(Reuters)
(Reuters)

Engleska se 15 minuta borila za dah: Poraz Srbije s pečatom hrabrosti

Vreme čitanja: 5min | ned. 16.06.24. | 22:54

Orlove slomio gol Džuda Belingema iz 13. minuta

Znali smo da ćemo biti nadigrani. Nije to sramota, kada vam je protivnik prvi favorit za titulu prvaka Evrope, kada vam preti atomski napad, sa zlatnom kopačkom Evrope, MVP-jem Premijer lige, krilima koja seku vazduh kao što nož klizi kroz puter. Ali posle Euro premijere Srbija ne sme da bude nezadovoljna, iako joj posle duela sa Engleskom na tabeli Grupe C osataje poslednja pozicija i nula bodova kraj imena – 0:1 (0:1).

Zapravo, Srbiji ostaje mnogo više od toga. Ostaje pečat hrabrosti, strahovito važan za dolazeće mečeve u Minhenu protiv Slovenije i Danske. Jer pokazala je spremnost da najskuplji tim na planeti, vicešampiona Evrope, kako se meč bližio kraju, natera na desetak, 15 minuta borbe za dah. Ako može sa njim da se kida, može barabar i sa selekcijama koje su danas odigrale nerešeno (1:1).

Izabrane vesti

Mnogi su u Srbiji, kako se Euro približavao, strahovali od nekakvog masakra u Gelzenkirhenu, od ubedljivog poraza na otvaranju, koji bi Orlovima umanjio šanse i za treće mesto u grupi. Niti se težak poraz dogodio, niti je A selekcija zaslužila da prvenstvo počne sa gol razlikom u debelom minusu. Na kraju će se pamtiti da je srpski tim na otvaranju Eura 2024 stradao od gola Džuda Belingema iz 13. minuta. A nakon što je Predrag Rajković maestralnom intervencijom iz 77. minuta sprečio Harija Kejna da zatvori utakmicu, krenula je najezda Orlova kojima je nedostajala konkretizacija.

No, naterali su Piksijevi puleni večeras Džona Stounsa i Marka Guehija, ma kompletan tim Engleske, da se ozbiljno preznoji kako se meč bližio kraju. Obigravali su oko šesnaesterca, pretili, terali Pikforda da boksuje loptu, štopere da je jure glavom, pa nešto ranije i navijače Gordog Albiona da zaćute kada je Dušan Vlahović zavrnuo loptu u njihov šesnaesterac. Ali nije Srbija napadala samo kada je "doteralo cara do duvara". Nakon jalovog prvog, činila je to znatno učestalije u drugom poluvremenu.

Odlučio se selektor Dragan Stojković da utakmicu počne bez kapitena Dušana Tadića, nauštrb odluke da zaigra sa Aleksandar Mitrovićem i Dušanom Vlahovićem u startnih 11. Ideja koja je Srbiji više oduzela nego dala. Lišila je Orlove tokom prvih 45 minuta oslanjanja na najkreativniju figuru, na poslovično najsigurnijeg igrača sa loptom u nogama, a špicevi niti su mučili štoperski duo Džon StounsMark Guehi, niti su imali udarac u okvir gola. Mitrović je u 20. minutu propustio najbolju šansu da Orlovima donese vođstvo, dok je Vlahović, u ulozi desnog ofaznivnog veznog igrača, pravio ozbiljne probleme sopstvenom timu. Sa dve izgubljene lopte otvorio je dva kontra napada rivala. Iz prvog u 25. minutu Srbija je preživela gol u nagoveštaju, dok je drugi u finišu prvog dela rezulturao žutim kartonom za Nemanju Gudelja koji je morao da seče kontru i startuje na Belingema.

U punom oprezu i koncentraciji Piksijeva četa otvorila je utakmicu na Feltins areni, deset minuta samo pratila protok lopte Engleza i pomereala se u pravcima koje su nametali Deklan Rajs, Džud Belingem i Trent Aleksander Arnold. Epilog, igre sa svim čitavim timom iza lopte iznedrio je statistiku koja kaže da smo nakon pet minuta povezali dva pasa, nakon deset isto toliko dodavanja, naspram engleskih 102. No, zidine ispred gola Predraga Rajkovića brzo su osvojene, već u 13. minutu. Nonšalancija Sergeja bez izlaska u pritisak, Vokerova loptu kroz odbranu za Saku, neuspešno uklizavanje Pavlovića i nestvaran „mis meč“ na drgoj stativi. Stasiti Belingem na leđima najnižeg igrača Srbije Andrije Živkovića.

Ali video se i večeras, vrlo dobro, detalj zbog kojeg je engleska javnost podvojena oko budućnosti Gereta Sautgejta. Nakon što se zvezda Real Madrida poklonila za 1:0, nisu Englezi pohlepno poleteli po još, već pustili Srbiju da prodiše. Mogli čak i da je vrate u igru u pomenutom 20. minutu kada je Trent Aleksander Arnold poklonio loptu Živkoviću u opasnoj zoni, koja je iz prve došla do Mitrogola. Ali 58. pogodak za reprezentaciju je izostao. Lopti poslatoj sa ivice šesnaesterca nedostajalo je pola metra do okvira.

Bili su Englezi, u skladu sa najskupljim timom planete, sa superzvezdama u manevru i navali, stabilni, sigurni, moćni na lopti, ali tehničku darovitost nisu naplatili komotnijim vođstvom do poluvremena. MVP Premijer lige Filom Foden nijednom nije probio po strani Andrije Živkovića, večeras jedne od svetlijih tačaka Srbije. Srbije koja je bez Tadića, tokom prvog dela u posedu bila prilično spora, često bojažljiva da pokuša sa iskorakom napred strahujući od gubitka lopte. Sledstveno tome, Englezi u fazi odbrane, najčešće adekvatno postavljeni ispred lopte. Ali ima naravno i do kvaliteta protivnika i kapaciteta koji vam on (ne) omogući da razvijete.

No i u Sautgejtovoj rezervisanosti, oprezu, ziheraštvu (nazovite to kako želite), pretili su Englezi preko Sake, apsolutno najveće napasti za odbranu Srbije u prvom delu. Srećom po Srbiju, ni u 37. minutu, kada se stuštio po boku pored Pavlovića, nije precizno zavrnuo loptu u šesnaesterac.

Do prvog od dva kornera na utakmici (Englezi imali jedan jedini ) Srbija je stigla u poslednjim sekundama poluvremena, zaličilo je na šansu da najviša reprezentacija Evropskog prvenstva kroz prekid ugrozi Džordana Pikforda, no Mladenović (prinudno ušao umesto povređenog Kostića) dobacio je nisku loptu samo do prve stative.

Nastavio je Piksi i u drugom poluvremenu sa dva špica, dobio prisutnijeg i konretnijeg Vlahovića, dok je Mitrović pre istek sat vremena igre pokušao da penalom kruniše najbolju akciju Orlova čitave večeri. Sergej je otvorio Mladenoviću put ka šesnaestercu, rezervista zavrnuo loptu, a najbolji strelac u istoriji reprezentacije pao nakon blagog kontakta sa Kijeranom Tripijeom. Jedanaesterac (opravdano) nije dobio, a ni šansu da nastavi utakmicu. Dušan Tadić je ušao u 61, a u 65. nedovoljno zagrejan, nedovoljno dobro proigrao Luku Jovića (ušao kad i Tadić). Da je pas bio precizniji, da je Jović ušao u zicer situaciju... Eh, da je...

Ali večerašnja hrabrost oči u oči sa zverima koje proždiru i ljude i timove u ligama petice, mora da opstane do kraja grupne faze. Ako tako bude i konačno odbrana ne poklekne bar poluvreme, realno je da Srbija odigra i više od tri utakmice u Nemačkoj.

SRBIJA – ENGLESKA 0:1 (0:1)

/Belingem 13/

Stadion: Aufšalke Arena, Gelzenkirhen

Sudija: Danijele Orstao (Italija)

Žuti kartoni: Gudelj, Tadić (Srbija)

Srbija (3-4-1-2): Rajković – Milenković, Veljković, Pavlović – Živković (od 74. Birmančević), Lukić (od 60. Jović), Gudelj (od 46. Ilić), Kostić (od 43. Mladenović) – S. Milinković Savić – Vlahović, Mitrović (od 60. Tadić).

Engleska (4-2-3-1): Pikford – Voker, Stons, Guehi, Tripijer – Rajs, Aleksander Arnold (od 69. Galager) – Saka (od 76. Bouven), Belingem (od 86. Maino), Foden - Kejn.


EVROPSKO PRVENSTVO

Grupa C

1. KOLO

Nedelja, 16. jun

Slovenija - Danska 1:1 (0:1)

/Janža 77 - Eriksen 17/

Srbija - Engleska 0:1 (0:1)

/Belingem 13/

2. KOLO

Četvrtak, 20. jun

15.00: (4,10) Slovenija (3,50) Srbija (2,00)

18.00: (5,60) Danska (3,70) Engleska (1,65)

3. KOLO

Utorak, 25. jun

21.00: (2,50) Danska (3,40) Srbija (3,00)

21.00: (1,33) Engleska (5,00) Slovenija (10,0)

***kvote su podložne promenama




tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeEURO 2024reprezentacija Engleske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara