(Foto: Reuters)
(Foto: Reuters)

Bez iznenađenja u Ligi nacija A: Belgijanci ne gube kod kuće, Holanđani uzalud okrenuli Poljsku (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 18.11.20. | 22:50

Italija rutinski protiv BiH, engleski klinci se igrali sa Islandom

Dva prvoklasna iznenađenja trebalo je da se dese u poslednjem kolu Lige nacija A, da bi došlo do prevrata na liderskim pozicijama grupe 1 i 2. Da Italijani pretrpe poraz od desetkovane Bosne i Hercegovine i pritom Holanđani slave u Poljskoj, odnosno da Belgija poklekne kod kuće od Danske. Međutim, dosta neuzbudljivo i pre svega predvidivo bilo je večeras u prvoj diviziji. No, krenimo redom.

Najteži zadatak u ujedno najzanimljivijem meču čekao je Dansku u Levenu – da preko Belgije stignu do čela tabele i domognu se završnice takmičenja. Da se razumemo, daleko od toga da izabranici Kaspera Hjumlanda nemaju kvaliteta da se suprotstave Crvenim đavolima. Štaviše, u većem delu meča bili su ravnopravan rival. Ali, kada igraju na svojoj teritoriji, momci Roberta Martineza deluju kao najmoćnija reprezentacija na svetu - poslednji meč kod kuće izgubili pre četiri godine - što su potvrdili i večeras. Belgijanci su surovo iskoristili kratak pad u igri gostiju sredinom drugog dela i otklonili svaku sumnju oko toga ko će u plej-of – 4:2 (1:1).

Izabrane vesti

Belgijanci su poveli već od 3. minuta, kada je Juri Tiljemans još jednom pokazao kakvim udarcem raspolaže. Prihvatio je odbitak na šesnaestest metara, i baš kao pre tri dana protiv Engleza, po zemlji pogodio uz levu golmanovu stativu. Međutim, iako su bili u podređenom položaju u prvom delu, Danci su na odmor otišli rezultatski poravnati, pošto je u 17. minutu praktično prvu šansu iskoristio Jonas Vind.

Ipak, sve je do sredine drugog dela došlo na svoje mesto, kada su na scenu stupili najbolji belgijski fudbaleri. Prvo je Kevin de Brujne pravovremeno uposlio Romelua Lukakua u 57. minutu, da bi potom napadač Intera pogodio glavom na centaršut Torgana Azara desetak minuta kasnije.

U finišu meča je Tibo Kurtoa kardinalnom greškom vratio Dance u život, ali ih je već u narednom napadu De Brujne ohladio preciznim udarcem iskosa sa leve strane.

U okviru iste grupe, u meču bez ikakvog rezultatskog značaja, Englezi su u dosta podmlađenom sastavu deklasirali Island – 4:0 (2:0). Geret Saugejt je u veznom redu pružio šansu Deklanu Rajsu, Filu Fodenu i Mejsonu Mauntu, i svaki od njih odužio mu se pogotkom. Vezista Mančester Sitija je zapravo postigao dva, uz jednu asistenciju, načeo ih je Rajs svojim prvencem u nacionalnom dresu, da bi potom Maunt duplirao vođstvo. Island se bez ijednog osvojenog boda seli u diviziju dva Lige nacija.

Italijani su rutinski odradili posao u BiH i potvrdili lidersku poziciju u grupi 1 – 2:0 (1:0). Selektor Dušan Bajević nije mogao da računa na nekolicinu bitnih igrača, pre svih na Edina Džeka i Seada Kolašinca, pa nije ni mogao previše da se nada pozitivnom rezultatu, posebno nakon serije od sedam mečeva bez pobede sa kojom su ušli u meč.

Doduše, i Azuri su morali bez Čira Imobilea, Federika Kjeze, Leonarda Bonučija, ali su i ovako bili dominantni i bez problema stigli do željenih bodova. Do oba pogotka Italijani su stigli posle odličnih centaršuteva. Prvi je delo Lorenca Insinjea, koji je umešno u gol pretvorio Andrea Beloti sredinom prvog dela, dok je u identičnom trenutku nastavka majstorsko dodavanje Manuela Lokatelija u padu realizovao Domeniko Berardi.

Holanđani su posle više od sat vremena mučenja uspeli da preokrenu rezultat u Poljskoj i stignu do, ispostaviće se na kraju, beznačajnih bodova - 2:1 (0:1).

Poljaci su meč otvorili na idealan način, golom Kamila Jožvijaka posle odlične solo akcije po levoj strani. Dobio je fudbaler Derbija loptu pokraj leve aut-linije, zaleteo se ka golu Lala, zalomio dvojicu defanzivaca, a potom savladao i vremešnog Tima Krula. Dugo je domaća selekcija odolevala učestalim napadima Holanđana, branio je Lukas Fabijanski sve što je bilo u njegovoj moći, međutim, sa bele tačke nisu mogli ništa. Jan Bednarek je u 77. minutu srušio Žoržinja Vajnalduma, a Memfis Depaj pogodio sa kreča, da bi nedugo zatim vezista Liverpula pogodio posle kornera i doneo Franku de Buru drugu uzastopnu pobedu na klupi reprezentacije Holandije.

LIGA NACIJA A - 6. KOLO

Sreda

GRUPA 1

Bosna i Hercegovina - Italija 0:2 (0:0)

/Beloti 22, Berardi 68/

Poljska - Holandija 1:2 (1:0)

/Jožvijak 5 - Depaj 77pen, Vajnaldum 84/

GRUPA 2

Belgija - Danska 4:2 (1:1)

/Tiljemans 3, Lukaku 55, 69, De Brujne 87 - Vind 17, Kurtoa 86ag/

Engleska - Island 4:0 (2:0)

/Rajs 20, Maunt 24, Foden 80, 84/



tagovi

Liga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara