Džordž Rasel (©Reuters)
Džordž Rasel (©Reuters)

Ludilo u Austriji: Rasel do pobede posle kontakta Verstapena i Norisa

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.06.24. | 17:40

Britanac zabeležio drugi trijumf u karijeri i prvi za ekipu Mercedesa posle Brazila 2022. godine

Džordž Rasel iz ekipe Mercedesa došao je do pobede na Velikoj nagradi Austrije nakon incidenta u kom su učestovali Maks Verstapen (Red Bul) i Lando Noris (Meklaren). Na podijumu su mu se pridružili Oskar Pjastri u drugom Meklarenu i Karlos Sains iz ekipe Ferarija.

Maks Verstapen odbranio je pol-poziciju na startu Velike nagrade Austrije, dok je Noris ostao na drugoj, ali i Rasel na trećoj poziciji. Između vodećih se situacija skoro čitavu trku nije menjala, ali se u poslednjih dvadesetak krugova pokrenula žestoka bitka između vodećeg dvojca.

Izabrane vesti

Maks i Lando otišli su na drugu promenu pneumatika krajem 51. kruga kada je razlika između njih bila više od sedam sekundi, a posle greške Red Bula tokom stajanja Noris se našao na samo tri sekunde zaostatka u odnosu na vodećeg. Zatim je Verstapen napravio grešku na nezagrejanin gumama, te je razlika pala na ispod dve sekunde. U roku od jednog kruga, Britanac se našao i u DRS zoni u odnosu na aktuelnog šampiona. Uspevao je Maks da se brani od Norisovog napada uz pomoć DRS-a koji su mu pružali vozači zaostali za ceo krug, ali se sve vreme žalio kako nema prianjanja na bolidu Red Bula. Sve bliži je bio vozač Meklarena, a u 59. krugu se po prvi put našao na liderskoj poziciji. Ipak, tom prilikom je Noris izašao sa staze zbog čega je u sledećoj krivini morao da vrati poziciju Maksu.

Nastavio se u narednim krugovima duel između vodećih, ali se na žalost obojice u 64. krugu u trećoj krivini dogodio incident. Kontakt između dvojice očigledno preambicioznih vozača rezultirao je u probušenim pneumaticima, a Verstapen je ubrzo proglašen krivcem za izazivanje incidenta. Iako se Verstapen posle menjanja gume vratio na stazu, oštećenje na bolidu Meklarena bilo je nešto ozbiljnije te je Noris bio primoran da odustane iz trke i time izgubio veliku količinu poena.

Mercedes u rukama Rasela je tako nasledio vodeću poziciju i time došao do druge pobede u karijeri nakon Velike nagrade Brazila 2022. godine, kao i do prve za Mercedes.

Osim Norisa i Verstapena, gubitnik ove trke je takođe i Šarl Lekler. Vozač Ferarija ostao je zaglavljen između Serhija Peresa i Pjastrija u prvoj krivini, a zatim zakačio vozača Meklarena gde mu je nastradalo prednje krilo. Već na kraju kruga, vozač Ferarija otišao je u boks kako bi promenio krilo i time pao na pretposlednju poziciju i bez prilike da se na kraju trke nađe među osvajačima poena.

Leklerov timski kolega Sains se peti put ove sezone popeo na pobedničko postolje, dok je Meklarenov Pjastri posle drugog mesta u Monaku ponovo kroz cilj prošao kao drugoplasirani.

Žestoka borba odvijala se između dvojca Alpina, a Pjer Gasli uspeo je na stazi da pobedi Estebana Okona pre nego što je otišao na promenu pneunatika, dok je Okon to učinio u narednom, a zatim su se ponovo našli jedan iza drugog na stazi. Ipak, Gasli je timu Alpina plasmanom na deseto mesto doneo jedan bod.

Ekipa Hasa se posle Australije početkom sezone ponovo našla sa oba vozača među vodećih deset.

Prvih deset na Velikoj nagradi Austrije: Džordž Rasel, Oskar Pjastri, Karlos Sains, Luis Hamilton, Maks Verstapen, Niko Hulkenberg, Serhio Peres, Kevin Magnusen, Danijel Rikardo, Pjer Gasli.

Šampionat Formule 1 nastavlja se sledećeg vikenda na Silverstonu.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Džordž Rasel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara