Marko Arnautović i Aleksandar Dragović (©Reuters)
Marko Arnautović i Aleksandar Dragović (©Reuters)

Dragović veruje u prvi kiks favorita na EP: Austrija će da bude iznenađenje turnira

Vreme čitanja: 3min | pon. 17.06.24. | 11:34

Reprezentacija za koju je 100 utakmica odigrao doskorašnji kapiten Crvene zvezde svoj nastup u Nemačkoj počinje susretom sa Francuskom (ponedeljak, 21) u Diseldorfu

U prva tri dana Evropskog prvenstva nismo još uvek videli nijedno pravo iznenađenje. Niko od favorita nije kiksnuo, Nemačka je savladala Škotsku (5:1), Španija Hrvatsku (3:0), Italija Albaniju (2:1), a Engleska Srbiju (1:0). Sada na red dolaze Francuzi, koji će probati da nastave seriju.

Aktuelni vicešampioni sveta će svoj turnir u Nemačkoj otvoriti ovog ponedeljka od 21.00 časova, susretom sa Austrijom u Diseldorfu. Biće veliki favoriti, uostalom i slove u kladionicama za drugog favorita čitavog turnira, ali daleko od toga da ne bismo mogli večeras da prisustvujemo prvom neočekivanom rezultatu.

Izabrane vesti

Austrijanci su umeli u prošlosti da šokiraju reprezentacije iz samog vrha svetskog fudbala. U poslednje dve godine su pobeđivali u prijateljskim utakmicama Italiju i Nemačku (sa po 2:0), a tokom priprema za EP su deklasirali Tursku sa 6:1. Koliko su dobri videla je na delu i reprezentacija Srbije, koju je 4. juna Austrija poprilično lako savladala sa 2:1, iako je igrala u kombinovanom sastavu.

Doskorašnji kapiten Crvene zvezde Aleksandar Dragović, čovek sa 100 nastupa u reprezentaciji Austrije, tokom turnira u Nemačkoj će biti kolumnista za list Hojte. U susret prvom meču svoje voljene selekcije tamo je napisao da bi Austrija mogla da bude iznenađenje čitavog turnira, a onda u detalje otkrio kako izgleda početak Evropskog prvenstva iz ugla fudbalera.

Igrao sam dvaput na otvaranju Evropskog prvenstva i osetio tada i pozitivne i negativne strane. Bio je tu izuzetno gorak poraz od Mađarske (0:2) 2016. godine, kada sam dobio žuti karton, kao i pobeda 2021. nad Makedonijom. Nikad nisam dopuštao sebi da budem nervozan pred veliki događaj. Evropsko prvenstvo nije pitanje života i smrti, već je to samo fudbalska utakmica“, napisao je Dragović.



21.00: (6,20) Austrija (4,30) Francuska (1,60)


U nastavku teksta je iskusni defanzivac otkrio svoje rutine.

Na dan utakmice, kao i mnogi igrači, oslanjao sam se na rutine. Uvek sam jeo kašu za doručak. Bilo mi je važno da odremam posle kratkih jutarnjih aktivnosti i ručka. Nikad nisam imao problem da zaspim i uglavnom bih spavao dva sata. Arnautoviću je takođe dremka važna, ali Marko ne spava tako dugo. Zabiceru je s druge strane važno da tenzija i glad za utakmicom dođu ranije. Mnogi fudbaleri odvlače sebi pažnju muzikom u poslednjih nekoliko sati pre utakmice. I ja sam uvek držao slušalice na glavi, kako bih sačuvao fokus. Nije mi bilo važno koja muzika ide u pozadini, slušao bih ili neku jugoslovensku muziku ili ar-en-bi. Verujem da će moji bivši saigrači uraditi sve što treba da dočekaju spremni meč sa Embapeom i družinom. Austrija će biti iznenađenje Evropskog prvenstva“, uverava Dragović, koji će do 30. juna, dok mu zvanično ne istekne ugovor i dalje da se vodi kao fudbaler Crvene zvezde.

Francuska i Austrija su se poslednji put sastali 2022. godine u Ligi nacija. U Beču je u junu bilo 1:1, dok su tri meseca kasnije u Parizu slavili Galski petlovi sa 2:0, golovima Kilijana Embapea i Olivijea Žirua.

Tada su Embape i Žiru igrali zajedno na terenu, a ako je verovati francuskim medijima selektor Didije Dešan je za večerašnji meč pripremio novi specijal. Umesto kao levo krilo, gde smo poslednjih godina najčešće gledali novu zvezdu Real Madrida, Embape bi protiv Austrijanaca trebalo da se nađe u ulozi klasičnog centarfora. Levo od njega će se najverovatnije naći Markus Tiran, dok će Žiru svoju priliku čekati sa klupe.

Razgovarao sam sa selektorom kada sam došao u trening kamp. Pričali smo o taktici. Rekao je da će da me koristi na ovom turniru na nekoliko pozicija i da se spremim za to. Spreman sam, gde god da me stavi. Levo ili u sredinu, dokle god nisam na klupi“, kazao se Embape.


-------------------------

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

-------------------------


EVROPSKO PRVENSTVO

Grupa D

1. KOLO

Nedelja, 16. jun

Poljska - Holandija 1:2

/Buksa 16 - Gakpo 29, Veghorst 83/

Ponedeljak, 17. jun

21.00: (6,20) Austrija (4,30) Francuska (1,60)

2. KOLO

Petak, 21. jun

18.00: (3,50) Poljska (3,45) Austrija (2,10)

21.00: (4,10) Holandija (3,50) Francuksa (1,90)

3. KOLO

Utorak, 25. jun

18.00: (1,35) Francuska (3,90) Poljska (9,50)

18.00: (2,10) Holandija (3,45) Austrija (3,50)



tagovi

Kilijan EmbapeFudbalska reprezentacija Francuskereprezentacija AustrijeAleksandar DragovićEURO 2024Evropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara