Foto: Reuters
Foto: Reuters

Derbi Severnog Londona - Arsenalova prekretnica sezone

Vreme čitanja: 4min | ned. 06.12.20. | 10:35

Tako barem kaže kapiten Tobždija Pjer-Emerik Obamejan pred duel sa gradskim rivalom Totenhemom (17.30)

Ovo je utakmica koju moramo da pretvorimo u prekretnicu sezone za nas“, napisao je kapiten Arsenala Pjer-Emerik Obamejan u četvrtak pred meč sa Rapidom u Ligi Evrope, misleći naravno na nedeljno gostovanje Totenhemu u derbiju Severnog Londonda (17.30).

 A Arsenalu je jedan takav meč i te kako potreban. Tri uzastopne utakmice kod kuće u prvenstvu ekipa Mikela Artete je izgubila i pritom nekako sačuvala glavu na gostovanju Lidsu, postigavši na tim utakmicama jedan gol. Pali su na 14. mesto što će reći da u nedelji uoči derbija punih 27 godina nisu morali da naprežu oči kako bi negde gore – prvi vrhu tabele - pronašli ljutitog gradskog rivala.

Izabrane vesti

Tada se na kratko putovanje do Vajt Hart Lejna Arsenal uputio sa prvog mesta iznad zone ispadanja, ali je makar mogao da se pravda kako se radi tek o drugom kolu. Sada je pak prošlo više od četvrtine sezone.

Moramo da shvatimo da ukoliko možemo da dobijemo ovu utakmicu svako će promeniti način razmišljanja“, dodao je kapiten u kratkoj “kolumni“. Možemo da pretpostavimo da je mislio na saigrače u svlačionici, ali i u rastuću manjinu koja se pita da li je baš Arteta pravi čovek za Arsenal.

Foto: ReutersFoto: Reuters

U protekle tri sezone postalo je uobičajeno da Obamejan svojim golovima prikriva vidljive sistemske propuste u timu. Međutim, moralo je i to jednom da se desi. Otkako je potpisao novi ugovor sa klubom, "izvor je presušio", a Gabonac preti da za nedelju dana kompletira i treći mesec otkako je bez gola iz igre u prvenstvu.

"Staviti skoro 80 odsto odgovornosti na jednog čoveka nije pošteno", govorio je Arteta u sredu osvrćući se na broj postignutih golova njegove ekipe koji je veći jedino od onih koje su postigli timovi iz zone ispadanja. Potreban je raznovrsniji pristup igri, što španski stručnjak očigledno želi da usadi u tim. Ipak, za oblikovanje tima po želji potrebno je vremena, uzevši u obzir to šta ga je dočekalo kada je stigao na Emirate.

Teško je očekivati da će sliku tima popraviti u januarskom prelaznom roku, ali deluje kao da on obrazac već ima i da ga je u nedavnom razgovoru za španske medije ponovo izneo, istakavši kako ima za cilj da pređe na formaciju 4-3-3, ali da mu za istu nedostaju fudbaleri na pet ili šest pozicija, čime je samo dodatno pecnuo vlasnika Arsenala Stena Kronkrea. Međutim, dok se nešto ne promeni, primoran je da prizna gradskom rivalu da je bolji.

"Murinjo ima nešto zaista specijalno. Šta god da želi da dovede u fudbalski klub, uspe u tome. Veruje u svoj put i fudbaleri izvršavaju ono što on želi. Tako je kako je. Tabela je takva jer su oni (Totenhem) zaslužili i radili su stvari bolje od nas. U određenim trenucima određenih mečeva imali su i imaju rezultat. Moramo to da prihvatimo. Ali želimo da odemo tamo i taj jaz smanjimo za tri boda. U takvoj su poziciji jer rade stvari na pravi način", govorio je španski stručnjak o svom ovonedeljnom rivalu.

Totenhem je s druge strane ponovo imao svoju žutu minutu. Srećom, ovog puta u Ligi Evrope. Ponovo je u nadoknadi meča ispustio tri boda i da mu se to ranije u sezoni nije dešavalo protiv Vest Hema i Njukasla već sada bi, uz meč manje od Čelsija, imao i tri boda više.

Foto: AFPFoto: AFP

Međutim, osim toga da nije na vreme uspevao da “zatvori“ pomenute utakmice – ima tu malo i do mentaliteta ekipe – malo šta se Žozeu Murinju može zameriti ove godine. Posebno ne posle još dva majstorski pripremljena derbija. Mančester Siti je svesno vrebao iz kontri (2:0), da bi potom na Stamford Bridž otišao rešen da odnese bod (0:0). A protiv Arsenala nikada u karijeri nije izgubio utakmicu kod kuće.

"Želimo da pobedimo Arsenal, jer pobediti Arsenal je jedina dobra stvar koju možemo da pružimo navijačima. Ali ne smemo da zaboravimo činjenicu da smo mi istorijski rivali i šta to rivalstvo znači navijačima. Čak i za ljude koji nisu rođeni u Totenhemu, a kod mnogih od nas je slučaj takav", rekao je Murinjo na konferenciji za medije uoči utakmice.

Portugalski stručnjak je ranije tokom nedelje potvrdio da bi Hari Kejn mogao da se nađe u startnoj postavi, iako je zbog povrede propustio meč sa LASK-om u Ligi Evrope. Pored Engleza, u tim bi mogli da se vrate i Tobi Aldervild i Serhio Regilon - mada obojica upitni - a svoj prvi debi u prvenstvu dočekaće i Džo Hart.

Na drugoj strani se sa vremenom trkaju Tomas Parti i David Luiz, dok je većina preostalih standardnih prvotimaca odmarala u četvrtak protiv Rapida i spremno čeka derbi. Makar fizički.

PREMIJER LIGA - 11. KOLO

Subota

Barnli - Everton 1:1 (1:1)

/Brejdi 3 - Kalvert Luin 45+3/

Mančester Siti - Fulam 2:0 (2:0)

/Sterling 5, De Brujne 26pen/

Vest Hem - Mančester Junajted 1:3 (1:0)

/Suček 38 - Pogba 65, Grinvud 68, Rašford 78/

Čelsi - Lids 3:1 (1:1)

/Žiru 27, Zuma 61, Pulišić 90+3 - Bamford 4/

Nedelja

13.00: (2,80) VBA (3,05) Kristal Palas (2,70)

15.15: (3,60) Šefild Junajted (3,35) Lester (2,10)

17.30: (2,15) Totenhem (3,35) Arsenal (3,50)

20.15: (1,65) Liverpul (3,80) Vulverhempton (5,80)

Ponedeljak

21.00: (2,65) Brajton (3,20) Sautempton (2,75)

Odloženo

Aston Vila - Njukasl

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaArsenalTotenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara