ŠKOTSKA: Limitirana i ponosna - niko je neće osramotiti

Vreme čitanja: 5min | ned. 09.06.24. | 08:26

Murinjov učenik zna šta hoće...

Počinjemo polako da odbrojavamo. Manje od sedam dana ostalo je do početka 17. šampionata Evrope u fudbalu. Konkretno, premijerna utakmica i otvaranje zakazani su za idući petak (14. jun), kada će na Alijanc areni u Minhenu koplja ukrstiti domaćin Nemačka i Škotska.

U danima dok iščekujemo taj trenutak, potrudili smo se da vam prekratimo vreme predstavljanjem svakog od 24 nacionalna tima učesnika. Imaćete prilike da se upoznate sa sastavima svih ekipa, s najjačim adutima, slabim tačkama, atmosferom koja okružuje reprezentacije... Logično, krenućemo od Grupe A, u kojoj su pored Nemačkei Škotske, još Švajcarska i Mađarska.

Izabrane vesti

Prvi put od 1998. Škotska je otišla na veliki turnir direktno. Nije joj bio potreban baraž ili slična doigravanja.

Bez obzira na to, osećanja navijača pomešana su u tamošnja javnost zbilja nije sigurna šta može da očekuje od izabranika Stiva Klarka. Razlog je sledeći: kvalifikacije su odigrane izvanredno, pogotovo prvih pet utakmica, gde je zabeleženo isto toliko pobeda, među kojima i one protiv Španije, odnosno Norveške; u tom periodu ekipa je primila samo jedan gol, međutim uslediće veliki pad forme. Sve je krenulo porazom od Engleske u prijateljskoj utakmici. Onda do kraja kvalifikacija (tri utakmice) nije zabeležena više nijedna pobeda, a tokom martovskih akcija dva teška poraza - od Holandije 0:4 i Severne Irske 0:1.

Tu su i određeni problemi s povredama. Luis Ferguson iz Bolonje ne putuje u Nemačku, Aron Hiki takođe nije stigao da se oporavi, dok će se Stjuart Armstrong boriti da dostigne željeni nivo forme do prve utakmice protiv Nemačke.

ŠKOTSKA PROLAZI GRUPU - 1,75

ŠKOTSKA POSLEDNJA U GRUPI - 2,10

Uz desnu aut liniju Stiv Klark ima najveći problem. Nema, dakle, Hikija, kao ni njegove zamene Nejtana Patersona. Ostaje pitanje: ko će igrati tog drugog ving beka, pored Endija Robertsona? Nije isključena ni promena formacije, mada je realnije da šansu uz desnu aut liniju dobiju Entoni Ralston iz Seltika (osam utakmica u nacionalnom timu) ili Ros Mekrori iz Bristola (debitovao pre nekoliko dana protiv Gibraltara).  

Uz zvezdu Liverpula Endija Robertsona, Škoti svakako najviše očekuju od Skota Mektominija iz Mančester Junajteda, momka često marginalizovanog na klupskom nivou, ali u kog Klark ima ogromno poverenje, te od Džona Mekgina, iza kog je odlična sezona u Aston Vili.

U ovom momku leži trenutno najveća snaga Škotske, slažu se mnogi stručnjaci. I ne radi se samo o nome što može da donese na samom terenu. Njegov uticaj u svlačionici takođe je veliki. Džona Mekgina svi vole, radi se o dečaku iz radničke klase koji je mimoišao škotske velika Rendžers i Seltik, pa opet, napravio je veliku karijeru. To je jedan od razloga što ga navijači posebno poštaju. Ili bolje reći - niko nema zamerki na njega, niko ga ne gleda popreko.

Njegovo samopouzdanje je ogromno i preliva se na ostale igrače. Ukoliko bude na svom uobičajenom nivou iz tekuće sezone, Škotska će imati makar za 20 odsto veće šanse da napravi dobar rezultat.

Pažnju treba obratiti i na Bilija Gilmura. Ima samo 22 godine, pouzdan je zadnji vezni i četvrti najskuplji igrač reprezentacije, tako da bi za njega takođe trebalo da bude mesta u startnih 11.

Če Adams najrealnija je opcija za prvog špica, Pa ipak...

"Da, Če je verovatno zakucan u startnih 11 pošto nema Brauna i Dajksa, ali po meni Lorens Šenkland bi trebalo da bude taj", ispričao je nekadašnji centarfor Škotske Kris Bojd. "Ukoliko njemu stvorite priliku, znate da će dati gol. Niko osim njega ne bi postigao onakav pogodak protiv Gruzije u sudijskoj nadoknadi, kada je pogodio glavom za 2:2".

Šenkland ima čudesnu sezonu u dresu Hartsa. Postigao je ukupno 31 gol u svim takmičenjima, od čega tri u Evropi na četiri utakmice. Momak nije vrhunski centarfor, to je jasno, međutim očito je da mu ide poslednjih meseci. Možda bi Klark mogao da pokuša u nekoj od tri utakmice i sa njim od starta...

Nedostatak vrhunskog napadača trebalo bi da nadomesti obilje ozbiljnih trkača u veznom redu. Malo koja reprezentacija ima toliko ‘sirove snage’ na sredini terena. Kalum Mekgregor, 30-godišnjak iz Seltika, uz pomenutu trojku (Mektomini - Mekgin - Gilmur) kompleltira prilično snažnu vezu, koju je svakako moguće nadigrati, međutim ne i nadtrčati. Što implicira i kakvu Škotsku možemo da očekujemo.

Retko Tartanska armija blista, za lepršavost Stiv Klark ne haje, no rezultat ga i te kako interesuje i na rezultat ume da igra. Takmičarski fudbal mu je u krvi. To smo imali prilike da osetimo i na svojoj koži u baražu za EURO 2020. Iskusni stručnjak uživa nepodeljeno poverenje nacije otkako je Škotsku odveo na prošlo Evropsko prvenstvo, što joj je bilo prvo veliko takmičenje još od Mundijala u Francuskoj 1998.

Klark ima ozbiljan kontinuitet, tu je punih pet godina, a to nije zanemarljiv staž. Forsira formaciju 3-4-2-1, s tim da ume i da iznenadi, pa se s vremena na vreme vrati na četvoricu u poslednjoj liniji. 

Učio je od Žoze Murinja tokom njegovog prvog mandata u Čelsiju. Imali su sjajnu saradnju. Porugalac ga je unapredio u svog pomoćnika dok se ovaj probijao kao trener u omladinskoj školi Plavaca. Tokom tog perioda dobio je Uefinu A licencu i polako počinjao da razmišlja o samostalnoj karijeri.

Murinjo ga je često hvalio:

”Stiv ima briljantan trenerski um i jednog dana sigurno će voditi neki klub u Premijer ligi”.

Nakon role pomoćnika u Liverpilu pod Kenijem Dalglišem, Žozeovo ‘proročanstvo’ se ostvarilo - Klark je postao trener Vest Bromvič Albiona. Radio je samostalno još u Redingu i Kilmarnoku, da bi pun potencijal ostvario upravo na klupi Škotske.   

Klark ima (ne)sreću da na poziciji levog spoljnjeg poseduje dvojicu vrhunskih igrača. Uz Endija Robertsona tu je i Kiran Tirni. Odlukom da obojicu ‘ugura’ u startnih 11- tako što će Tirnija spustiti na mesto levog štopera - pokazao je da poseduje i delić trenerske avangarde. Preklapajući se u završnoj trećini terena Robertson i Tirni često umeju da naprave višak i potpunu konfuziju u redovima rivala. Nema sumnje da je leva strana Škotske dosta moćnija i napadački potentnija, te da će mnogo više napada doći otuda. 

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

Izuzimajući trojicu-četvoricu zvezda, Škoti su, pošteno govoreći, limitiranih kvaliteta i izlazak iz grupe za njih bi bio ozbiljan uspeh. Da li će im to poći za rukom prvi put (nisu uspeli ni na Mundijalu) - veliko je pitanje. Ono što je sigurno, što se borbenosti tiče, tu neće zakazati.

Niko ih neće osramotiti. 

GRUPA A

1. KOLO

Petak, 14. jun

21.00: (1,28) Nemačka (5,40) Škotska (12,0)

Subota, 15. jun

15.00: (3,35) Mađarska (3,35) Švajcarska (2,20)

2. KOLO

Sreda, 19. jun

18.00: (1,33) Nemačka (5,00) Mađarska (10,0)

21.00: (3,70) Škotska (3,40) Švajcarska (2,05)

3. KOLO

Nedelja, 23. jun

21.00: (3,00) Škotska (3,40) Mađarska (2,35)

21.00: (4,60) Švajcarska (3,60) Nemačka (1,80)



tagovi

EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara