©Reuters
©Reuters

Zamah lovokradice ubio nadu ražalovanih, Levandovskom ostaju nemoć i kiptanje od besa

Vreme čitanja: 5min | ned. 16.06.24. | 16:55

Holanđani srušili Poljake posle preokreta, autsajder odigrao veoma dobro bez najveće amajlije

Čekali su evropski ljubitelji fudbala godinama na onaj pravi narandžasti delirijum. Propustilo je "Oranje" dva uzastopna velika takmičenja, a onda se pojavilo u Kataru. Brojnost navijača s obzirom na geografsku udaljenost nije mogla da bude tako impresivna kao što bi pristalice evropskih šampiona iz 1988. želele, ali je to sada u Nemačkoj bilo moguće. Malo je falilo da hiljade Holanđana napusti stadion u Hamburgu potpuno razočarano, ali je rezervista Vout Veghorst još jednom pokazao zašto je poznat pod nadimkom Lovokradica i dao gol za potpuni preokret u 83. minutu. Poljaci su poraženi 1:2 (1:1) bez pomoći najveće amajlije Roberta Levandovskog i već sada su na korak od eliminacije sa kontinentalnog turnira.

Jednom od najboljih napadača 21. veka ostalo je samo da po završetku utakmice besno udara flašicom o klupu za rezerviste, još jednom potvrdiviši da je nemoć jedno od najgorih osećanja.Pre godinu i po dana Vout Veghorst je bio zlata vredan Luju Van Galu, dao je dva gola Argentini za produžetke u četvrtfinalu, a reprezentativni fudbal nam je još jednom pokazao značaj centarfora razbijača. Ušunjao se Hofenhajmov napadač na pozajmici iz Barnlija u kazneni prostor rivala, sačekao da se lopta dotetura do njega i savladao danas odličnog Ščensnog.

Izabrane vesti

Nisu poljski navijači godinama bili zadovoljni izgledom svog tima. Dekadentan fudbal Česlava Mihnijeviča rezultovao je prolazom u osminu finala Svetskog prvenstva u Kataru, ali time nije prikrivena dugoročna nemoć protiv selekcija koje se svrstavaju u prvi ili drugi red favorita na velikim takmičenjima. Da bi sličan scenario mogao da se ponovi i na startu ovogodišnjeg Evropskog prvenstva činilo se već od drugog minuta. Krenuli su Holanđani u totalnu ofanzivu, a Memfis Depaj je pripretio udarcem sa sedam, osam metara iskosa. Fudbaler Atletika šutirao je tik uz levu stativu, ali je Vojčeh Ščensni odbranio i poslao loptu u korner.

Nisu se Poljaci često isticali preteranom efikasnošću čak i sa Robertom Levandovskim u ekipi, a tek bez svoje najveće amajlije činilo se da će probijanje holandske odbrane biti misaona imenica. Znajući sve to, gol za vođstvo belo-crvenih bio je pomalo šokantan za sve na stadionu u Hamburgu. Pjotr Zjelinski uputio je filigranski centaršut iz kornera u 17. minutu, a centarfor Adam Buksa najozbiljnije je shvatio ulogu zamene za Roberta Levandovskog i izvio se iznad protivničkih defanzivaca u maniru Barseloninog špica. Ronalda Kumana i sve pristalice momaka u Narandžastom najviše bi mogla da zaboli činjenica da su zakasnili Virdžil Van Dajk i Denzel Dumfris, baš oni od kojih se očekuje da predstavljaju nepremostiv bedem ispred Barta Ferbrugena.

Jesu se navijači poradovali pogotku, ali im je mrak pao na oči čim su videli razgoropađene Holanđane kako jurišaju da pratkično s centra izjednače. Ređale su se prilike ispred gola Vojčeha Ščensnog u narednim minutima, a pravo je čudo kako Poljaci nisu kapitulirali samo tri minuta posle gola Adama Bukse. Van Dajk je mogao da se iskopi za pređašnju nesmotrenost u defanzivi, zahvatio je poluvolej sa oko 15 metara, a Ščensni je iako zaklonjen uspeo da odbrani šut Liverpulove vedete. Nije ni udarac Memfisa Depaja sa oko 15 metara samo minut i po kasnije rezultovao golom, pošto je 30-godišnji napadač neometan prebacio prečku iz izgledne pozicije.

Lomili su Holanđani, nisu planirali da se zaustave dok ne vrate egal, a Poljaci nisu uspeli da izdrže pod naletima sa svih strana. Što je možda i najinteresantnije, gol Holanđana nije pao iz neke od izgrađenih akcija (a nije da ih nije bilo na pretek), već posle udarca Kodija Gakpa sa distance i nesreće po Poljake da je izblokirani šut Liverpulovog napadača promenio smer i završio u golu. To već ni odlični Ščensni nije mogao da brani.

Samo je loša realizacija Kodija Gakpa spečila potpuni preokret Holanđana do kraja prvog poluvremena. Lako je mogao momak afričkog porekla do drugog pogotka, ali se obrukao očajno zahvaćenom loptom u 42. minutu. Depaj je još jednom pripretio do kraja poluvremena, ali je lopta završila desetak centimetara pored leve stative.

Mihal Probješ zamenio je Sebastijana Šimanskog Jakubom Moderom u poluvremenu, a uvođenje veziste Brajtona ispostavilo se punim pogotkom u prvih 15 minuta nastavka. Bio je to fantastičan period igre za Poljake, a samo je gol falio. Ostaje žal što se u 59. minutu na mestu Jakuba Kivijora nije našao neko of ofanzivnijih igrača. Arsenalov štoper našao se sam na deset metara od Ferbrugenovog gola, ali je bio prilično neodlučan, dugo se nameštao i na kraju šutirao nedovoljno snažno prema golu Holandije.

Gubili su snagu Poljaci kako se meč primicao kraju, a nije pomogao ni ulazak rovitog Karola Šviderskog. Kuman je posegnuo za Veghorstom, tako krenuo stopama streških odluka svog prethodnika Van Gala i napravio najbolji mogući potez. Kao prava aždaja vodio je duele gorostasni napadač, a Bartoš Salamon nije mogao da mu parira fizički. Veghorst je u 83. minutu zakucao loptu u mrežu za 2:1. Ferbrugen je do kraja imao dve dobre intervencije i sprečio šokantan rasplet.

POLJSKA - HOLANDIJA

Hamburg

StadionVolksparkstadion 

Sudija: Artur Soareš Dijaš (Portugalija)

Žuti kartoni: Ferman (Holandija)

POLJSKA (3-4-2-1): Ščensni – Salamon (od 87. Berežinski), Bednarek, Kivijor – Frankovski, Zjelinski (od 78. Pjotrovski), Romančuk (od 55. Sliš), Zalevski - Šimanski (od 46. Moder), Urbanski (od 55. Šviderski) - Buksa

HOLANDIJA (4-3-3): Verbrugen – Damfris, De Fraj, Van Dajk, Ake (od 87. Van de Ven) – Shauten, Rejnders, Ferman (od 62. Vajnaldum) – Simons (od 62. Malen), Depaj (od 82. Veghorst), Gakpo (od 82. Frimpong)


EVROPSKO PRVENSTVO

Grupa D

1. KOLO

Nedelja, 16. jun

Poljska - Holandija 1:2

/Buksa 16 - Gakpo 29, Veghorst 83/

Ponedeljak, 17. jun

21.00: (6,00) Austrija (4,00) Francuska (1,57)

2. KOLO

Petak, 21. jun

18.00: (3,50) Poljska (3,45) Austrija (2,10)

21.00: (4,10) Holandija (3,50) Francuksa (1,90)

3. KOLO

Utorak, 25. jun

18.00: (1,35) Francuska (3,90) Poljska (9,50)

18.00: (2,10) Holandija (3,45) Austrija (3,50)



tagovi

EURO 2024reprezentacija HolandijeFudbalska reprezentacija Poljske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara