Sander Sagosen (©Reuters)
Sander Sagosen (©Reuters)

Kolstad – skupoceni projekat na izdisaju i Sagosen kao zvezda padalica

Vreme čitanja: 4min | sre. 25.09.24. | 14:23

Od najavljivane borbe za evropski vrh, najbolji tim Vikinga sada je autsajder u Grupi B EHF Lige šampiona. U Trondhajm po bodove danas (18.45) dolazi Zagreb sa Miliošem Kosom

Norveška je za većinu sinonim za bogatu zemlju prirodnih resursa, ali za sport se ne bacaju pare. Trostruki rukometni šampion Evrope u ženskoj konkurenciji Vajpers Kristijanstad je u finansijskim problemima, letos je morao da proda najbolju igračicu, Ruskinju Anu Vjahirjevu francuskom Brestu. Ništa bolja nije situacija ni u muškom šampionu Vikinga, Kolstadu.

Ambiciozno je krenuo ovaj projekat, do par godina mali klub iz Trondhajma, grada slavnog po fudbalskom gigantu Rozenborgu (koji je poslednih godina u senci Bode Glimta i Moldea). Vraćeni su najbolji norveški igrači, trebalo je da bude veliki projekat, tim-reprezentacija, kadar da se umeša u borbu za evropski tron.

Izabrane vesti

Tek što je napravljena jaka ekipa prošlog leta, usledili su finansijski problemi, rukometaši su morali da se odreknu dobrog dela plata, otišao je tada samo Islanđanin Smarason u Magdeburg (sada igrač PIK Segeda). Najveće ime koje je bilo garant velikih ambicija bio je Sander Sagosen, „Kralj severa“, do prošle godine jedan od najboljih rukometaša današnjice. Blistao je Olborgu i Pari Sen Žermenu, u Kilu je bio „Bog i batina“. U najboljim godinama karijere je rešio sa se se vrati u rodni grad i – pogrešio je. Igra očajno, svi se pitaju kako je došlo do takvog pada za igrača koji je plenio snagom, veštinom, lucidnošću... Sagosen je sada samo bleda senka nekada dominantnog beka koji je bio strah i trepet za protivnčke odbrane i golmana.

18.45: (2,05) Kolstad (8,00) Zagreb (2,05)

I ovog leta, kriza kuca na vrata Kolstada. Levoruki Magnus Ablevik Red je posle samo godinu dana napustio otadžbinu i prešao u Segedin kod Šveđanina Mikaela Apelgrena, koji u komšiluku pravi „skandinavsku koloniju“. Ugovor sa poljskom Vislom je već potpisao Torbjern Bergerud, prvi golman Vikinga koji ide u Plock narednog leta. I reprezentacija nikako da se vrati u svetski vrh, nije dugo kandidat za medalju. Letos su Slovenci Norvežanima očitali lekciju u Parizu u četvrtfinalu Olimpijskih igara.

Kolstad je i ove sezone verovatno najgora ekipa u „grupi smrti“ Lige šampiona. U prva dva kola evroelite glatki porazi od Magdeburga (25:33) na istoku Nemačke i Barselone na svom terenu (30:35). Za Kolstad je današnji (18.45) meč protiv Zagreba biti ili ne biti. Novi poraz bi verovatno ugasio nade Norvežanima da mogu da se plasiraju u nokaut fazu (do prvih šest). Protekle sezone su bili sedmi u grupi, samo je Eurofarm Pelister bio slabiji.

Da Miloš Kos i drugovi imaju velike šanse da opet pokore Trondhajm govori i velika pobeda na svom terenu protiv vicešampoina Evrope Olborga sa 30:23 prethodne nedelje. Zimus u finišu grupne faze, hrvatski tim pregazio Norvežane u gostima (34:25), a još ubedljviji je bio u svojoj Areni – 31:20.

Očekujem da nastavimo u ritmu u kojem smo bili protiv Olborga u Areni. Način na koji smo igrali s Dancima treba nam biti vodilja. Verujem da smo spremni i fizički i mentalno da budemo na pravom nivou u Trondhajmu. Što se njih tiče mislim da znamo što možemo očekivati. Promenili su par igrača u odnosu na lani, ali konstrukcija ekipe i način igranja ostao je isti. Tipično skandinavski stil, puno trče, igraju brzi rukomet i uvek igraju na gol više. Stabilni napadi bez puno tehničkih grešaka su ono što je naš zadatak i ako u tome uspemo onda mislim i verujem da se imamo čemu da se nadamo u Norveškoj“, rekao je levi bek Zagreba, predvodnik novog talasa srpskog rukometa, Miloš Kos.

18.45: (2,05) Olborg (8,00) Magdeburg (2,05)

Zanimljivo će biti u Olborgu gde Danci čekaju Magdeburg. Biće to repriza polufinala Lige šampiona iz juna, kada su Skandinavci iznenadili i obezbedili finale sa Barsom (poraženi golom razlike na oproštaju od klupskog rukometa Mikela Hansena). Oba tima su oslabljena, za Olborg ne brani zbog povrede legendarni Niklas Landin Jakobsen, dok za ekipu Beneta Vigerta od starta sezone ne igra najbolji rukometaš protekle sezone, Šveđanin Feliks Klar.

20.45: (4,00) Kjelce (8,50) Barselona (1,35)

Kjelce je ove sezone slab, kruni se imperija Talanta Dujšebajeva pred dolazak strašne Barselone (20.45). I na ovom meču, ekipe su oslabljene neigranjem najboljih igrača. Domaćinu fali levoruki Aleks Dujšebajev, dok će prvak Evrope da igra bez kapitena Dike Mema.

20.45: (4,00) Sporting Lisabon (8,50) Vesprem (1,35)

Vesprem je favorit u Lisabonu (20.45), ali u prestonici Portugalije protiv razigranog Sportinga teško se osvajaju bodovi. Domaćin igra na krilima braća Kosta, Martima i mlađanog Fransisko Kika. Mađarski šampion ove sezone deluje mnogo bolje sa Špancem Ćavijem Paskvalom na kormilu.

LIGA ŠAMPIONA – 3. KOLO

GRUPA A

Sreda

20.45: (4,00) Sporting Lisabon (8,50) Vesprem (1,35)

Četvrtak

18.45: (1,03) Dinamo Bukurešt (20,0) Eurofarm Pelister (16,0)

18.45: (11,0) Fredericija (16,0) Fuhse Berlin (1,07)

20.45: (2,55) Visla Plock (8,00) PSŽ (1,70)

GRUPA B

Sreda

18.45: (2,05) Olborg (8,00) Magdeburg (2,05)

18.45: (2,05) Kolstad (8,00) Zagreb (2,05)

20.45: (4,00) Kjelce (8,50) Barselona (1,35)

Četvrtak

18.45: (1,45) Seged (8,50) Nant (3,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EHF Liga šampionaRK KolstadSander SagosenMiloš KosRK Zagreb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara