Vernon de Marko (©Reuters)
Vernon de Marko (©Reuters)

Najneverovatnija priča Eura: Nekad konobarisao i igrao za 225 evra, danas protiv De Brujnea i Lukakua

Vreme čitanja: 2min | pon. 17.06.24. | 12:48

Vernon de Marko zaista ima razloga da bude ponosan na sve što je postigao u životu

Čitali ste o tome “milion“ puta. O teškim počecima fudbalskih zvezda, odrastanju u siromaštvu i borbi sa brojnim nedaćama. E pa, naravno da će vam i ovogodišnje Evropsko prvenstvo servirati nekoliko takvih priča, a verovano i najneverovatniju može da ispriča 31-godišnji Vernon de Marko, aktuelni reprezentativac Slovačke.

De Marko je inače Argentinac, rođen u Rosariju, ali se još kao desetogodišnjak preselio u Evropu. Konkretno na Majorku. U tom trenutku još nije ni trenirao fudbal.

Izabrane vesti

Otišao sam iz Argentine kad mi je bilo 10 godina, ali fudbal nisam igrao sve dok nisam napunio 12. Ranije sam više igrao košarku“, rekao je De Marko za Doble Amarila.

Na Mediteranu se sve promenilo. Počeo je da juri za “bubamarom“, pa i da igra za Konstanciju. Nije bilo lako, naprotiv.

Igrao sam u četvrtoj ligi i nisam imao dovoljnu platu. Zarađivao sam 225 evra mesečno i jedva da sam imao za gorivo“, govori De Marko, koji inače igra kao štoper, mada po potrebni može da zakrpi i na levom beku.

Drugog rešenja nije bilo.

Želeo sam da počnem da živim sam i zato sam počeo da radim kao konobar u hotelu. Čak sam razmišljao da batalim fudbal“.

Srećom nije to učinio. I 2012, već mu je bilo 19 leta tada, sve se promenilo. Seća se tačno svakog detalja.

Bila je sreda, 11 uveče. Bio sam u biskopu sa prijateljom kada me je menadžer zvao da me pita da li bih hteo da se oprobam u drugoj ligi Slovačke. Morao sam da gledam u mapu da bih video gde se ta zemlja nalazi“, premotava film.

Deceniju kasnije, De Marko je ponosni reprezentativac Slovačke koja ga je katapultirala u svet profesionalnog fudbala. Počeo je u Zemplinu iz Mihalovaca, sa njima je 2015. izborio promociju u Prvu ligu, a onda 2016. prešao u tabor slovačkog velikana Slovana iz Bratislave. Igrao je i za Leh iz Poznanja, sada je u klubu Hatu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a što je za ovu priču bitnije: od 2021. državljanin je Slovačke.

Za državni tim zemlje koja ga je usvojila debitovao je novembra 2021. godine protiv Malte i odmah postigao prvenac u reprezentativnom dresu. Danas će na Evropskom prvenstvu protiv sebe imati velike svetske zvezde kakve su belgijski reprezentativci Kevin de Brujne i Romelu Lukaku.

Ponosan sam što sam ovde, posebno kad se osvrnem i vidim šta sam sve prošao, posebno dok sam igrao u Mihalovcima“.

I treba da bude.


tagovi

EURO 2024reprezantacija Slovačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara