©Reuters, AFP
©Reuters, AFP

Drkušić zaustavio napadače top klase i otežao posao Zvezdi

Vreme čitanja: 4min | uto. 02.07.24. | 10:58

Štoper Slovenije uspeo da praktično u potpunosti neutrališe Aleksandra Mitrovića, Harija Kejna, Kristijana Ronalda i Rasmusa Hejlunda čime je privukao pažnju

Dospeo je Vanja Drkušić na radar Crvene zvezde još prethodnog leta kada ga je u svojim redovima poželeo Barak Bahar. Do realizacije transfera nije došlo, ali je Slovenac ostao u vidokrugu rukovodsrtva crveno-belih. Priča o štoperu Sočija u Ljutice Bogdana je postala aktuelna i po završetku sezone, međutim iz Rusije je stigao signal da će naredni korak na klupskom polju Drkušić izabrati posle Evropskog prvenstva.

Odluka defanzivca rođenog 1999. godine imala je smisla s obzirom na efekat velikih takmičenja i činjenicu da su neretko značajno uticala na interesovanje klubova, a samim tim i cenu i eventualne uslove. Ipak, teško da je i sam Slovenac očekivao igre kakve je pružio u Nemačkoj, posebno ukoliko se uzme u obzir koja imena je imao zadatak da neutrališe.

Izabrane vesti

Uspela je Slovenija na krilima besprekorne defanzive da izbori plasman u osminu finala, a potom i da Portugaliju natera da strepi sve do penal ruleta, te je sa pravom ponela epitet jednog od najprijatnijih iznenađenja turnira. Izabranici Matjaža Keka stigli su do predvorja četvrtfinala bez pobede (ali i poraza), međutim sjajni Diogo Kosta im je okončao san besprekornim učinkom prilikom jedanaesteraca.

Sumirajući čitav put Slovenije, među igračima koji se nameću u prvi plan je upravo Vanja Drkušić, štoper koji je uspeo da praktično u potpunosti neutrališe Rasmusa Hejlunda, Aleksandra Mitrovića, Harija Kejna i Kristijana Ronalda. Defanzivac Sočija je pretnje trojice napadača koji spadaju u sam krem aktuelnog prvenstva, ali i svetskog fudbala generalno, sveo na minimum, a kao jedina mrlja ostao je jedanaesterac koji je napravio nad prvom zvezdom Portugalije.

Drkušić i Hejlund ©ReutersDrkušić i Hejlund ©Reuters

Nesmotren potez načinjen u 105. minutu igre pružio je priliku rivalu da povede, međutim možda i jedinu Drkušićevu grešku u dvobojima sa pomenutom trojicom ispravio je Jan Oblak i ostavio Sloveniju u životu.

"Iskreno, nisam video Ronalda da plače. Uopšte nisam primetio, ali osetio sam veliko olakšanje kada je Jan odbranio taj penal. Mislim da je cela zemlja ponosna na nas. Generalno, smatram da fokus ne treba da bude na Kristijanovim emocijama, otežali smo život Portugalu, ali ne samo njima na ovom turniru. Zaista svi mogu da budu ponosni na nas", rekao je Drkušić koji se potom osvrnuo na činjenicu da je sa saigračima potpuno neutralisao jednog od najboljih fudbalera sadašnjice:

"Shvatili smo da moramo da delujemo kompaktno i agresivno od prvih minuta. igraču kakav je Kristijano ne treba davati previše prostora, jer će to iskoristiti i postići gol. Uradili smo dobar posao, ali to govori o kvalitetu celog našeg tima, ne samo odbrane. Svi su radili do kraja. Lično, prilično sam zadovoljan kako sam igrao na Evropskom prvenstvu. Ovo je bilo moje prvo veliko iskustvo sa reprezentacijom i ponosan sam na sebe i svoj tim. Nije bilo potrebno da dobijemo individualne instrukcije za Ronalda, znamo kako igra i koje kvalitete poseduje. Zadovoljan sam načinom na koji smo igrali protiv vrlo dobrog tima".

Odlične igre štopera čiji je klub ispao iz Premijer lige Rusije dodatno su podgrejale priču o transferu, a na ovu temu za Sport Ekspres se oglasio Drkušićev agent.

"Vanja je privukao pažnju klubova na ovom Euru. U ovom trenutku ne mogu ništa da kažem o njegovoj budućnosti", rekao je Mladen Ratkovica.

Prethodnog leta, Crvena zvezda je učinila sve kako bi realizovala transfer, međutim čvrst stav čelika ruskog kluba i fiksno obeštećenje od 3.000.000 evra ispostavili su se kao nepremostiva prepreka. Sam defanzivac istakao je po završetku tadašnje letnje pijace da je bio razočaran činjenicom da nije dobio zeleno svetlo za prelazak u Beograd ili Nant koji je bio konkurent crveno-belima za potpis, međutim okolnosti su se značajno promenile u prethodnih gosinu dana.

"Ne znam šta mi je sledeći korak. Evropsko prvenstvo je završeno, imam dogovor sa upravom Sočija i agentom da ćemo sada razgovarati o svim mogućnostima. Dogovorio sam se sa klubom da me prodaju. Nisam siguran šta će se sledeće desiti", kazao je štoper Slovenije.

Odlazak iz Sočija više nije upitan, međutim ukoliko se uzme u obzir da su i pre takmičenja u Nemačkoj u redu za defanzivca već stajali klubovi poput Spartaka iz Moskve i CSKA, jasno je da će se Drkušić naći na slatkim mukama.

"Razgovarao sam sa rukovodstvom Sočija o transferu pre Evropskog prvenstva i dogovor je bio da će me pustiti ukoliko stigne dobra ponuda. Kazali su mi da ukoliko neko od vrhunskih ruskih klubova me bude želeo da ćemo razgovarati, ali je moja ambicija da se da se okušam u vodećim evropskim ligama", kazao je Drkušić za RB Sport i istakao da ne zna da li će se uopšte vraćati u Soči.


tagovi

Vanja DrkušićFudbalska reprezentacija SlovenijeFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara