©Reuters
©Reuters

Najbolji španski sudija završio Evropsko prvenstvo

Vreme čitanja: 2min | čet. 27.06.24. | 18:59

Hesus Hil Mansano neće deliti pravdu u nastavku turnira u Nemačkoj

Završena je grupna faza na Evropskom prvenstvu i već se sa sigurnošću može slutiti o potencijalnim favoritima. Kod mnogih se opravdano izdvaja utisak da je Španija najveći favorit turnira, završivši prvi deo takmičenja na čelu Grupe B, bez primljenog pogotka. Savršeno su igrali izabranici selektora Luisa de la Fuentea na prve tri utakmice i podsetili naciju na neka prošla vremena, kada je Crvena furija bila strah i trepet ostalim reprezentacijama. Sudije sa španskog tla bile su među najboljima na velikim turnirima, ali to više nije slučaj.

Španski sudija Hesus Hil Mansano završio je Evropsko prvenstvo, što ujedno znači da Španija neće imati sudiju u završnici turnira. Četrdesetogodišnji arbitar delio je pravdu samo na jednoj utakmici, koja je odigrana u Dizeldorfu između Austrije i Francuske. Pljuštale su kritike na račun iskusnog Mansana posle pobede Pevaca minimalnim rezultatom, ali nijedna odluka na terenu nije drastično uticala na tok utakmice. Bunili su se navijači Austrije zbog nedosućenih kornera ili zbog trošenja vremena francuskih igrača, međutim, nisu to parametri zbog kojih bi sudiju takvog renomea UEFA poslala kući. Sa njim će pod ruku nazad na Pirinejsko poluostrvo krenuti Ernandez Ernandez, koji je na pomenutoj utakmici bio deo VAR sobe. Lišen "kazne" će jedino biti Huan Martinez Munuera, koji je takođe bio zadužen za VAR.

Izabrane vesti

Međutim, imao je Mansano svojih ispada tokom karijere i daleko je od cvećke. Najsvežiji skandal Mansana dogodio se prošle sezone na meču između Valensije i Reala, zbog kojeg je bio drastično kažnjen. Odsvirao je kraj utakmice pri rezultatu 2:2 u trenutku kada je lopta padala na glavu Džuda Belingema, koji je bez problema matirao golmana i sproveo loptu u mrežu. Pravdao se jedan od najboljih španskih sudija kod igrača Kraljevskog kluba kako je prošlo vreme za nadoknadu, ali to nije bio dovoljan razlog da se odsvira kraj i nakon meča je priznao grešku.

Takav peh mu se nije dogodio tokom jedinog meča aktuelnog Evropskog prvenstva, što bi hipotetički opravdalo njegovo dalje odsustvo sa prvenstva. Ovako, ostaje znak pitanja zašto je najbolji španski sudija prerano smaknut, a odgovor najverovatnije nećemo ni dobiti.


tagovi

Hil Mansano

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara