ŠVAJCARSKA: Kapiten kakvog bi svi voleli da imaju, opasni ving bekovi i briga zbog dva asa

Vreme čitanja: 7min | ned. 09.06.24. | 14:36

Prvi cilj Jakinovog sastava jeste da nastavi niz i po šesti put zaredom prođe grupu. Pa onda šta bude...

Počinjemo polako da odbrojavamo. Manje od sedam dana ostalo je do početka 17. šampionata Evrope u fudbalu. Konkretno, premijerna utakmica i otvaranje zakazani su za idući petak (14. jun), kada će na Alijanc areni u Minhenu koplja ukrstiti domaćin Nemačka i Škotska.

U danima dok iščekujemo taj trenutak, potrudili smo se da vam prekratimo vreme predstavljanjem svakog od 24 nacionalna tima učesnika. Imaćete prilike da se upoznate sa sastavima svih ekipa, s najjačim adutima, slabim tačkama, atmosferom koja okružuje reprezentacije... Logično, krenućemo od Grupe A, u kojoj su pored Nemačke i Škotske, još Švajcarska i Mađarska.

Izabrane vesti

Švajcarci kao po običaju - neatraktivni i mnogo, mnogo nezgodni. Ponekad su potrebni zaista nadljudski napori da biste ih slomili. Uostalom, to naši Orlovi najbolje znaju. Ali po zlu ih pamte i Francuzi sa sve Kilijanom Embapeom, pošto dalje od osmine finala nisu mogli na prethodenom Euru.

Učestvovali su na poslednjih pet velikih takmičenja i na svakom prošli grupu. U ovom segmentu samo pomenuta Francuska može da im parira. Ruku na srce, u Nemačkoj bi čak bilo iznenađenje da se ne plasiraju među 16, jer su i Mađari i Škoti kvalitetom ispod Sajdžija.

Sadašnja švajcarska reprezentacija, ili bolje reći njen kostur, doneo je najveće uspehe ovoj zemlji. U pitanju je 'igrački pelcer' još iz 2009, kada su dečaci predvođeni Granitom Džakom postali šampioni sveta u konkurenciji do 17 godina. Njihov zenit u seniorskom fudbalu dogodio se te 2021. na Evropskom šampionatu. Tada ih je, posle eliminacije Francuske, od polufinala delilo malo više sreće. Izbacila ih je Španija na penale, nakon što trojica Švajcaraca u nizu (Šer, Akanđi i Vargas) nisu pogodila sa 11 metara...

Od tada su na Mundijalu u Kataru uspeli da nam doliju šaku soli na ranu iz 2018, prošli su u osminu finala ispred Srbije, ali potpuno su se raspali protiv Portugalije i primili šest komada.

U kvalifikacijama za ovaj EURO razočarali su u više navrata. Nijednom nisu dobili tzv. Kosovo, odigrali su nerešeno sa Belorusijom kod kuće, Rumunima uzeli samo bod. Murat Jakin se našao pod baražnom paljbom medija, a 'dohvatio' ga je i kapiten Džaka. Savez je odlučio da stane iza iskusnog stručnjaka, međutim dodeljen mu je novi pomoćnik - Đorđo Kontini. Bilo je to kompromisno rešenje.

Takođe, Švajcarci su u prijateljskim utakmicama sa Danskom (0:0), Irskom (1:0) i Austrijom (1:1) prešli na sistem sa trojicom igrača pozadi, odnosno sa dvojicom ultra ofanzivnih bekova, tako da ćemo ih sasvim sigurno u toj varijanti gledati narednih dana protiv Mađarske, Nemačke i Škotske.

Prvi cilj Jakinovog sastava jeste da nastavi niz i po šesti put zaredom prođe grupu. Pa onda šta bude.

Glavni problem Švajcaraca leži u povredama dvojice veoma važnih igrača - Brila Emboloa i Denisa Zakarije. Jakin se kockao, stavio ih je na širi spisak i navodno bio spreman da ide sa dva igrača manje na EURO ukoliko se ne oporave. Na kraju, izdiktirao je konačnih 26 sa njihovim imenima.

Još nije najjasnije da li će moći da startuju protiv Mađara.

Pored toga, jedan od najvažnijih igrača u protekloj deceniji - Đerdan Šaćiri, već dve godine igra u MLS-u, daleko od vrhunskog evrpskog fudbala, pa je veliko pitanje koliko će u 32. godini i sada već naviknut na značajno slabiji ritam, moći da doprinese.

Analizirajući njihov sastav, deluje da su Švajcarci ponajbolji u odbrani i po bokovima. Sve su to manje-više dobro poznata imena i dugogodišnji reprezentativci koji imaju ogromno iskustvo zajedničkog igranja: Manuel Akanđi, Rikardo Rodriges, Fabijen Šer, Niko Elvedi. Svežu krv donose Sedrik Cajsiger iz Volfzburga i Leonidas Stergiju iz Štutgarta.

U veznom redu prvo ime je pomenuti kapiten Granit Džaka iza kojeg je sezona života sa Leverkuzenom. Koliko god nam njegovo ponašanje i stavovi ne prijaju, ne možemo da mu osporimo najvišu fudbalsku klasu. Uostalom, upravo je njegov prelazak iz Arsenala u Bajer proteglog leta bio jedan od ključnih faktora za osvajanje istorijske duple krune čete Ćabija Alonsa.

"Ne postajem mlađi, to vam se samo čini, ali nisam bogzna koliko ni ostario", izjavio je februaru dok je Bajer nizao pobede.

Ono što ga uvek karakterisalo jeste snažan karakter i to što se ne plaši da javno kaže šta misli. Neretko je umeo da 'objasni neke stvari' i ljudima iz Saveza, da skrene pažnju na pogrešne poteze. Takav korektivni faktor, nema sumnje, dobro bi došao svakoj selekciji.

Na stranu incidenti koje je izazvao zajedno sa Šaćirijem u Rusiji, bespotrebno provocirajući srpske reprezentativce, na Granita Džaku kao pojavu u sportskom smislu, te u smislu uticaja u nacionalnom timu, mnoge veće reperezentacije mogu samo da budu ljubomorne.

"On je pre početka SP za igrača do 17 godina rekao da osvajamo titulu. Malo ko je preneo tu izjavu. Misli su da je greška. Dobro znate šta se dogodilo mesec dana kasnije", izjavio je selektor tog tima Dani Rajzer.

"Nije bio fizički dominantan. Njegov talenat u kombinacija sa ludačkom voljom doveo ga je tu gde je sada. Na svakom treningu bivao je sve bolji i bolji".

Njegov brat Taulant dopunjava:

"Kada je fudbal u pitanju, on je potpuno lud. Gleda na sve moguće sitnice. Ishrana, piće, vreme za odmor, za spavanje. Ima ličnog trenera uvek uz sebe. Sve će učiniti za uspeh"

Znajući sve ovo, Murat Jakin je bez mnogo razmišljanja poručio Džaki i Manuelu Akanđiju da mogu da biraju da li će da igraju pripremne utakmice na EURO, ili će da produže odmor. Kazao im je da nema potrebe da ih gleda i da su sigurni starteri.

Obojica su se pojavili među prvima na okupljanju.

Taj podatak valjda najbolje govori o ambijentu u taboru Švajcaraca...

Imajući u vidu Zakarijinu povredu, partner Džaki u srcu terena biće verovatno Remo Frojler, jedan od trojice Jakinovih aduta što dolaze iz Bolonje, ovosezonske senzacije u italijanskoj Seriji A. Tu je i Mišel Ebišer, te ubitačni brzanjac Dan Endoj, koji daje tempo igri i s iskusnim Silvanom Vidmerom činiće tandem ving bekova.

Endoj se poslednji ustalio u startnih 11, ali sada je Švajcarsku praktično nemoguće zamisliti bez njegovih prodora po levom boku. Svakom defanzivcu spreman je da napravi ozbiljne probleme.

ŠVAJCARSKA POSTIŽE VIŠE OD 4,5 GOLOVA - KVOTA 1,75

ŠVAJCARSKA IDE DO ČETVRTFINALA - KVOTA 3,30

U reprezentaciju se vratio još jedan iskusan član, Stiven Cuber iz AEK-a. On se dobro pokazao na poslednjim pripremnim utakmicama i ne bi bilo naročito veliko iznenađenje ukoliko zauzme mesto, recimo, Đerdana Šaćirija. U najužoj konkurenciji za dva mesta iza špica - a očekuje se da to bude Zeki Amduni iz Barnlija - nalazi se još Ruben Vargas, član bundesligaša Augzburga. Uz njih bi izvesno bio i Fabijen Rider, vezista što je prošlog leta prešao iz Jang Bojsa u Ren za 15.000.000 evra, ali kako prethodnih 12 meseci nije pokazao ni delić potencijala - slaba vajda. I slabe šanse da će Jakin na njega ozbiljno računati.

Očekivalo se da će mesta među 26 putnika biti za momka srpskog porekla Filipa Ugrinića, najboljeg igrača švajcarskog šampionata, no on je otpao u poslednji čas, zajedno sa Kevinom Embabuom, Ulisesom Garsijom, Andijem Zećirijem... Zato je šansu dobio najveći talenat tamošnje lige Ardon Jašari, koji je dogovorio transfer iz Lucerna u Briž.

Kada su golmani u pitanju Murat Jakin je na slatkim mukama. Ima dvojicu vrhunske klase - Jana Zomera i Gregora Kobela. Zbog starih zasluga sva je prilika da će prednost dobiti čuvar mreže Intera, mada je većina stručnjaka sklona mišljenju kako je skoro deceniju mlađi Kobel trenutno bolja opcija.

Na trenutak se učinilo da bi Švajcarci možda mogli da se nađu u sličnom problemu kao Nemci (sa rasizmom), pa ipak, ispostavilo se da su na mnogo bolji način sve to 'zabašurili' i prebacili na šalu.

Naime, tamošnji komičar Jozo Brika pitao je selektora Jakina da li smatra da je ekipa "konačno dovoljno albanska", aludirajući na ranije isticanje porekla od strane Granita Džake i Đerdana Šaćirija, odnosno negodovanja javnosti zbog toga.

Jakin se samo na momenat zbunio, pa kroz osmeh odgovorio:

"Albanski će u jednom trenutku postati peti zvanični jezik u Švajcarskoj".

Usledilo je konkretno i ozbiljno objašnjenje...

"Ne pravim nikakve razlike. I ja sam odrastao u sredini sa različitim nacionalnostima. U sadašnjoj generaciji imamo dobre igrače koji dolaze iz Albanije i sa Kosova. U trenerskoj karijeri sam uvek imao različite kulture među igračima, to je normalno", stavio je tačku na ovu priču Murat Jakin.

Sa televizije SRF regovali su brže bolje:

"U pitanju je oblik humora i satire. Ni sebe ni druge ne shvatamo previše ozbiljno. Naša namera nije bila da bilo koga uvredimo".

GRUPA A

1. KOLO

Petak, 14. jun

21.00: (1,28) Nemačka (5,40) Škotska (12,0)

Subota, 15. jun

15.00: (3,35) Mađarska (3,35) Švajcarska (2,20)

2. KOLO

Sreda, 19. jun

18.00: (1,33) Nemačka (5,00) Mađarska (10,0)

21.00: (3,70) Škotska (3,40) Švajcarska (2,05)

3. KOLO

Nedelja, 23. jun

21.00: (3,00) Škotska (3,40) Mađarska (2,35)

21.00: (4,60) Švajcarska (3,60) Nemačka (1,80)



tagovi

EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara