Keisuke Honda, Salomon Kalu i Andres D'Alesandro (©Reuters, ©Shutterstock)
Keisuke Honda, Salomon Kalu i Andres D'Alesandro (©Reuters, ©Shutterstock)

Crni dani za bivšeg šampiona Brazila, D’Alesandro se oprašta od Internasionala

Vreme čitanja: 4min | sub. 19.12.20. | 23:09

Botafogo je na začelju Serije A sa samo 20 bodova, a ima sedam vezanih poraza. Meč u Kuritibi je možda i poslednja šansa za tim iz "velike četvorke“ iz Rio da Žaneira da ostanu u igri za opstanak. Argentinac napušta Porto Alegre posle 12 godina

Dok se Flamengo i Fluminense bore za vrh u Seriji A, druga dva velika kluba iz Rio de Žaneira, članovi "velike četvorke" - Vasko da Gama i Botafogo grčevito se bore za opstanak u elitnom rangu brazilskog fudbala.

Botafogo je u goroj situaciji, trenutno je poslednji sa samo 20 bodova, čak osam manje od Baije koje je na mestu koje osigurava opstanak. Pre šest godina klub iz Rija, dvostruki šampion Brazila, poslednji put 1995. godine, 21 puta najbolji tim u prvenstvu Karioka, ispao je iz najbolje lige. Vratio se odmah naredne godine. Opet mu preti selidba u drugu ligu najfudbalskije zemlje na svetu.

Izabrane vesti

Nisu se ovako loši rezultati očekivali od Botafoga. U timu iz Rija igraju dvojica veterana koji su imali zavidne karijere u Evropi – nekadašnji reprezentativac Obale Slonovače, Salomon Kalu, bivši fudbaler Fajenorda, Čelsija, Lila i Herte i Japanac Keisuke Honda koji je najbolje godine imao u moskovskom CSKA i Milanu.

Za bivšeg japanskog reprezentativca se govori da bi mogao uskoro da napusti Botafogo. Navodno, portugalski Portimonense želi da angažuje 34-godišnjeg igrača. Najbolji dani karijere Honde su očigledno davno prošli. Nije se naigrao ni prošle godine u Viteseu. Bio je preseljen na klupu pre dve nedelje, ali će noćas (01.00) biti u startnoj postavi u Kuritibi protiv domaćina u 26. kolu Serije A. Od njega i Kalua se očekuje da pokrenu ekipu koja je u seriji od sedam poraza i opstanak visi kao Damoklov mač nad glavama fudbalera iz Rija.

I Koritiba se nalazi u opasnoj zoni. Ko izgubi biće u velikom problemu u poslednjoj trećini šampionata Brazila. Domaćin je otpustio trenera Rodriga Santanu posle poraza od Sport Resifea prošle nedelje. Na kormilu će biti doskorašnji pomoćnik Pačekinjo. Jedini igrač koji nedostaje domaćinu je napadač, Argentinac Ezekijel Seruti. Levi bek Vilijams Mateus i napadači Mateus Sales i Mateus Galdezani se vraćaju u tim posle suspenzija zbog kartona.

Trener gostiju Eduardo Baroka ima mnogo problema. Odmarao je i Hondu, protiv Internasionala nije počeo u startnih 11 ni Salomon Kalu, ali su obojica najavljeni u prvoj postavi za jedan od presudnih mečeva ove sezone. Zbog suspenzije neće biti Bruna Nazeira i Viktora Luisa. Marselo Benevenuto se vraća u tim. Duže vreme zbog povreda odsutni su Kolumbijac Angulo, Gatito, Giljerme Santos, Kelvin, Lukas Baros i Saulo. U prvom delu sezonu u Rio de Žaneiru nije bilo golova u meču ova dva tima.

Internasional je dugo bio lider šampionata, ali odlazak argentinskog trenera Eduarda Ćaća Kudeta u Seltu je ostavilo veliki trag na gigantu iz Porto Alegrea (Kudet je vezao četiri pobede sa timom iz Viga). Meč protiv Palmeirasa noćas (01.00) biće poslednji za domaći tim za vremešnog Argentinca Andresa D’Alesandra koji odlazi iz kluba posle 12 godina. Nije najavljen u startnoj postavi.

Verovatno će šansu da dobije u nastavku meča i da poslednji put obuče crveni dres Intera. Nije Gaučos u formi ove sezone, već je i u poznim igračkim godinama (uskoro puni 40), pa je dete River Plejta verovatno završilo bogatu karijeru. Popularni Glavolja je treći u istoriji po broju mečeva u dresu Internasionala. Noćas će crveni dres da obuče 517. put. Postigao je 95 golova i zauvek će ostati u srcima navijača kluba iz Porto Alegrea.

Za Internasional neće igrati suspendovani Rodinei, dok su van tima duži period Paola Gerero, Saravija i Bosilja.

Palmeiras za dve nedelje očekuju duel sa River Plejtom u polufinalu Kopa Libertadores. Ekipa iz Sao Paula je u dobroj formi, osvojila je sedam bodova u prethodna tri kola i još je u igri za tituli ili makar plasman u najjače klupsko takmičenje Južne Amerike i naredne sezone.

U tim portugalskog stručnjaka Abela Fereire vraća se napadač Luiz Adrijano, nekadašnji igrač Šahtjora, Milana i Spartaka iz Moskve. Gosti će biti lišeni usluga Rona, Felipea Mela, Luna Silve, Patrika de Paula, Alana Emperura i Veslija. N startu šampionata u Sao Paulu letos nije bilo pobednika – 1:1 u meču Palmeirasa i Internasionala.

BRAZIL 1 – 26. KOLO

Subota

Sport Resife – Gremio u toku

Nedelja

01.00: (2,60) Koritiba (3,00) Botafogo (2,95)

01.00: (2,65) Internasional (2,75) Palmeiras (3,20)

20.00: (2,05) Brarantino (3,35) Atletiko PR (3,80)

20.00: (2,85) Vasko da Gama (3,10) Santos (2,60)

22.15: (1,35) Flamengo (5,30) Baija (8,00)

Ponedeljak

00.00: (2,60) Fortaleza (3,10) Seara (2,85)

23.55: (1,65) Korintijans (3,70) Gojas (5,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Brazilska Serija ABrazilBrazil 1KoritibaInternasionalPalmeirasBotafogo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara