MAĐARSKA: Dominik Soboslaj, italijanski restoran i Orbanov fudbalski megafon

Vreme čitanja: 7min | ned. 09.06.24. | 15:21

Nije to sastav od koga se tresu kosti, mada ima svoje kvalitete

Počinjemo polako da odbrojavamo. Manje od sedam dana ostalo je do početka 17. šampionata Evrope u fudbalu. Konkretno, premijerna utakmica i otvaranje zakazani su za idući petak (14. jun), kada će na Alijanc areni u Minhenu koplja ukrstiti domaćin Nemačka i Škotska.

U danima dok iščekujemo taj trenutak, potrudili smo se da vam prekratimo vreme predstavljanjem svakog od 24 nacionalna tima učesnika. Imaćete prilike da se upoznate sa sastavima svih ekipa, s najjačim adutima, slabim tačkama, atmosferom koja okružuje reprezentacije... Logično, krenućemo od Grupe A, u kojoj su pored Nemačke i Škotske, još Švajcarska i Mađarska.

Izabrane vesti

Englezi bi rekli: “all eyes on Szoboszlai”. Malo bi se i rimovalo. Jer na papiru apsolutno sve u igri Mađara zavisi od raspoloženja Liverpulovog veziste, iako kraj njegove sezone na Enfildu nije bio u skladu s obećavajućim početkom. U praksi je situacija nešto drugačija. Dominik Soboslaj ne zloupotrebljava status zvezde, on je istinski lider ove generacije i uz njega svi izgledaju bolje. O tome svedoče i rezultati u kvalifikacijama (prošli prvi ispred Srbije, bez poraza u istina lakoj grupi), a još više u A diviziji Lige nacija u kojoj su ispred Mađara bili samo Italijani, a iza njih – Nemci i Englezi. Dva puta su tukli Engleze, na Molinou sa 4:0, protiv Nemaca uzeli četiri boda.

Uostalom, tek u prijateljskoj utakmici sa Republikom Irskom (1:2) prekinut je njihov niz od 14 utakmica bez poraza. Dakle, prevariće se svako ko ih potceni.

Taj uspon Mađarske nije nimalo slučajan. Nigde ih nije bilo do Evropskog prvenstva 2016, a sećamo se svi koliko smo se radovali kada je nekadašnja SR Jugoslavija izvukla Mađare za rivale u baražu za odlazak na Mundijal 1998. I imali smo razloga, dobili smo ih 5:0 kod kuće, 7:1 u Budimpešti. Bilo je to u oktobru 1997. godine. Jula 1998. Viktor Orban prvi put postaje premijer.

Ne volimo ovde da mešamo politiku i sport, ali u slučaju Mađarske – i ne samo Mađarske – to se ne da izbeći. Jer ma šta mislili o načinu vladavine Viktora Orbana, za mađarski fudbal on je mnogo učinio. Ni to ne treba da čudi. Fudbal je zavoleo slušajući dedine priče o Dunavskoj školi fudbala i “Zlatnom timu” koji je predvođen Ferencom Puškašem harao Evropom sredinom prošlog veka. Toliko ga je zavoleo da je, nakon što je postao premijer, jedno vreme igrao poluamaterski u četvrtoj ligi?! Ima čak i jednu anegdotu koja bi mogla da bude zanimljiva nama u Srbiji…

Igrao sam za seoski tim. Možete li da zamislite, u selima, ono, vika i sve. Ne možete da zamislite količinu uvreda. Jednom treniram, neko prilazi i kaže: ‘Bil Klinton zove’. Odgovaram: ‘Ne šalite se, treniram, zovite me za pet minuta’. Zvao me je nešto u vezi sa ratom sa Jugoslavijom, imao je neke predloge. A ja tamo na terenu, sa telefonom… Kao prase”, rekao je Orban pre koju godinu u fantastičnom tekstu Dejvida Goldblata i Dena Nolana za britanski Gardijan.

Ne znamo da li je baš tada odbio Klintonov predlog da dozvoli NATO trupama da izvrše invaziju na Jugoslaviju, a govorio je i o tome, ali dovoljno ovaj detalj oslikava koliko je on zaljubljen u “bubamaru”. Za njegovog mandata izgrađen je stadion MTK za 27.000.000 evra. Onda je i Ferencvaroš dobio Grupama Arenu sa 24.000 mesta za 63.000.000. Stadion kapaciteta 20.000 mesta u Debrecinu koštao je 55.000.000 evra. Novembra 2019. svečano je otvoren i Nacionalni stadion u Budimpešti, koji je koštao astronomskih 533.000.000 evra.

Usput je Mađarska pomogla i klubove iz drugih zemalja u mestima gde živi njena imigracija, među njima i TSC iz Bačke Topole, dok će iz opozicije reći da se svi veliki državni poslovi ugovaraju u ložama 12.000.000 evra “teške“ Pančo Arene u Felčutu u koji se Orban doselio kao desetogodišnjak i tamo proveo deo detinjstva. Ima kuću odmah pored stadiona, a stadion prima dvostruko više ljudi no što ima stanovnika u tom malom mestu. Ali je sav politički vrh redovan u ložama. Uostalom, dobar deo najviših političkih zvaničnika igrao je fudbal na malom terenu sa Orbanom još dok su bili studenti. Kažu da mu je prva poslovna poseta nakon što je postao premijer bila Parizu, zbog finala Lige šampiona. Kažu i da nijedno sledeće nije propustio.

Kako bilo, sva ta ulaganja jesu popravila sliku o mađarskom fudbalu. Ferenvaroš je manje-više redovan u grupnim fazama evrokupova, a bili su tu i Debrecin i Feherar. Ferencvaroš će na Evropskom prvenstvu imati trojicu fudbalera, po jednog i PAKS, Fehervar, Puškaš Akademija, MTK, Ujpešt i Kečkemet. Sve skupa devetorica iz domaćeg šampionata.

Nije to dakle sastav od koga se tresu kosti. Mada ima svoje kvalitete. Imaju recimo dvojicu vrlo dobrih golmana i tamošnja javnost poslednjih dana se najviše zabavlja pitanjem ko će biti startna “jedinica”: Lajpcigov Peter Gulači ili favorit navijača Deneš Dibus iz Ferenvaroša, koji je starijeg kolegu odlično menjao dok je ovaj bio povređen. Čak i pomenutom sudaru sa Irskom, svako je branio po poluvreme. Gulači prvo. Mada je Dibus sam rekao da im je selektor Marko Rosi već predočio ko je broj jedan.

MAĐARSKA POSLEDNJA U GRUPI - KVOTA 2,35

POSTIGNUTI GOLOVI U GRUPI 0-2 - KVOTA 2,41

Rosi je rekao i da se zna da kičmu tima čine Soboslaj i preostali reprezentativci iz lige petice. Većina ih je iz Bundeslige naravno. Dodao je Rosi i da je Kečkemetov napadač Kristofer Horvat zroo za neku jaču ligu, te da javnost potcenjuje kvalitete Specijinog Adama Nađa. On spada u grupu iskusnijih igrača koji tačno zna kako svaki detalj u igri ekipe. Bio je učesnik i na prethodna dva Evropska prvenstva, kao i Atila Fiola i Laslo Klajnherser.

Problem je što se Fiola tek vratio iz teške povrede. Generalno, u odbrani ima najviše problema. Rovit je i Adam Lang. Atila Salaj jedva da je igrao i u Hofenhajmu i u Frajburgu. Selektor mu veruje uprkos skromnoj minutaži. Nema ni previše izbora. Lider defanzivnije linije je svakako Lajpcigov Vili Orban. Situacija je bolja na bekovima, Loik Nego igra u drugoj ligi Francuske, ali je standardan u Avru. Miloš Kerkez, koga su nam Mađari “ukrali” ispred nosa, igra vrlo dobro u Bornmutu i čak se šuška da ga prati Mančester junajted.

U vezi sigurno Nađ i Andres Šafer, jer ni tu Rosi nema dugačku klupu. Opcija je pomenuti Klajnhejsler, ali on je ipak igrač splitskog Hajduka, a to nije najviši nivo. Tu je i Kalum Stajls, rođen u Engleskoj, a Mađar preko predaka, no on je ipak igrač iz treće lige Engleske, mada je ovu sezonu proveo na pozajmici u Čempionšipu.

Ono što je ispred – to je najveća snaga Mađaske. Roland Šalaj je imao odličnu sezonu u Frajburgu, Barnabas Varga je sa 20 golova bio najbolji strelac domaćeg šampiona, Horvata smo već pomenuli, samo što u Kečkemetu nije imao dabl-dabl u golovima i asistencijama, Danijel Gazdag rešeta u MLS ligi.

Ispred svih, ne po poziciji, no po značaju, Dominik Soboslaj. Mozak i srce i svaki drugi organ ekipe. Počeo je sjajno otkako je za 70.000.000 evra prešao u Liverpul, potom malo usporio, ali on je već godinama čovek pred čijom se slikom moli svaki fudbalski fanatik iz Mađarske. Kao mali je često trenirao sa golf lotpicama ne bi li usavršio tehniku. I vidi se to. Kad je Adam Salaj otišao u penziju, a Peter Gulači zbog teške povrede otišao na dužiu pauzu Marko Rosi mu je dao kapitensku traku. Procenio je da će Soboslaj vrlo brzo postati svetska zvezda i da nema smisla odlagati neminovno. Mundijal u Kataru je propustio zbog povrede, sada će zapeti iz sve snage.

Selektor Marko Rosi reći će da u ovom timu nema zvezda i da su svi jednaki. Mi bismo rekli da to nije baš tačno – jer Soboslaj jeste prva i prava zvezda – ali kvalitet Mađara je taj što su svi svesni činjeničnog stanja i podređeni tome da iz te najveće vrline izvuku maksimum. Kad je tako, svako zna šta radi, a Mađari ono što znaju – rade vrlo dobro.

Zasluga je za to prvenstveno Marka Rosija, čiji početak trenerske karijere nije obećavao. Sve se promenilo kada je vlasnik “Milenijum da Pipa”, italijanskog restorana u Budimpešti, pitao tadašnjeg vlasnika Honveda Džordža Hemingveja da li bi doveo Marka Rosija za šefa. Sa Honvedom je osvojio titulu, zatim to isto učinio u Slovačkoj sa DAC Stredom, inače jednom od inostranih ekipa koje Mađari finansiraju i onda 2018. seo na klupu reprezentacije. Toliko je srastao sa zemljom da je 2023. dobio i mađarsko državljanstvo.

Takav kakav je, Orban ništa ne voli više od fudbalskog uspeha. I zna da ga nagradi.

GRUPA A

1. KOLO

Petak, 14. jun

21.00: (1,28) Nemačka (5,40) Škotska (12,0)

Subota, 15. jun

15.00: (3,35) Mađarska (3,35) Švajcarska (2,20)

2. KOLO

Sreda, 19. jun

18.00: (1,33) Nemačka (5,00) Mađarska (10,0)

21.00: (3,70) Škotska (3,40) Švajcarska (2,05)

3. KOLO

Nedelja, 23. jun

21.00: (3,00) Škotska (3,40) Mađarska (2,35)

21.00: (4,60) Švajcarska (3,60) Nemačka (1,80)



tagovi

EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara