Mikel Arteta i Ole Gunar Solskjer (©Reuters)
Mikel Arteta i Ole Gunar Solskjer (©Reuters)

Arteta ima formulu za Junajted, ali gostovanja su Solskjerov specijalitet

Vreme čitanja: 5min | sub. 30.01.21. | 09:33

Arsenal neporažen na četiri protekla dvoboja sa Mančester Junajtedom, dok sastav sa Old Traforda ima priliku da večeras obori rekord po broju ligaških mečeva bez poraza na strani

Šampionska trka u Engleskoj obećava spektakl. Možda i najinteresantniju završnicu Premijer lige u protekloj deceniji. Prerano otpisani Mančester Siti zaseo je na čelo sa bodom više i utakmicom manje u odnosu na najbližeg pratioca, mrskog gradskog rivala Mančester Junajted. Lester je trećeplasiran sa 39 bodova, a donedavni glavni pretendent na krunu, tačnije odbranu trona, Liverpul sedi na četvrtom mestu sa četiri boda manje od Građana i mečom više. Ali, sme li sada iko da otpiše bilo koga od onih koji trenutno gledaju u leđa Sitiju?

Oštrice su ubole Crvene đavole, Tobdžije mogu da im determinišu dalji tok sezone. Emirejts je večeras poprište važne bitke između Arsenala i Mančester Junajteda, u sklopu 21. runde Premijer lige. Trupe gostiju su ovog vikenda u pripravnosti, jer Ole Gunar Solskjer verovatno ima na umu da bi ga još jedan kiks udaljio od šanse da se ravnopravno bori za titulu prvaka. A, ona je prioritet svih prioriteta. Čeka se osam godina. Predugo za Junajted kakav nam je poznat sa prelaza iz prošlog u novi vek.

Izabrane vesti

Sedam mesta i 10 bodova razdvajaju dve strane na tabeli, ali devetoplasirani Arsenal ulazi u utakmicu posle pobede u proteklom kolu, dok je drugoplasirani sastav sa Old Traforda poražen od fenjeraša Šefild Junajteda. Obračuni između ova dva nekada velika rivala možda nisu onakvi kakvi su bili s kraja devedesetih prošlog veka i početkom novog milenijuma, ali i dalje nose dodatnu draž.

Dvojica bivših igrača koji znaju sve o istoriji ovog meča sada su kraj aut linije i nesumnjivo će zahtevati da nastave putem njihovih prethodnika. Šef Mančester Junajted Ole Gunar Solskjer tražiće trenutnu reakciju ekipe pošto je u sredu uveče poražena od poslednjeplasiranog Šefilda kod kuće 2:1, ali za Arsenalov Mikel Arteta imaće samo jednu poruku za svoje pulene - da nastave tamo gde su stali.

Tobdžije su se osvetile Sautemptonu pre četiri dana za ispadanje iz FA kupa, pobedivši ga u ligi, na Sent Merizu, samo tri dana od pomenutog poraza u najstarijem takmičenju na svetu. Blistao je talentovani tinejdžero Bukajo Saka, koji je još više povećao svoju reputaciju golom i asistencijom. Taj rezultat podigao je Arsenal na deveto mesto na tabeli i nastavio je njegov uspon, koji je londonski tim katapultirao prema vrhu tabele forme, dok je samo Mančester Siti sakupio više bodova tokom poslednjih šest utakmica.

Arsenal je pokupio 16 bodova od mogućih 18 u ponudi. To je jasan pokazatelj da je Arteta uspeo da uspostavi kontrolu, pronađe balans i krene u juriš. Kako sada samo deluje podatak da je ekipa sa Emirejtsa pobedila u samo četiri od prvih 14 ligaških utakmica ove sezone. Prito, na tih 14 utakmica postigla je 12 golova, dok je na proteklih šest 16 puta pogađala metu.

Naravno, deveto mesto na tabeli posle 20 utakmica i dalje je razočaravajući rezultat za Tobdžije, ali čini se da su se sada vratile na dobru stazu, sa identitetom. Svakako, pritisak na Artetinim ramena je popustio, baš kao i onaj koji je dugo nosio njegov kolega Solskjer. Obojica mogu da budu zahvalni svojim klubovima, što su zadržali veru u njih, u poziciji u kojoj Čelsi nije sa Frenkom Lampardom.

Zanimljivo, Arsenal je neporažen na četiri protekla dvoboja sa Crvenim đavolima, pobedivši u tri navrata. Poslednji okršaj u novembru minule godine pripao je londonskom timu minimalnim trijumfom, a potencijalni novi neuspeh Junajteda predstavljao bi još jedan pad nade, koja je porasla u taboru kluba iz Mančestera ove sezone.

Dvadesetostruki šampion Engleske osvojio je više bodova i postigao više golova u gostima nego kod kuće. Ujedno, Đavoli imaju priliku da ispišu istoriju severnom Londonu. Pobedom ili nerešenim rezultatom Junajted bi vezao 18. uzastopni gostujući duel u ligi bez poraza, a to je nešto što ovaj slavni klub nikada ranije nije uspeo da uradi.

Poraz od Šefild Junajteda u prošlom kolu označio je prekid serije od 13 prvenstvenih susreta bez poraza, koji se slučajno protezao unazad do duela sa Arsenalom, koji je, pomenuli smo već, slavio sa 1:0 na Old Trafordu 1. novembra. Pjer-Emerik Obamejan rešio je taj meč sa penala, a kapiten bi mogao da se vrati u stroj pošto je propustio poslednja dva meča zbog lošeg zdravstvenog stanja njegove majke. Situacija vrsnog napadača nije potpuno izvesna, ali ako bude dostupan, očekuje se da će se naći u početnih 11. Obamejan je dao gol na četiri od prethodnih pet utakmica protiv Đavola.

Tomas Parti i Emil Smit Rou prijavili su manje povrede mišića, dok je novajlija iz redova Real Madrida Martin Edegard spreman, ali će najverovatnije šansu za debi vrebati sa klupe.

Sa druge strane, Junajted još nije načisto kakva je situacija sa Erikom Bajijem, koji je trebalo da se suoči sa Šefildom. Smatra se da povreda nije ozbiljna, ali u klubu ne žele da rizikuju. Edinson Kavani nadaće se da će voditi navalnu liniju pošto je Antoni Marsijal u sredu kritikovan zbog nastupa. Interesantno, sva četiri pogotka u Premijer ligi Kavani je postigao u gostima. Ono što brine Đavole je učinak Bruna Fernandesa, jer pokretačka snaga ekipe nije doprinela na način na koji je to činila u prethodnom periodu. Iza Portugalca su četiri prvenstvene utakmice bez gola ili asistencije.

Na teren danas izlazi i Mančester Siti, koji kod kuće dočekuje Šefild Junajted, i ima na umu sposobnost Oštrica da iznenade favorita. Pokazale su to pre tri dana, takođe u Mančesteru. Pep Gvardiola i dalje ne može da računa na povređenog Kevina de Brujnea i Serhija Aguera, koji je i dalje u samoizloaciji.

PREMIJER LIGA - 21. KOLO

Subota

13.30: (1,70) Everton (3,70) Njukasl (5,20)

16.00: (2,95) Kristal Palas (2,95) Vulverhempton (2,65)

16.00: (1,15) Mančester Siti (7,75) Šefild Junajted (18,0)

16.00: (3,15) VBA (3,05) Fulam (2,45)

18.30: (2,70) Arsenal (3,30) Mančester Junajted (2,60)

21.00: (2,75) Sautempton (3,35) Aston Vila (2,55)

Nedelja

13.00: (1,40) Čelsi (4,50) Barnli (8,50)

15.00: (1,92) Lester (3,50) Lids (4,10)

17.30: (4,10) Vest Hem (3,50) Liverpul (1,90)

20.15: (3,00) Brajton (3,10) Totenhem (2,50)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaMančester JunajtedArsenalMančester SitiŠefild junajtedOle Gunar SolskjerMikel Arteta

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara