Kosta rekao „dosta“! Golman Portugalije spasao Kristijanu kožu i srušio snove Kekovim Spartancima

Vreme čitanja: 4min | pon. 01.07.24. | 23:45

Benjamin Šeško u 115. minutu promašio pobedu Slovenije

Očekivalo se da golman bude junak ovog četvrtfinala, ali verovalo se da će to biti Jan Oblak. On je, uistinu, blistao na golu Slovenije, međutim, cela Portugalija slaviće večeras Dioga Kostu, koji je skinuo tri penala, spasao kožu Kristijanu Ronaldu i poslao Navigatore u četvrtfinale Evropskog prvenstva.

Slovenci su poput Spartanaca „izginuli“ na terenu tokom 120 minuta igre, imao je Benjamin Šeško šansu utakmice pet minuta pre penala da napravi najveću senzaciju na turniru, ali je Diogo Kosta iz trave iznikao i nogom odbranio taj zicer. A, onda je potukao sam Kekovu „vojsku“ odbranivši joj sva tri penala u seriji – 3:0 penalima (0:0).

Izabrane vesti

Čudesno se sve prevrnulo naglavačke, pa opet unazad, kao na kakvom hali-galiju za 16 minuta produžetaka. Najpre je u poslednjem minutu prvog Jan Oblak odbranio penal nikada iritantnijem Kristijanu Ronaldu, da bi potom odgovorio čuvar mreže Portugalije Kosta zaustavivši nogom Šeškovu najbolju šansu – iz igre - na utakmici. I kada se verovalo da Slovenci imaju jačeg aduta u šutevima sa 11 metara, ispostavilo se da je Diogo Kosta odbranio sva tri udarca Kekovim momcima, dok Oblak nije uspeo da ukroti nijedan šut Navigatorima.

Očekivano, Portugalija ide dalje i nameriće se na Francusku u četvrtfinalu. Ali, plakaće večeras cela Slovenija, jer su njeni sinovi na terenu „muški poginuli“ i to je pogled sa Triglava naslućivao prolaz dalje na horizontu.

Čvrsti kao kamen, kompaktni kao dugo uvežbavana vojna jedinica, Slovenci su udavili Portugalce, koje je umalo dokusurio Kristijano Ronaldo, ne samo promašenim penalom, nego preteranim egom, jer je sve, baš sve ove večeri moralo da bude u njegovom znaku. Svaka lopta je morala da ide preko njega, svaki napad na njega, svaki slobodan udarac bio je njegov, na kraju i penal.

Zaslepljenost veličinom i preterana glad da baš on bude junak utakmice nije dozvolila Kristijanu da možda neki od tih udaraca prepusti saigračima. A, selektor Martinez, koji nije smeo da ga zameni, da mu Ronaldo ponovo ne bi ispred nosa besni šutirao flašice, kao i ostali skupi i slavni portugalski igrači, izgledali su kao pomoćno osoblje nekada najboljeg fudbalera sveta. Koji to više nije, a ne može da se pomiri sa tim.

Kada je promašio penal, CR7 je – zaplakao. Iako je bio još ceo drugi produžetak da se igra. Ali, bilo mu je jasno da je njegov trenutak slave, koji mu je bio nadohvat ruke – upropašten. Večeras je na ramenima Portugalaca bio golman Kosta. Ali, s ovakvom čudnom igrom, sa ovako još čudnijim izmenama selektora Martineza, Navigatori teško da će moći daleko. Mada, ni Francuska nije briljirala do sada...

Jalovu inicijativu imala je Portugalija od početka. Očekivalo se više od asova takvog kova, ali slovenački blok je uspevao da parališe svaki pokušaj da se dođe do šesnaesterca. Čini se da su Navigatori, previše gledali u Ronalda, pokušavali baš njega ga pogode centaršutevima, a gotovo nijedna upotrebljiva lopta nije stizala do CR7. Doktorsku partiju u prvih 45 minuta igrao je Drkušić, komandant odbrane Slovenije. Sve je stigao, sve je zatvorio, ni žuti karton nije ga usporio.

Tvrdo, čvrsto, agresivno igrao je tim Matjaža Keka, onako kako smo ga gledali i u grupnoj fazi u kojoj je bila Srbija. Jedino je nedostajalo malo mirnoće, preciznosti u napadu, gde Šeško i Šporar nisu uspevali da se izbore za čestitu šansu pored Pepea i Dijasa.

Na kraju, Portugalija je najbliža golu bila u poslednjem minutu, kada je Vitinja šutirao sa dvadesetak metara, a lopta očešala stativu.

Gotovo u dlaku isto bilo je drugo poluvreme, s tim što je Slovenija malo češće pokušavala da organizovanom igrom dođe do šesnaesterca protivnika. Ipak, najbolju šansu na utakmici stvorila je iz kontre, u kojoj je Šeško pretrčao pola terena, prošao i Pepea, a onda kao da mu je srce već videlo loptu u golu, očajno šutirao i promašio.

Portugalija je više počela da igra preko Kansela, on je jedini pravio stvarnu pometnju u odbrani Slovenije, no te povratne lopte niko nije uspevao da pretvori u ozbiljnije iskušenje za Oblaka.

Kulminacija je krenula u produžecima. Drkušić je skrivio penal kada je oborio Žotu, a Oblak odbranio Ronaldov udarac sa 11 metara. Šeško je imao šansu utakmice, šansu života da uđe u legendu slovenačkog fudbala i – promašio je. A, na penal lutriji pobednik je bio Diogo Kosta.

Portugalija ide dalje, Slovenija visoko uzdignute glave može da se vrati kući. Napravila je na ovom prvenstvu više nego što je očekivala.

EURO 2024, OSMINA FINALA:

PORTUGALIJA – SLOVENIJA 0:0, penalima 3:0

Golovi u penal seriji: Ronaldo, Bruno Fernandes, Bernardo Silva

Frankfurt

Stadion: Frankfurt arena

Kapacitet: 47.000

Sudija: Danijel Orsato (Italija)

PORTUGALIJA (4-3-3): Kosta - Kanselo (od 117. Semedo), Dias, Pepe (od 117. Neves), Mendeš - Fernandeš, Palinja, Vitinja (od 65. Žota) - B. Silva, Leao (od 76. Konseisao), Ronaldo. Selektor: Roberto Martinez.

SLOVENIJA (4-4-2): Oblak - Karničik, Drkušić, Bijol, Balkovec - Stojanović (od 87. Verbič), Gnezda Čerin, Elšnik (od 106. Iličić), Mlakar (od 74. Gorenc Stanković) - Šporar (od 74. Celar), Šeško. Selektor: Matjaž Kek.


tagovi

reprezentacija PortugalaFudbalska reprezentacija SlovenijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara