Marcel Zabicer i Orkun Kokču (©Reuters)
Marcel Zabicer i Orkun Kokču (©Reuters)

Austrija na talasu euforije - da li je napad najbolja odbrana protiv Turske?

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.07.24. | 14:12

Das Tim pred velikim uspehom, ali Monteline pulene ne treba otpisivati unapred

Austrija je na talasu euforije – i to s pravom. Na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj Das Tim je zasluženo dominirao u teškoj grupi i obradovao svoje navijače igrom koju je prikazao. U osmini finala Austriji na putu stoji neugodan protivnik u vidu Turske, koja je posle 16 godina ušla u nokaut fazu.

Dalji napredak bi bio istorijski za izabranike Ralfa Rangnika. Na minulom prvenstvu Evrope Austrijanci su takođe napredovali sa šest bodova, ali tek sa drugog mesta i žreb ih je spojio sa kasnijim pobednikom Italijom. Ove godine su već zakoračili u "duboke vode".

Izabrane vesti

Iako im živahni nastup protiv Francuske nije doneo bod, uspeli su Austrijanci da savladaju Poljsku u važnom duelu, a potom i Holandiju. Reprezentacija Austrije želi da se plasira u četvrtfinale Evropskog prvenstva ili Svetskog prvenstva prvi put od 1954. godine.

Hoće li biti demonstracije sile protiv Turske? Dve nacije su se ove kalendarske godine već srele u prijateljskom susretu. Austrija je pobedila rezultatom 6:1. U poslednjih deset međunarodnih mečeva bilo je osam pobeda za Das Tim.

21.00: (2,05) Austrija (3,45) Turska (4,15)

Ove kalendarske godine, austrijski napad je bio posebno ubedljiv. Rangnikov tim je postigao ukupno 17 golova u sedam mečeva. Samo protiv Francuske nisu postigli gol u ovom periodu.

Ralf Rangnik je prvenstveno zaslužan za transformaciju tima.

"Moramo da idemo meč po meč. Očekujemo dobru igru jedni od drugih koristeći naše snage i videćemo kuda će put da nas odvede", rekao je selektor Nemačke, koji je svestan vruće krvi protivnika. "Igramo sa timom koji daje mnogo emocija meču, moramo da budemo spremni za to. Moramo da pokažemo energiju i entuzijazam, ali i hladnu glavu".

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

Takav pristup nije naneo štetu Turcima u grupi. Zahvaljujući uvodnoj pobedi nad autsajderima iz Gruzije, smirili su se i, uprkos glatkom porazu od Portugala, bili u dobroj poziciji pred poslednju utakmicu. Kako se ispostavilo, s obzirom na senzacionalnu pobedu Gruzijaca, nisu mogli da priušte da izgube u njoj, što se nije dogodilo.

Oslabljena Češka je na kraju poražena sa 2:1. Pritom, obe reprezentacije se ne oslanjaju na pojedince, a ofanzive su im među najboljima na šampionatu.

Turska ostaje pravo iznenađenje na Evropskom prvenstvu 2024. Posle pozitivnog starta protiv Gruzije i pobede od 3:1 - momci Vinčenca Montele su popustili i nisu bili ubedljivi ni protiv Portugala, a ni Češke.

Ostaje da se vidi kako će se ponašati zadnja četvorka Turske u sudaru s Austrijom. Iako suspendovani Akajdin mora da pauzira, Bardakči je adekvatna zamena. Hakan Čalhanoglu će takođe nedostajati zbog suspenzije i sasvim je moguće da će se Kokču vratiti u startnu postavu.

Turska je inače treći put u istoriji u nokaut fazi Evropskog prvenstva. Poslednji put kada je dobila kartu za osminu finala Eura, avantura u nokaut fazi završena je tek u polufinalu protiv DFB tima. Dokle će reprezentacija Turske ovog puta stići, ostaje da se vidi.

------------------------------

EUROFORIJA SE ZAHUKTAVA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------

EURO 2024 - OSMINA FINALA

Subota

Švajcarska - Italija 2:0 (1:0)

/Frojler 37, Vargas 46/

Nemačka - Danska 2:0 (0:0)

/Haverc 53pen, Musijala 68/

Nedelja

Engleska - Slovačka 2:1 (1:1, 0:1)

/Belingem 90+5, Kejn 91 - Šranc 25/

Španija - Gruzija 4:1 (1:1)

/Rodri 39, Ruiz 51, Vilijams 75, Olmo 83 - Le Norman 18ag/

Ponedeljak

Francuska - Belgija 1:0 (0:0)

/Vertongen 85ag/

Portugalija - Slovenija 0:0 *penalima 3:0

Utorak

18.00: Rumunija - Holandija

21.00: Austrija - Turska

***kvote su podložne promenama



tagovi

EURO 2024Fudbalska reprezentacija Turskereprezentacija Austrijereprezentacija Turske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara