©Reuters
©Reuters

Italijani ne štede Spaletija: Najgora Italija ikada, ponižavajuće

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.06.24. | 10:58

Selektor Azura, sa druge strane, prihvatio odgovornost, ali i istakao da sebe vidi na klupi i u budućnosti

Evropa će definitivno dobiti novog fudbalskog vladara. Da bude tako pobrinula se Švajcarska koja je u suboru u osmini finala Evropskog prvenstva savladala Italiju (2:0) i nanela Azurima novi u nizu udaraca.

Imala je fudbalska publika na Apeninskom poluostvru dovoljno vremena da se navikne na novi poredak i činjenicu da su njihovi ljubimci sve dalje od odabranog društva kojem su uvek pripadali.

Izabrane vesti

Tračak nade među Italijanima, između dva propuštena svetska prvenstva, predstavljala je osvojena kontinentalna kruna, međutim uspeh na prethoodnom Evropskom prvenstvu bio je samo kratkotrajni blesak.

Dolazak Lučana Spaletija na klupu nije bio dovoljan da se branilac trona u Nemačkoj vrati na željeni kolosek. Već u trijumfu na premijeri protiv Albanije (2:1) bilo je jasno da u redovima Azura ne funkcioniše sve idealno, ali je posle poraza od Španije (0:1), gol Zakanjija za remi sa Hrvatskom (1:1) bacio probleme pod tepih.

Iluzija je na Apeninima trajala kratko, a poraz od Švajcarske je bio povod da se stroga italijanska javnost digne na noge. Očekivano, na udaru kritika se prvi našao Spaleti kojeg je Korijere delo Sport označio kao glavnog krivca, a Italiju protiv Švajcarske kao "najgoru u životu".

Azure i njihovog selektora nije štedeo ni Stefano Bariđeli, direktor Gazete

"Bez igre, bez karaktera, bez ideje, bez bljeska. Bez časti. Bez izgovora. Nismo učestvovali na dva svetska prvenstva, a sa Evropskog prvenstva odlazimo poniženi. Navijači su tražili barem posvećenost i odlučnost, dve reči koje reprezentativci uvek treba da nose u plavom dresu. U četiri meča, ako oduzmemo pola sata prvog poluvremena protiv Albanije, nismo videli ništa od onoga što smo očekivali. Ništa od planiranog. Četiri meča su zajedno ispisala stranicu u našeg fudbala koja će spadati među najveća poniženja. Neprihvatljivo je da se ovo ponižavajuće Evropsko prvenstvo klasifikuje kao nedostatak sreće"

Naravno, odmah je tema postala Spaletijeva budućnost na selektorskoj klupi, međutim stav čelnika Saveza je moguće zaključiti kroz nedavne reči predsednika Gabrielea Gravine koji je izjavio da je Italija izabrala najbolje na tržištu i istakao da veruje u rad aktuelnog stratega.

Ipak, zvanični stav na niz pitanja Gravina će izneti na konferenciji zakazanoj za ponedeljak. Od predsednika Saveza kojem narednog marta ističe mandat će se oočekivati da iznese gledište posle novog neuspeha, ali i da javno iskaže stav vezano za Spaletija koji ima ugovor do 2026. godine i njime predviđenu zaradu od 3.000.0000 evra.

Sam Spaleti je istakao da je odgovornost njegova, ali i vidi sebe u istoj ulozi u budućnosti.

"Postoji mogućnost da se nešto izgradi, ali je potrebno više vremena. Nisam imao mnogo toga, ako pogledamo moje prethodnike, skoro svi su imali više mečeva od mene. Još nekoliko utakmica je moglo da mi pomogne. Što se tiče odgovornosti, to uvek leži na treneru, ja sam birao", rekao je selektor Italije i osvrnuo se na odnos sa Gravinom, kao i na budučnost:

"Uvek se prema meni ponašao kao ozbiljan profesionalac i videćemo šta ima da kaže. Još sam selektor ove reprezentacije i za mene lično se ništa ne menja. Idem napred, imam odgovornost za ono što se desilo. Svestan sam da moram nešto da promenim, ali ne mislim da smo ostvarili tako skandalozan rezultat kao što će sada ispasti".


tagovi

fudbalska reprezentacija ItalijeLučano Spaleti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara