Džud Belingem (©Reuters)
Džud Belingem (©Reuters)

Englezi uzdišu za Belingemom: Klasa iznad svih! Da li smo ikad imali ovakvog igrača

Vreme čitanja: 5min | pon. 17.06.24. | 09:07

“Čovek piše sopstveni scenario“

Pobedila je Engleska Srbiju na zatvaranju prvog kola u Grupi C, mada je utisak da su Orlovi lako mogli do boda, možda i do sva tri. Ni to što su osvojena tri boda nije preterano zadovoljilo poslovično kritički nastrojenu englesku publiku koja je želela da vidi mrežu Srbije napunjenu do vrha. Umesto toga, naši fudbaleri su u drugom poluvremenu sabili selekciju Tri lava konstantnim jurišima ka golu Džordana Pikforda i malo je sreće nedostajalo, možda i umeća da bar jedna lopta završi iza njegovih leđa.

Imaće Srbija za čim da žali, mada ne sme da očajava jer slede dve ključne utakmice za prolaz i jasno je da imamo velike šanse za to ako nastavimo da igramo na isti način. S druge strane Engleska je pregrmela možda i najtežu prepreku, težu i od Danske iz razloga što je prvi meč u grupi i to obično ume da bude problem za svakog, ne i za Gordi albion koji od sinoć slavi Džuda Belingema! Tinejdžer iz mesta po imenu Stauerbridž, Zapadni Midlands, dobija pohvale koje možda čak i prevazilaze granice realnog, mada ako je neko sklon senzacionalizmu i preteranom uzdizanju onda su to ostrvski mediji.

Izabrane vesti

Da ne bude zabune, niko ne dovodi u pitanje Belingemov fudbalski kvalitet i sinoć smo na delu gledali budućeg osvajača Zlatne lopte, no engleski mediji se od sinoć ponašaju kao zaljubljene šiparice, dižu vezistu madridskog Reala na pijedestal i govore o njemu u superlativu.

“U večeri kada je postao najmlađi evropski fudbaler da bude učesnik tri velika takmičenja, Belingem je nesumnjivo bio igrač utakmice. Njegovo držanje od samog početka ukazuje da je spreman da osvoji Euro. Ali, za to mu je potreban tim“, piše u autorskom tekstu Skaj Sporta i dodaje se:

“Srbija nije kompletirala ni dodavanje kada je Belingem bocnuo loptu ka Fodenu u petom minutu, a posle dvanaest minuta završio je akciju jedinim golom na utakmici. Videti Belingema kako uzima loptu na jednom kraju terena pre nego što istrčava do protivničkog šesnaesterca mnoge je podsetilo na priču da je ovaj momak zreo da osvoji Zlatnu loptu. Kombinacija moći i elegancije u tom dresu sa brojem '10' ostavlja za sobom eho najkompletnijeg fudbalera na svojoj poziciji. Iznova i iznova je dobijao loptu na malom prostoru i isti je otvarao sa lakoćom. Hari Kejn jeste kapiten i rekorder naše zemlje po broju golova, ali ovo je sada Belingemov tim. Srbija nije uspela da ga zaustavi na fer način, bio je fauliran duplo više od bilo kog drugog fudbalera na terenu. I pored toga je bio iznad svih. Čak je i bez lopte bio impresivan. Niko nije uspeo da osvoji više od četiri duela u prvom poluvremenu, Belingem ih je imao osam“.

Britanski San ocenio je Džuda Belingema devetkom uz konstataciju:

“Kakav igrač i kolika je privilegija što možemo da ga zovemo našim fudbalerom. Sa nepunih 20 godina igra svoj treći veliki turnir, superzvezda je Real Madrida i dokazao je pripadnost najvećoj sceni maestralnim performansom, uz sjajan udarac glavom kojim je doneo vođstvo i pobedu Engleskoj“.

Fudbalske glave poput Rija Ferdinanda i Majke Ričardsa kažu da je Džud Belingem “fudbaler koji piše svoj scenario“.

“Njegova smirenost je neverovatna. Lider je ovog tima u tako mladim godinama i svestan je toga. Ima sjajan stav, sve drži pod kontrolom. Nedostaju mi reči da ga pohvalim kako valja. Stvarno radi posao na sjajan način. Ako nastavi ovako biće čovek na koga zaista možemo svi da se oslonimo“, rekao je Ričards.

Nekadašnji štoper Mančester Junajteda dodao je da je Belingem spreman za najviše stvari na reprezentativnom nivou.

“Izašao je na teren sa stavom, znajući da je ovo njegova utakmica. Verovatno je rekao: 'Momci, ovo je moja igra i ja sam taj'. To je vajb koji je poslao svima svojim ponašanjem Moraš da uživaš u takvoj klasi“.

Britanski Gardijan se pita da li je Engleska ikada imala fudbalera poput Džuda Belingema...

“Apsurdno je koliko je Belingem bio uključen u igru tokom prvog poluvremena. Kao da smo gledali Ramba kako igra fudbal. Retko koji fudbaler je bio tako dominantan, iako je na kraju bilo samo 1:0. Svi se pitaju koja je bila njegova prava uloga. U prvih 45 minuta bio je neko ko je gušio akcije Srbije, bio je centarfor, 'sidraš', igrač sa loptom u nogama, izuzetno arogantna superzvezda. No, to dovodi do pitanja šta je sa drugima, gde su bili njegovi saigrači“, stoji uz dalju pitanje:

“Da li je Engleska ikada imala ovakvog fudbalera, ne samo nekog ko je sveukupno sjajan fudbaler, sa neverovatnim samopouzdanjem i kreativnošću? Imali smo briljantne mlade turnirske igrače. Imali smo Vejna Runija 2004. godine, pamtimo Pola Gaskojna, koji je takođe radio sve sa svojom energijom. Belingem je ipak rođen da gradi svoj put do zvezda. Do poluvremena imao je 55 kontakta sa loptom i 96 odsto uspešnih dodavanja. Engleska mora ovog momka da drži spremnim do kraja. Takođe, ovaj momak zaslužuje da ima adekvatnu pomoć oko sebe. Umesto toga, Engleska je odugovlačila celo drugo poluvreme. Povukla se i pustila kontrolu. Belingem je u jednom trenutku ispraznio rezervoar, Kejn je bio zaključan, nedostajala su Fodenova dodavanja, sistem se izgubio“.

Slična je priča i na ostrvskom Telegrafu.

“Bio je spreman na pritisak. Belingem je dao gol i ne samo što je dao gol, već je pokazao izuzetnu želju da iskoristi odbitak posle Sakinog centršuta i zatrese mrežu. Nije to bio bilo kakav udarac glavom, bio je nezaustavljiv udarac. Otprilike takav je Belingem bio ceo meč. Selektor Srbije Dragan Stojković je govorio o tome koliko se ekipa trudila da anulira Belingema. No, on je poput sile prirode, ne možeš da ga zaustaviš“.


tagovi

Džud BelingemEURO 2024reprezentacija Engleske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara