POLJSKA: Red strepnje, red sumnje oko Levandovskog i selektor 'preko veze'

Vreme čitanja: 6min | sre. 12.06.24. | 15:49

Poljaci su autsajderi u grupi sa Francuskom, Holandijom i Austrijom... Ako se ispostavi da najbolji igrač u istoriji reprezentacije ne može da nastupi ni nakon premijere sa Holandijom, mogla bi da bude počišćena u grupnoj fazi

Ako je Poljska sopstveni zenit u evropskim okvirima (pro)živela 2016. u onoj nokaut fazi, umalo i polufinalu EURA u Francuskoj, onda nije pogrešno reći da sa ostacima te generacije ne može da se nada sličnom uspehu. Objektivno, Poljska je autsajder grupe D u društvu Francuske, Holandije i Austrije. Preterano bi bilo unapred potpuno otpisati reprezentaciju koja među 26 igrača ima 15 što nastupaju u Ligama petice... Makar za prolaz dalje sa treće pozicije, ali i takav scenario ne nosi sa sobom značajnu verovatnoću.

Da li će Orlovi kroz pakao grupe sa Holandijom, Austrijom i na kraju Francuskom ugledati nokaut fazu, vrlo jednostavno, zavisiće od dostupnosti najboljeg igrača u istoriji državnog tima i apsolutnog rekordera Roberta Levandovskog.

Izabrane vesti

Ako je pretpremijera protiv Ukrajine na kojoj je Arek Milik zaradio povredu dovoljno tešku da propusti Euro bila malerozna, onda je premijera sa Turskom predstavljala pravi košmar za Poljake. Levandovski je osetio bol u zadnjoj loži, napustio teren nakon svega pola sata igre, a već sutrada, rezultati su pokazali rupturu mišića zadnje lože. S vrha poljskog lekarskog tima došla je informacija da autor 82 pogotka za Poljsku sigurno propušta prvu utakmicu protiv Holandije, te da doktori čine sve što je potrebno kako bi 35-godišnjak mogao da igra protiv Austrije i Francuske.

►  POLJSKA PROLAZI GRUPU - KVOTA 2,30

No poljski mediji odlučili su da dodatno zaliju klicu strepnje, te obelodanili da postoji rizik da Leva uopšte ne zaigra u Nemačkoj. Ako je u drugostepeno cepanje mišića, taj scenario će se i obistiniti, mada su pojedini poljski novinari koji prate reprezentaciju nagovestili nije u pitanju teža povreda i da je to na neki način poljski manevar kako bi se Holanđani uhvatili nespremni. Čak je i selektor Holandije Ronald Kuman na današnjoj konferenciji izrazio sumnju u izveštaje o Levandovskom: "Ne znam da li su informacije tačne. Biće nam teško i ako bude i ako ne bude igrao." Dakle, dok, ne vidimo Levandovskog na terenu, sve pomenute informacije mogu da se podvedu pod kategoriju "navodno". Otuda trenutno ni jedna od najmoćnijih gol-mašina 21. veka nije završila u našem projektovanom sastavu gde, naravno, uvek kada igra predstavlja centralnu figuru.

Robert Levandovski (AFP)Robert Levandovski (AFP)

Od stubova koje su tokom prošle decenije činili Levandovski, Kuba Blaščikovski, Kamil Glik, Gžegož Krihovjak, Vojćeh Ščensni, te Lukaš Pišček i Pjotr Zjelinski, kuću drže još samo špic Barselone i golman Juventusa i vezista Napolija koji se izvesno seli u Inter. Pritom, Leva kao apsolutni lider, kao kapiten, igrač sa najviše nastupa i golova u istoriji državnog tima, nije isti onaj besprekorni egzekutor što je sa Bajernom pre nekoliko godina zaslužio makar jednu, ako ne i dve Zlatne lopte. A opet, iako nije u naponu snage kao tokom 2020, 2021. i 2022. godine, ali Levandovski je uvek figura u koju reprezentativci Poljske bespogovorno gledaju i čekaju njen mig. Već 16 godina je neizostavni član poljskog državnog tima. Biće onih koji će reći da 35-godišnjak iza sebe ima ne baš najbolju sezonu u Barseloni, ali brojke, a i legenda Francuske reprezentacije David Trezege tvrde suprotno – na 49 mečeva upisao je 26 golova i devet asistencija.

Robert Levandovski je jedan od najboljih napadača na svetu. On je izvanredan igrač i bez obzira na godine i dalje je jedan od najboljih fudbalera španske lige. Jedan je od najstarijih igrača koji i dalje igraju na top nivou“, rekao je Trezege analizirajući za poljske medije ekipu sa kojom će Francuska igrati poslednji meč u grupi i dodao: „Poljska definitivno ima veliki kvalitet I apsolutno može da prođe grupu. Poljska će biti posebno motivisana za poslednji meč sa Francuskom, boriće se za najbolji mogući rezultat bez bojazni da može nešto da izgubi.“

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

Seledstveno Trezegeovim rečima, učinak Poljske će u velikoj meri zavisiti od broja prilika koje Poljaci budu kreirali svom kapitenu. Taj posao imaće petorka u veznom redu u formaciji 3-5-2 selektora Mihala Probješa. Ako i kada Leva bude mogao da igra, uz njega bi trebalo da počinje centarfor Verone Karlo Šviderski, momak koji se takođe, tokom proslave gola, bizarno povredio protiv Turkse, ali na kraju ipak izbegao fijasko i propuštanje Eura. Za kreaciju će biti zaduženi Zjelinski, Pjotrovski, Zalevski i Frankovski. Vrhunski kvalitet u manevru nedostaje, a ni defanzivci Poljske ne spadaju u društvo elitnih iako odbranom komanduju premijerligaški štoperi Jakub Kivijor i Jan Bednarek (iako je minulu sezonu igrao u Čempionđipu), te Veronin Pavel Davidovič koji je nedelju dana pre početka šampionata u javnost izašao sa smelom izjavom nakon konstatacije novinara da se Poljska nalazi u pakleno teškoj grupi.

Mislim da je žreb bio savršen za nas. Testiraćemo sebe protiv snažnih timova i verujem da možemo da budemo iznenađenje turnira“, poručio je 29-godišnji štoper.

Nisu Poljaci protputnjali kroz kvalifikacije, već su se na EURO plasirali putem baraža torpedovanjem Estonije u polufinalu (5:1), te boljim izvođenjem jedanaesteraca u odlučujućem duelu protiv Velsa. Tada je penal Danu Džejmsu zaustavio Ščensni, kao i veliku šansu Kifera Mura tokom osnovnih 90 minuta. Za odlazak u nokaut fazu Poljacima će biti neophodna i najbolja verzija golmana Juventusa.

Bez Kamila Glika koji je reprezentativnu karijeru završio 2022. nakon Mundijala u Kataru, te Krihovjaka što je poslednji meč za Poljsku odigrao pre devet meseci u EURO kvalifikacijama, Poljska je izgubila nekadašnju stabilnost, a neposredno pred odlazak u Nemačku ostala je i bez Areka Milika koji se povredio u prijateljskom duelu sa Ukrajinom koji je pripao Poljacima 3:1.

Pod naletima nostalgije iz 2016. godine i činjenice da se prvenstvo igra u komšiluku, Poljaska će imati ogroman broj navijača u Nemačkoj iako očekivanja nacije nisu visoka. Osim realne oseke u igračkom kadru povezane sa činjenicom da je u narednom periodu smena generacija nužna, a da suvog kvaliteta i talenta mladih naraštaja u Poljskoj nema baš na vidiku, naboj euforije je izostao i zbog nepoverenja selektoru Mihalu Probješu, inače najboljem treneru u istoriji Jagelonije.

Sredinom oktobra prošle godine Probješ je, u sred kvalifikacija za EURO, nasledio Portugalca Fernanda Santoša, ali je momentalno od strane javnosti okarakterisan čovekom koji je posao dobio na konto prijateljskih odnosa sa Cezarijem Kulešom, izvršnim direktorom Jagelonije u vreme Probješovih najvećih uspeha, a današnjim predsednikom Fudbalskog Saveza Poljske.

Međutim, Probješ je pridobio pristalice pobedom u baražu i plasmanom na kontinentalnu smotru, te činjenicom da je počeo da podmlađuje A selekciju.

Ubrzo, Probješ je pokazao da je čovek od stava, da se ne boji smelih izjava kojima je dodatno pokušao da učvrsti svoju selektorsku poziciju. Još na prvoj konferenciji odgovorio je svima onima koji su ga optužili da je njegovo selektorsko imenovanje posledica kronizma.

Shvatam da je moj dolazak na mesto selektora kontroverzan jer nisam bio očigledan opcija. Međutim, podsetio bih vas da sam radio 20 godina kako bih postao selektor. Vodio sam timove u Ekstraklasi u skoro 500 utakmica. Mnogi igrači su postali reprezentativci zahvaljujući meni. Nisam ovde slučajno. I neću se složiti sa stavom da sam ovde zahvaljujući kronizmu“, rekao je Probješ pre devet meseci i uradio nešto što malo trenera radi – otvoreno pričao o navodnom dolasku na funkciju „preko veze”.

►  POLJSKA POSLEDNJA U GRUPI - KVOTA 1,75

Da od njega ne treba očekivati fraze i floskule tokom konferencija na EURU pokazao je i tokom sezone otvoreno kritikujući Ćavija i Barselonu zbog odnosa prema Levandovskom. Prst je usmerio u pravcu igrača koji su svojim nečinjenjem odveli Levu u katastrofalnu formu.

U jednoj od grupa smrti na dolazećem prvenstvu, svi nosioci igre Poljske moraju da budu pravi. Naročito 21. juna na Olimpijskom stadionu u Berlinu, u drugoj utakmici grupne faze protiv Austrije. Potencijalna pobeda u tom meču mogla bi da bude dovoljna popularnim Orlovima za nokaut fazu sa treće pozicije.

Ipak, dok se lopta ne zakotrlja, deluje da će putešestvije poljske ekspedicije pre ličiti na kratkotrajni izlet, nego na ekskurziju sličnu onoj po Francuskoj od pre osam godina.

EURO 2024

Grupa D

1. KOLO

Nedelja, 16. jun

15.00: (5,70) Poljska (3,80) Holandija (1,63)

Ponedeljak, 17. jun

21.00: (6,25) Austrija (4,20) Francuska (1,63)

2. KOLO

Petak, 21. jun

18.00: (3,50) Poljska (3,45) Austrija (2,10)

21.00: (4,10) Holandija (3,50) Francuksa (1,90)

3. KOLO

Utorak, 25. jun

18.00: (1,35) Francuska (3,90) Poljska (9,50)

18.00: (2,10) Holandija (3,45) Austrija (3,50)


tagovi

EURO 2024Robert LevandovskiFudbalska reprezentacija PoljskeMihal Probješ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara