Janis Sferopulos (©MN Press)
Janis Sferopulos (©MN Press)

Svako strpljenje ima rok trajanja

Vreme čitanja: 4min | pon. 07.10.24. | 17:03

Zvezda je dobila prvu utakmicu u Evroligi i to na gostovanju, ali na Jadranu je slika sasvim drugačija i očekivano, oči su uprte ka treneru Janisu Sferopulosu

Može da se priča o trenutnoj lošoj formi, mada bi to delimično bilo i izbegavanje suočavanja sa suštinom i realnošću. Realnošću koja za Crvenu zvezdu nije bila ovako tmurna još od sezone 2019/20 kada je Jadransku ligu, kao i sada, otvorila sa dva poraza u tri kola.

Proklizavanjem u Splitu, prvi put posle 12 godina, crveno-beli su već sada u ogromnom zaostatku za glavnim rivalom, Partizanom, ali mnogo više sve u taboru regionalnog i srpskog šampiona može da brine igra celokupnog tima koja se zasniva na mahovima i inspiraciji pojedinaca. Za sada uglavnom Nemanje Nedovića i Ajzee Kenana.

Izabrane vesti

Već sada deo navijača hoće "glavu" Janisa Sferopulosa, do juče omiljenog i slavljenog. Kako je malo potrebno da se ceo narativ promeni...Uz to, Crvena zvezda se suočava sa promenama unutar klupskih struktura i odlaskom dugogodišnjeg "alfa i omege", Nebojše Čovića, što, hteo to neko da prizna ili ne, sigurno utiče na klimu i atmosferu.

Novi prvi čovek kluba (ili barem onaj koji bi to trebao da postane), Željko Drčelić, nakon kiksa u Dalmaciji javno je pružio apsolutnu podršku grčkom stručnjaku i njegovom stručnom štabu, što je pohvalna stvar radi mira u kući. Da li i delotvorna, vreme će pokazati.

Znali su crveno-beli da prethodnih sezona donose brze, neki će reći i ishitrene odluke po pitanju promena na trenerskoj klupi, ali su se one na kraju sezona gotovo uvek pokazivale kao prave. Između ostalog i lani kada je upravo Sferopulos došao na mesto Duška Ivanovića nakon slabijeg starta. Ili kada je pre pet godina, Sašu Obradovića zamenio Dejan Radonjić. U oba slučaja je Crvena zvezda na kraju slavila tripl-krunu.

Nova uprava se nalazi pred prvom velikom odlukom. Onom koja bi mogla da utiče na celokupan epilog aktuelne takmičarske godine. Ono što je Sferopulos istakao kao glavnu molbu zvezdaškoj javnosti jeste da bude strpljiva samo što je zaboravio ili nije znao da toga u ovdašnjoj sportskoj kulturi gotovo da i nema.

"Potencijal nam je veliki, ali ne razmišljamo predaleko o budućnosti, već idemo meč po meč. Znam da navijači mnogo očekuje, ali želim da im pošaljem poruku. Moraju da budu strpljivi i veruju timu i svima ovde, a ne da plaču od prvog poraza. Sezona je jako duga. Moraju da pruže podršku. Svake sezone se vrti priča oko fajnal-fora, ali je u poslednjih 12 godina, Zvezda samo jednom bila u top osam Evrolige", rekao je Sferopulos posle duela sa Mornarom koje je zasada jedini trijumf u ABA ligi.

Ima i te kako istine u njegovim rečima. Ali istina je i da mu tim ne izgleda dobro. Kodi Miler-Mekintajer i Kenan ne deluju kompatibilno, Jago je pogubljen, Ognjen Dobrić do juče nije znao šta igra, a Plavšić ni kako da igra. I za to je sve kriv trener, niko drugi.

Bori se Sferopulos trenutno i sa svojom prošlošću. Pokazao je u dosadašnjoj karijeri da je elitni trener, ali isto tako i da je onaj sa rokom trajanja. Da nije poput Željka Obradovića, Pabla Lasa ili Etorea Mesina koji uživaju nepresušno poverenje gazdi.

Njemu je na prošlom poslu u Makabiju ono isteklo posle neočekivane eliminacije u polufinalu Kupa i slabe sezone u Evroligi. Mada, mora se istaći da je do tog momenta već imao tri titule u domaćem prvenstvu sa ponosom Izraela.

Sa Zvezdom već ima tripl-krunu i istorijski rezultat u međusobnom duelu sa večitim rivalom, ali na taj adut ne može doveka da se šlepa. Problem više je i što jedna utakmica za drugom nadiru. Već u sredu (20.00) njegove izabranike očekuje domaća evroligaška premijera protiv Baskonije koja je iz trenutne perspektive idealna prilika za podizanje morala. Mada, isto se mislilo i nakon volšebnog trijumfa u Parizu, pa je Zvezda sada u još većoj dubiozi.

Oni sa dobrim pamćenjem će se setiti da je Sferopulos i po dolasku na Mali Kalemegdan prošle sezone počeo svoju epizodu sa dva teška poraza od Partizana, a ekipa se mučila i protiv FMP-a. Samo što Zvezda ne može više sebi da dozvoli kiks u ABA ligi. Tu je već prekoračena crvena linija, a uvidom u istoriju, dolazi se do saznanja da je Crvena zvezde lošije otvaranje na Jadranu imala samo u sezonama 2012/13 i 2010/11. U prvoj su izgubili četiri od prvih pet utakmica, dok su u ovoj drugoj upisali poraze u šest prvih kola. Mada, bilo je to potpuno drugačije vreme za klub. Niti je bio u borbi za trofeje, niti u Evroligi. I zato je trenutni rezultat još više razočaravajuć.


tagovi

Janis SferopulosKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara