Dominik Livaković posle gola Zakanjija (©Reuters)
Dominik Livaković posle gola Zakanjija (©Reuters)

Ne, utakmica ne traje 90 minuta... Traje mnogo duže i ume jako da zaboli

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.06.24. | 11:38

Pitajte samo Hrvate, Škote, Slovence...

Svet sporta pun je izanđalih fraza. Toliko tačnih da više ništa ne znače, jer se podrazumevaju. Lopta je okrugla. Danas svi igraju fudbal. Ili utakmica se igra 90 minuta. Samo što ova poslednja – više ne važi. Ne zato što se igra manje. Nego zato što se igra duže. I sve duže, pa smo u grupnoj fazi Evropskog prvenstva imali neke bolne trenutke za jedne, odnosno euforične proslave za druge.

Nama će svakako prvo na um pasti pogodak Luke Jovića u poslednjoj sekundi utakmice sa Slovenijom za 1:1 za produžetak sna o plasmanu u osminu finala Evropskog prvenstva. Ali taj Jovićev pogodak bio je samo jedan od devet koji su u Nemačkoj pali u sudijskoj nadoknadi, dakle nakon što je otkucao 90. minut.

Izabrane vesti

Dobro, nisu baš svi bili važni, to svakako nije bio pogodak Emrea Džana za nemačkih 5:1 protiv Škotske, ili pogodak Brila Embola za 3:1 Švajcarske u sudaru sa Mađarskom. Ali i Nemci i Švajcarci su proživeli ona osećanja sa početka teksta kada je Niklas Filkrig u 92. minutu međusobnog sudara te dve zemlje pogodio za 1:1 i Pancerima obezbedio prvo mesto u Grupi A.

I to je ipak bila zanemarljiva emocija u poređenju s onom koju su osetii recimo Škoti kada su u 100. minutu primili gol od Mađarske i definitivno ispali sa Eura, da ne govorimo tek o najvećim tragičarima turnira – Hrvatima.

Srbija daje gol u prvih 30 minuta sudara Danske i Srbije - kvota 2,90

Protiv Albanije su imali vođstvo od 2:1 sve dok im Klaus Gjasula u 95. minutu nije spakovao gol za izjednačenje. Protiv Italije su imali 1:0 sve dok Matija Zakanji nije rešio da ih u 98. minutu pošalje kući. Da nisu primili bilo koji od ta dva gola sada bi se pripremali za nokaut fazu. Ali primili su, ne samo u sudijskoj nadoknadi, nego u poslednjoj sekundi meča.

Kao i Škoti protiv Mađara, kao i Slovenci protiv Srba. A Slovenci su recimo sa tom već viđenom pobedom imali siguran plasman u osminu finala, pa su ga onda ispustili i ostali samo sa šansama da ga jure – protiv Engleske. Tako blizu, a tako daleko.

Listu golova u sudijskoj nadoknadi zaokružuju pogoci Muhameda Kerema Arkturtoglua za 3:1 Turske protiv Gruzije, te Fransiska Konseisaa za vrednih 2:1 Portugalije u sudaru sa Češkom.

Devet dakle, od ukupno 67 postignutih na dosadašnjih 28 utakmica na Evropskom prvenstvu. U proseku 2,39 po meču. U sudijskoj nadoknadi četiri ih je već palo za izjednačenje, a nikada pre na kontinentalnim smotrama nije se to desilo više od dva puta. Onaj pogodak Albanaca protiv Hrvatske je bio najkasnji pogodak za izjednačenje u istoriji evropskih prvenstava. Rekord nije potrajao, jer ga je oborio Zakanji, opet protiv Hrvatske.

Na kraju, ako utakmicu podelimo na šest perioda od po 15 minuta – a ni to nije baš pravedno, jer se u nadoknadi uglavnom ne igra ni pola od toga – u Nemačkoj je više golova palo samo u uvodnih 15 (11 komada) i od 16. do 30. minuta (čak 16).

Da završimo s još jednom izanđalom ali očigledno istinitom frazom: nije kraj dok sudija ne odsvira kraj.

GOLOVI U SUDIJSKOJ NADOKNADI

Emre Džan ’93

Nemačka – Škotska 5:1

Bril Embolo ’93

Mađarska – Švajcarska 1:3

Niklas Filkrig ’92

Švajcarska – Nemačka 1:1

Kevin Čobot ’100

Škotska – Mađarska 1:1

Klaus Gjasula ’95

Hrvatska – Albanija 2:2

Matija Zakanji ’98

Hrvatska – Italija 1:1

Luka Jović ’95

Slovenija – Srbija 1:1

Muhamed Kerem Akturtoglu ’97

Turska – Gruzija 3:1

Fransisko Konseisao ’92

Portugalija – Češka 2:1

KADA SU GOLOVI PADALI NA EURU

1-15. minut: 11 golova

16-30. minut: 16 golova

31-45. minut: 5 golova

Nadoknada prvog poluvremena: 3 gola

46-60. minut: 7 golova

61-75. minut: 9 golova

76-90. minut: 7 golova

Nadoknada drugog poluvremena: 9 golova


tagovi

EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara