(©Reuters)
(©Reuters)

Derbi svetionika je derbi straha

Vreme čitanja: 3min | sre. 25.09.24. | 14:05

Gradski derbi Đenove pod dodatnim merama opreza zbog sukoba započetih proletos

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Večeras se nastavljaju mečevi šesnaestine finala Kupa Italije, a najzanimljiviji se igra na Marasiju, gde će snage odmeriti gradski rivali Đenova i Sampdorija. Utakmica je pod velikim rizikom zbog sukoba između dve "tifozerije" započetog prošlog maja. Udineze čeka Salarnitanu na svom stadionu sa rezervnim timom, misleći više na Inter koji dolazi u subotu nego na večerašnji duel.

Izabrane vesti

ĐENOVA - SAMPDORIJA (21.00)

Gradski derbi u rodnom gradu Kristofora Kolumba ponovo se održava posle 879 dana, ali je došao je u najgorem momentu i za Đenovu i za Sampdoriju. Timovi iz lučkog grada nisu dobro počeli sezonu i poslednje što im je trebalo je direktan okršaj. Pobeda u Kupu Italije neće bitno promeniti sudbinu ni jednog ni drugog tima, ali poraz i ispadanje mogu da imaju teške posledice.

Marasi neće biti rasprodat večeras, što je još jedan ukazatelj delikatnog trenutka za oba kluba. Đenova na današnji meč dolazi posle debakla u Veneciji. U Laguni nisu samo izgubili već su ostali na dugi rok bez Ruslana Malinovskog (teška povreda), a u subotu ih već čeka duel sa Juventusom u Seriji A. Naravno, tim Alberta Đilardina je imao peh na žrebanju jer prva tri meča u prvenstvu na svom terenu igra ili je igrao protiv Intera, Rome i Juventusa. Meč sa Bjankonerima je dodatno opterećujući, kao i večaršnji, jer je Đenova osvojila samo jedan bod na poslednja tri susreta, i to protiv Rome u poslednjem minutu meča.

Dobra vest za Đilardina je da će konačno imati na raspolaganju Miretija, tim pre što je Malinovski van stroja, međutim bivši igrač Juvea će moći da bude upotrebljen samo delimično jer se tek oporavio od povrede.

Sampdorija je u malo boljoj poziciji jer su Dorijani na poslednjem meču u Seriji B konačno osvojili sva tri boda protiv Sudtirola i mogu malo lakše da dišu, a i Modena (sledeći rival u Seriji B) je deleko manje opasniji protivnik od Juventusa. Za trenera Sampa Sotila ovo će biti prvi derbi u Đenovi i želi da izađe kao pobednik tim pre što se dva tima nisu srela dve i po godine.

Đenovi osim Malinovskog nedostaju Norton, Ekubana i Mesijas dok Sampodrija ima van stroja Gidotija, Ričija, Đirelija i Pedrolu.

Pobednik iz večerašnjeg duela ide na Romu u osmini finala, koju trenira bivši igrač i trener Đenove Ivan Jurić.

ĐENOVA (3-5-2): Leali – Voljako, Bani, Vaskez – Zabeli, Frendrup, Badelj, Torsbi, Martin – Pinamonti, Vitinja.

SAMPDORIJA (3-5-2): Silvestri – Berežinski, Romanjoli, Veroli – Venuti, Benendeti, Jepes, Belemo, Joanu – Koda, Tutino.

UDINEZE -SALERNITANA (18.30)

Udineze već tri godine ne uspeva da stigne do osmine finala Kupa Italije i, ako je gledati po najavljenom sastavu trenera Runjajića, nije im mnogo stalo da prekinu tu negativnu tradiciju. Na drugoj strani Salernitana bi trebalo da se predstavi u gotovo prvoj postavi stavljajući do znanja da veruje u podvig protiv favorizovanog Udinezea.

Domaćin ne može da računa samo na Aleksisa Sančeza, ali će i pored toga na klupi pored Runjajića biti gotovo kompletan prvi tim od golmana Okoje preko komandanta odbrane Bijola do centarfora Luke. Šansu bi trebalo da dobije u drugom polovremenu i novi dragulj Udinezea, 19-ogodišnji Čileanac Damjan Pizaro.

U odbrani Udineza ćemo videti ponovo diva Turea (visok 206 centimetara) koji je debitovao u poslednjih 15 minuta meča protiv Rome prošle nedelje na Olimpiku.

Za razliku od Runjajića, Martušelo je orjentisan da izvede na teren najjači sastav jer želi da popravi utisak iz Serije B. Salernitana nije počela dobro sezonu, odnosno ne onako kako su se nadali u Salernu i Kup Italije bi mogao da bude dobra odskočna daska. Dodatni motiv za izabranike Martušela je mogućnost da se pojave na San Siru protiv Intera u osmini finala Kupa Italije.

UDINEZE (3-4-2-1): Sava – Kabasele, Ebose, Ture – Rui Modesto, Zaraga, Pajero, Zemura – Bravo, Ekelenkamp – Dejvis.

SALERNITANA (4-3-3): Sepe – Giljone, Bron, Veltijus, Jarošinski – Tejo, Mađore, Sorijano – Kalon, Simi, Dalmonte.

KUP ITALIJE - 2. KOLO

Utorak

Leče - Sasuolo 0:2 (0:1)

/Muharemović 13, D'Andrea 79/

Kaljari - Kremoneze 1:0 (0:0)

/Lapadula 60/

Torino - Empoli 1:2 (0:1)

/Adams 74 - Ekong 30, Has 90/

Sreda

16.00: (1,98) Piza (3,40) Čezena (4,00)

18.30: (1,42) Udineze (4,50) Salernitana (7,75)

21.00: (1,85) Đenova (3,50) Sampdorija (4,40)

Četvrtak

18.30: (1,85) Monca (3,50) Breša (4,40)

21.00: (1,28) Napoli (5,70) Palermo (10,50)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kup ItalijeSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara