Kristijano Ronaldo (Reuters)
Kristijano Ronaldo (Reuters)

Ja sam Kristijano Ronaldo, prvi špic Portugala! Još sam gladan i željan spektakla (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 11.06.24. | 22:38

Dva gola najboljeg strelca u istoriji fudbala za sjajnu generalnu probu Portugalije pred početak EURA

"Ima 39 godina", "Mator je", "Ne igra više fudbal na ozbiljnom nivou", "Nije teško biti najbolji strelac u Saudijskoj Arabiji". Sve ovo često se moglo čuti otkako je Kristijano Ronaldo zakoračio u pustinju Arabijskog poluostrva, samo što nije baš svaka od ovih (i mnogih drugih prečesto izgovorenih) tvrdnji baš na mesto. Da, gazi legenda 40. godinu života, ali glad ne prestaje... Niti želja za spektaklom.

Ako se iko pitao ko će biti prvi strelac Portugalije na Evropskom prvenstvu, ako je neko pomislio da će primat imati Gonsalo Ramoš nakon skromne sezone u Pari Sen Žermenu neka razmisli dva puta dok nije kasno. Ili, ukoliko je propustio večerašnju generalku Navigatora u Aveiru protiv Republike Irske, neka premota unazad, bar na golove najboljeg strelca u istoriji fudbala. Videće dve autoritativne završnice surove gol mašine, dve ubitačne egzekucije levicom od čega jednu spektakularnu - za srećan put u Nemačku - 3:0.

Izabrane vesti

Izgubili su Portugalci pre tri dana od Hrvatske u Lisabonu meč koji je Ronaldo presedeo na klupi. Večeras je selektor Roberto Martinez počeo duel sa Ronaldom i nije se pokajao. Činjenica, daleko su Irici od hrvatskog kvaliteta, no poslužili su da se čitava Evropa uveri da čovek koji je u minuloj sezoni isporučio 44 pogotka i 13 asistencija za Al Nasr, nije za staro gvožđe.

O dešavanjima na terenu izlišno je pričati. Bila je to dominacija Portugalije čitave večeri. Irci nisu šutnuli u okvir gola. Kada ih je Žoao Feliks u 18. minutu načeo, jedino pitanje bilo je koliko će još golova primiti. U drugom poluvremenu Ronaldo je preuzeo šou. U golčinu iz 50. minuta stalo je sve ono što Portugalac predstavlja. Savršen prijem, jedna biciklica, dodir u stranu i topovsko đule u rašnje "slabijom nogom". Deset minuta kasnije još jedna levica, iz prve, za 130. pogodak u dresu reprezentacije. Odavno je Ronaldo rekorder, ne samo državnog tima, već reprezentativnog fudbala u globalu. Manje od metra delilo ga je do het-trika, no petnaestak minuta pre kraja munjevit udarac desnom prohujao je pored stative.

Irska čitave večeri nije mogla do šanse pored vremešnog komandanta odbrane Pepea, Gonsala Injasija i Antonija Silve, momaka koji će u narednih desetak i kusur godina sa Rubenom Dijasom nositi odbranu reprezntacije. Pozicije ving bekova bile su poverene Kanselu i Dalotu, u centar igrališta Martinez je postavio Leaa, 19-godišnjeg Žoaa Neveša i Burna Fernandeša, dok je Feliks bio Ronaldov najbliži saradnik.

Sa klupe su u drugom poluvremenu ulazili Nuno Mendeš, Nelson Semedo, Ruben Neveš, Danilo, Diogo Žota, Mateus Nunes... Na njoj su ostali igrači poput Bernadrda Silve, Vitinje, Žoaa Paljinje, Gonsala Ramosa... Nije ni čudo što Portugal dolazi na EURO kao četvrti favorit, spreman da pokori grupu sa Turskom, Češkom i Gruzijom.


tagovi

reprezentacija PortugalaEURO 2024Kristijano Ronaldo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara