Rodri i Pep (Reuters)
Rodri i Pep (Reuters)

Gospodine Nepobedivi, vaše usluge će nedostajati

Vreme čitanja: 4min | sre. 25.09.24. | 13:30

Ili u prevodu, šta je Siti izgubio Rodrijevom teškom povredom

Rešava mečeve iz kategorije najvažnijih, od sopstvenih donjih udova pravi sef za loptu, retko kada greši u dodavanju, konstantno nudi rešenja, preuzima odgovornost, pronalazi pukotine u protivničkim linijama... Konačno rešenje - Rodri.

Još od nedeljnog derbija sa Arsenalom Građani su strahovali od najgoreg scenarija koji se na kraju i obistinio. Mančester Siti je danas zvanično potvrdio da je španskom vizionaru stradao prednji ukršteni ligament, te da će operacija biti neminovna, što dalje implicira da će engleski velikan titulu prvaka države morati da brani, a Ligu šampiona da napada bez svog klučnog fudbalera.

Izabrane vesti

“Rodri je nezamenjiv i Siti će igrati bez najboljeg veziste na svetu dugo, dugo. Ovo je ogroman udarac za nas. Ali, to je fudbal, ovakve stvari se dešavaju i zato moram da nađem rešenje, da opet budemo kompetitivni kao što smo to bili godinama unazad“, rekao je Gvardiola na sinoćnoj konferenciji za medije.

Istina je da je godinama unazad Pep pronalazio načine da krpi rupe nastale usled povreda važnih pojedinaca, ali sa ovakvim izazovom se, otkako je pre osam godina seo na kormilo Sitija, nije suočavao. Arsenalova glad za titulom koju čeka punih 20 godina je nikad veća, a četvorostruki uzastopni osvajač Premijer lige, ostao je bez žile kucavice, dok prave alternative nema na vidiku.

Premotaćemo film, nakratko, tačno godinu dana unazad. Tog 23. septembra 2023. godine, Rodri je zaradio direktan crveni karton protiv Notingem Foresta. U naredne dve nedelje Siti je odigrao četiri utakmice. Onu u Liga kupu protiv Njukasla, kao i dve u Premijer ligi protiv Vulverhemptona (2:1) i Arsenala (1:0), odigrane bez suspendovanog Rodrija, Građani su izgubili, sudar sa Lajpcigom u Ligi šampiona u kojem su imali pomoć reprezentativca Španije, rešili su u svoju korist (1:3). Od Sitijeva tri prvenstvena poraza u čitavoj sezoni 2023/24, sva tri su se dogodila bez jednog od najozbiljnijih kandidata za Zlatnu loptu.

"On je najbolji zadnji vezni na svetu i potencijalni osvajač Zlatne lopte. U stvari, jako bih voleo da je osvoji", rekao je nedavno Gvardiola.

Mnogo je radilica na poziciji defanzivnog veznog igrača, koji nekako neprimetno pozatvaraju rupe, ćute, rade i na kraju zasluže dnevnicu. Uz sve ono što na prvu loptu oko prosečnog posmatrača ne uspe da isprati, Rodrijeva referenca su neponovljive brojke u Premijer ligi, a i šire.

Primera radi, niko od Španca u prošloj sezoni u konkurenciji Liga petice nije imao više kontakata sa loptom (3.988), niti je bilo igrača sa više tačnih dodavanja u poslednjoj trećini (378), dok je samo jedan čovek imao više progresivnih dodavanja (dodavanje u pravcu protivničkog gola duže od deset metara) od Rodrija - Španac je imao 376. Uz to, postavio je rođeni Madriđanin rekord Premijer lige po broju kompletiranih pasova (3.359) u globalu, kao i u kategoriji tačnih dodavanja na protivničkoj polovini u jednoj sezonu (2.122).

"Ja sam kao trener na terenu. Zadnji vezni je onaj koji preuzima najviše odgovornosti na terenu. Morate da se postarate da čitava ekipa funkcioniše, da niko ne bude lenj ili rasejan. Kada ekipa ne radi dobro, to je delimično vaša krivica", rekao je Rodri za BBC.

Da je reč o fudbalskom unikatu bez kojeg Sitijeve šanse da odbrani šampionsku titulu u određenoj meri opadaju, pokazuje i suva statistika. Ona kaže da se procenat poraza Građana bez Rodrija na terenu uvećava za više nego duplo.

Otkao je 2019. godine stigao iz Atletiko Madrida u transferu vrednom 70.000.000 evra, Rodri je do Arsenala odigrao 259 mečeva za klub sa Etihada. Ima skor od 192 pobede (74%), 39 remija (15%) i 28 poraza (11%). Zbog povreda, suspenzija ili nečeg trećeg propustio je 45 Sitijevih utakmica, sa Građani su uz 29 pobeda (64%) i pet remija (12%), izgubili čak 11 mečeva (24%).

Arsenal je imao generaciju Nepobedivih koja je 2004. osvojila Zlatni pehar Premijer lige, a Siti je pre tri dana izvesno do kraja sezone izgubio svog gospodina Nepobedivog, čoveka koji u periodu od 5. februara 2023. godine (poraz od Totenhema 1:0) do 25. maja ove godine (poraz od Junajteda u finalu Kupa), nije izgubio utakmicu nanizavši 74 meča bez poraza!? Serija je trajala 475 dana, pao je tada zajednički rekord Milanovih legendi Paola Maldinija i Demetrija Albertinija od 73 susreta bez poraza.

Kako će Gvardiola sanirati štetu ovoga puta, reći će nam dolazeće gostovanje Njukaslu na Sent Džejmsis parku (subota, 13.30), dok u oktobru šampiona Engleske očekuje laganija vožnja, makar tako sugeriše raspored (Slovan, Fulam, Vulverhempton, Sparta Prag, Sautempton i Bornmut). Najrealnija i najpribližnija zamena po principu pozicija za poziciju jeste Mateo Kovačić, ali se očekuje i da blistavi španski um pretumbava formaciju, igra sa dva zadnja vezna i Kovačiću u zavisnosti od rivala dodaje Rika Luisa, Gundogana, pa čak i Džona Stounsa ili Akanđija.

Siti će u nastavku sezone jahati bez čoveka koji se poslovično pojavi kada ekipa mora da izmisli pogodak. Njegova plasirka donela je mančesterskom klubu "ušati pehar" juna 2023. godine.

"Gledao sam taj gol 5.000 puta. U svim zemljama, na svim jezicima. Promenio mi je život na određeni način", rekao je svojevremeno Rodri.

Isto tako, Sitijev život bez tihog majstora na sredini terena neće biti isti. Gospodine Nepobedivi, vaše usluge će i te kako nedostajati.


tagovi

RodriMančester SitiPep Gvardiola

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara