Dragan Stojković (©MN Press)
Dragan Stojković (©MN Press)

Stojković: Neko bi voleo da razbije ovo zajedništvo, ali ne damo se! Važnija je klupa od prvih 11

Vreme čitanja: 4min | pon. 24.06.24. | 17:52

“Lazar Samardžić čeka da poleti, a mi jedva čekamo da počne meč i probamo da promenimo istoriju”, rekao je selektor Srbije

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Augzburga)

Prvi pucanj bio je u prazno. Drugi jedva pogodio metu. Ako iz trećeg ne bude precizan ostaće bez šansi da obnovi municiju i nastavi gađanje kao u streljaštvu. Samo još jednu šansu ima Dragan Stojković, drži revolver u ruci i ne sme da promaši.

Izabrane vesti

Možda to jeste ruski rulet, ali je ulog ogroman. Precizan hitac vodi ga u osminu finala Prvenstva Evrope. Novi promašaj poslao bi ga kući i ostavio utisak da u Nemačkoj nismo ni za milimetar napredovali u odnosu na Mundijal u Kataru.

Zato shvata delikatnost trenutka i pokušaće da u Minhenu uradi ono što nije pretohdni put kad je došao u najveći grad Bavarske.

"Znamo da je Engleska bila važna, pa i Slovenia, ali je sad najbitnija Danska. Jedva čekam početak, jer je 21 sat najbolje vreme za fudbal. Čeka nas sjajna reprezentacija, sa kvalitetnim pojedincima, čvrsto igra, možda ne pobeđuje, ali nije ni izgubila prve dve utakmice, što sugeriše da je organizovan tim, spreman da se žrtvuje. Ovo je utakmica „lice u lice“, biće nam teško, ali verujemo da možemo da promenimo istoriju, pošto sam i kao igrač i kao selektor izgubio sva tri puta od Danske. Sad je vreme da to učinimo. Probaćemo da nađemo načim da loptu smestimo u mrežu", kazuje Piksi pred susret sa Danskom u okviru trećeg kola Grupe C.

SPECIJAL: SRBIJA PROLAZI GRUPU, A HRVATSKE ISPADA - 3,70

Najveća polemika u javnosti minulih dana odnosila se na to da li Orlovi imaju kapaciteta da budu opasni sa dva napadača ili će na teren, kao u ranijim ciklusima, samo jedan.

"Razmišljamo o svim segmentima kad je naša formacija u pitanju, videćete da li krećemo s jednim ili dva napadača. Sigurno ćemo biti najpametniji što možemo. Postoji plan irge Srbije, kao bi trebalo da izgleda na terenu, zavisno od situacija A i B. Sve se to nalazi u fascikli koju sam jutros nosio na treningu. Biće promena u sastavu, ali vam ništa ne znači da vam kažem hoće li jedna, dve ili tri. Ne igra se 45 minuta, nego 90, trebalo bi razmišljati i o drugom periodu igre, morate da imate oružje i na klupi. Zato bi trebalo biti dovoljno inteligentan da se povuku potezi po pitanju startne formacije, ali i rezervisti su u modernom fudbalu mnogo važniji od prvih 11, što se pokazalo milion puta".

Jedna od rokada, izvesno, biće u veznom redu i tiče se ideje da Lazar Samardžić počne meč.

"Kroz šalu sam ga pitao, da li može da igra sutra, da li je spreman. Rekao je da – nije“, našalio se selektor i odmah postao ozbiljniji. „Kako nije, jedva čeka da poleti".

No, Orlovi lete nisko. Pokazalo se u prva dva kola da časte rivala prvih skoro pola sata.

"To je dobra konstatacija i tiče se problema na kome radimo, želimo da ga rešimo. Dosta vremena provodimo razgovarajući da protivniku ne dopustimo 15 i 20 minuta. To nije samo ovde u Nemačkoj, nego se dešavalo i u Beču sa Austrijom i u Stokhomu sa Švedskom, tek kad uzmemo loptu onda stvari dođu na svoje. Moguće da strahovit pritisak protivnika stavra problem, onda psihiloška priprema mora da bude bolja. Odigrali smo dosta dobro dve utakmice, nadam se da će treća biti u istom ritmu, da ćemo se više radovati".

SPECIJAL: SRBIJA PROLAZI GRUPU SA DVA BODA - 35!

Pobio je Dragan Stojković u korenu bilo kakvu ideju da među reprezentativcima Srbije postoji želja za samoisticanjem.

"Moje igrače posmatram kao tim. Od prvog dana, pre tri i godine, kad sam postao selektor, forsiramo stil ponašanja da ekipa pobeđuje, ali i gubi. Nije fer govoriti o pojedincima, zato ću se uzdržati da dam precizniji odgovor na pitanje od koga očekujem da reši meč. Delujemo organizovano. Timski! Svaki igrač doprinosi ekipi. Nema individualizma i samositicanja, posvećeni smo utisku da je tim uvek bio i da će uvek biti najvažniji".

Da bi potkrepio tu tvrdnju selektor je otišao korak dalje, uveravanjem da za blizu mesec dana otkako je okupio tim za EURO nije evidentirao nijedan problem.

"Od 28. maja smo zajedno i za to vreme ponašanje momaka je besprekorno. Ponekad me čudi da se igrači ne potuku, jer to ume da se desi kad su toliko dugo zajedno, ali moji fudbaleri su mnogo fini. Nemam primedbi na ponašanje na terenu, van njega, u hotelu... To nas krasi. Možda bi to neko voleo da pokvari, da razbije zajedništvo i harmoniju, ali ne damo se“, dodao je Dragan Stojković.


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeDragan Stojković PiksiStrahinja Pavlović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara