta, Anhela Gomesa, Eberečija Ezea, Džeroda Bouvena i Džona Stounsa na teren u poslednjih desetak, petnaest minuta na teren, a najbolji igrač Vest Hema mogo je u sudijskoj nadoknadi da trijumf učini još ubedljivijim, ali je neprecizno šutirao.

LIGA NACIJA (B DIVIZIJA) – 1. KOLO

Subota

GRUPA 1

Gruzija - Češka 4:0 (1:0)

/Kvarachelija 33, Čakvetadze 53, Mikautadze 63, Kočorašvili 66/

20.45: (1,75) Ukrajina (3,50) Albanija (5,00)

GRUPA 2

Republika Irska - Engleska 0:2 (0:2)

/Rajs 11, Griliš 26/

20.45: (1,68) Grčka (3,50) Finska (5,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija EngleskeFudbalska reprezentacija Republike Irske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara