Sterling Braun (©Trapani Sharks)
Sterling Braun (©Trapani Sharks)

Partizan Mozzart Bet preživeo na Siciliji: Dejvis doneo pobedu, brine Džonsova povreda

Vreme čitanja: 5min | sub. 07.09.24. | 20:46

Crno-beli slavili u polufinalu i čekaju boljeg iz duela Trapanija i japanskog Rjukjua

Treća utakmica - treća pobeda.

Košarkaši Partizan Mozzart Beta plasirali su se u finale turnira na Siciliji, pošto su u neizvesnoj utakmici nakon produžetka nadigrali italijanskog prvoligaša Dertonu rezultatom 96:94 (85:85). Crno-beli su se propisno namučili, ali to ne treba toliko da brine navijače s obzirom da se ekipa još uigrava i više od dve sedmice ostale su do prvog takmičarskog izazova, Razlog za strepnju ipak predstavlja povreda Tajrika Džonsa. Partizanov dugajlija povredio se na minut i po do kraja susreta, uhvatio se za zadnju ložu i pokazao da ne može više, posle čega su o njemu preuzeli fizioterapeut i klupski doktor. Ostao je da gleda meč na klupi, što uliva nadu da se ipak radi samo o trenutnom bolu, mada je za očekivati da će proći sve potrebne preglede kako bi se ustanovilo da li je sa njim sve u redu.

Izabrane vesti

Pomalo neočekivano, Dertona je pružila snažan otpor crno-belima i pobednik je morao da se rešava u dodatnih pet minuta! Imali su izabranici Željka Obradovića i 14 poena više u jednom trenutku (63:49), ali se italijanski sastav u potpunosti vratio zahvaljujući odličnom šutu za tri poena i pre svega zahvaljujući raspoloženom Tomazu Baldasu. Italijanski plej odigrao je jako dobar meč i ubacio čak šest trojki (6/13), dobar deo u drugom poluvremenu čime je inicirao povratak Dertone i neizvesnu završnicu koja se završila takođe hicem sa distance. Pogodio je Kajl Vims uz 0,3 sekunde na semaforu i to posle ispravke jer je prvi šut promašio, a mogućnost da ubaci šut iz drugog napada omogućio mu je Arturs Strautins posle čega je bio još smireniji i precizniji, čime je poništio dalekometni hitac Franka Nilikine u napadu ranije. Baldaso je bio najefikasniji u svom timu sa 21 poenom.

Pobedu je Partizan Mozzart Bet obezbedio u produžetku tokom kojeg je Sterling Braun preuzeo lidersku ulogu. Probao je nekadašnji košarkaš Albe da sam reši utakmicu, ali je ta čast pripala Brendonu Dejvisu u poslednjim trenucima. Veliku stvar uradio je Karlik Džons pošto je navukao odbranu na sebe, krenuo na prodor, a onda pravovremeno proigrao svog saigrača koji je iz kontakta uspeo da ubaci loptu kroz obruč i donese ključna dva poena više. Probao je Džastin Gorham da izrežira senzaciju i pogodi trojku u poslednjem napadu, ali je lopta ostala na spoljnoj strani obruča.


------------------------

PARTIZAN MOZZART BET – DERTONA 96:94 (85:85)

/16:11, 28:30, 24:17, 17:27, 11:9/

Sudije: Tolga Sahin (Italija), Karmelo Lo Guco (Italija), Simone Pati (Italija).

PARTIZAN MOZZART BET: Dejvis 9, Lundberg 6, K. Džons 21 (4sk, 4as), Nilikina 7, Koprivica 4, Nakić 4, Marinković 3, Pokuševski 5, Braun 14 (4sk, 4as), Bonga 6, Lakić -, T. Džons 17 (12sk).

DERTONA: Zerini -, Kuhse 16, Gorham 10, Kandi 6, Denegri 4, Strautins 9, Baldaso 21 (6/13 za tri), Kamagate 16 (5sk), Biliga 2, Jošović, Vims 7.

-------------------------

Bez obzira na rezultat, ne treba izvlačiti preterane zaključke. Ovo je tek treći kontrolni test potpuno novog tima Partizan Mozzart Beta i sada se gradi prava hemija među igračima. Možda iz tog razloga nije ni loše što je utakmica rešena u neizvesnoj završnici, kako bi crno-beli na vreme shvatili da nema lakih protivnika i da je potrebno da se digne letvica pred nedeljno finale sa boljim iz okršaja Trapanija i japanskog Rjukjua (nedelja, 21.00), a onda i za naredne izazove.

Potencijalna povreda Tajrika Džonsa došla je u nezgodnom trenutku i čekaju se prve prognoze. Izgledao je solidno na parketu, već posle uvodnih 20 minuta imao je 11 poena, u trenutku povrede imao je 17 poena i čak 12 skokova pa nikako ne bi bilo dobro ako bi morao duže da pauzira! Podsetimo, Ajzea Majk je već van stroja, pa je Željku Obradoviću sužen izbor visokih igrača. U Beogradu su ostali Dvejn Vašington zbog rođenja deteta i Mitar Bošnjaković jer ima obaveze sa juniorskim timom Parnog valjka.

Partizan Mozzart Bet je kroz utakmicu pokazao dva lica. Detalji za korekciju definitivno su defanzivni skok, pošto je dozvolio protivniku 16 pokupljenih lopti - mada ih je Partizan Mozzart Bet imao 15 - kao i šut za tri poena. Dertona ih je ubacila 14, doduše iz 41 šuta, a Tomazo Baldaso je bez dileme bio najveći problem spoljne linije crno-belih. Unutra je to bio Ismael Kamagate koji je stigao ovog leta iz milanske Olimpije da se kali. Rođeni Parižanin je već u prvom poluvremenu ubacio 14 poena, od toga četiri sa linije slobodnih bacanja. Do kraja imao je 16, koliko i Tomi Kuhse. Upravo je Dejvisu Kamagate napravio veliki problem jer ga je rano naterao da skrivi četiri faula, dok je u tom intervalu Balša Koprivica bio već na tri. Srećom po Obradovićev tim, Dejvis je uspeo da se sačuva do kraja i bude presudni faktor. Željko Obradović je danas predstavio i mogući tandem Brendon Dejvis - Tajrik Džons, pošto su njih dvojica dobar deo utakmice proveli zajedno na parketu.

Dobro prvo poluvreme za Partizan odigrao je Karlik Džons, pošto je za devet minuta šutirao bez promašaja (4/4) i ubacio 11 poena. Do kraja je brojao do 21, na šta je dopisao po četiri skoka i asistencije. U nastavku, tačnije u trećoj deonici razigrao se i Sterling Braun. Ubacio je sedam poena u tom periodu i odvojio crno-bele od Dertone, s tim da su tada velike zasluge išle i na račun Isaka Bonge čija je odbrana izazvala lančanu reakciju i praktično naterala ostatak ekipe da pokaže bolje izdanje. Doduše, bilo je kratkog daha, jer je Dertona vešto koristila Partizanove prazne minute i prvo topila zaostatak, a onda umalo došla i iznenađujućeg trijumfa. Braun je na kraju imao 14 poena, uz po četiri uhvaćene i podeljene lopte.

Po povratku sa Sicilije Partizan Mozzart Bet igra turnir sa Aekom i Parizom od 13. do 15. septembra, dok zatim sledi selidba u Atinu na meč sa Panatinaikosom pod otvorenim nebom. Prvi takmičarski meč Partizan igra protiv Borca Mozzart 25. septembra.



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetŽeljko ObradovićSterling BraunIsak BongaKarlik Džons

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara