Dobili smo još dva para osmine finala, umalo mega-derbi

Vreme čitanja: 3min | sre. 30.11.22. | 22:57

Argentina i Francuska ne bi trebalo da imaju većih problema u prvom kolu nokaut runde

Na pola smo puta da se kompletira spisak 16 najboljih reprezentacija na Mundijalu u Kataru.

U utorak smo dobili prve parove druge faze, Holandija – SAD i Engleska – Senegal, a posle trećeg kola u grupama C i D saznali smo da će se u osmini finala sastati Francuska – Poljska i Francuska – Australija.

Izabrane vesti

Francuska je već posle dva meča obezbedila prolaz i nastavak odbrane trona osvojenog pre četiri godine u Rusiji, a ovo će Trikolorima biti deseti put da su uspešno odigrali grupnu fazu. Dvaput su stigli do konačnog cilja, jednom bili drugi, dvaput treći i jednom četvrti.

U Kataru su lako preskočili Australiju (4:1), mada tek posle vođstva rivala, potom su tek u finišu slomili otpor Danaca i upisali pobedu 2:1, da bi u poslednjem kolu Tunis slavio 1:0, ali je Didije Dešan za tu utakmicu izveo rezervni tim, kasnije je uveo neke od startera, međutim, očigledno je bilo da Francuzima nije previše stalo do pobede u tom duelu. Opredelili su se da čuvaju energiju, delom i svesni da bi za narednog protivnika mogili da dobiju Argentinu.

Posle provog poluvremena Gaučosa sa Poljskom išlo je ka tome, ali su onda Lionel Mesi i saigrači dodali gas i pobedom 2:0 preuzeli prvo mesto, obezbedivši sebi duel sa daleko slabijom Australijom, a poslavši Poljake Trikolorima.

Biće ovo Argentincima peti put uzastopno da igraju nokaut fazu Mundijala od 2002, kada su ispali u grupi. Dobro je poznato da dvostruki svetski prvaci na poslednjem turniru sa Mesijem u timu ciljaju vrh, a Sokerusi ne deluju kao prepreka koja bi mogla da ih spotakne na tom putu.

Australija je drugi put u svojoj istoriji prošla grupnu fazu. U prethodnih pet učešća to je uspela samo u Nemačkoj 2006. godine, kada se u grupi našla iza Brazila, ali ispred Hrvatske i Japana, da bi potom bila eliminisana od kasnijeg šampiona Italije (0:1), šokantnim golom iz penala u petom minutu nadoknade.

Sokerusi, u čijoj odbrani igra doskorašnji štoper Crvene zvezde, Miloš Degenek, na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu počeli su pomenutim porazom od Francuske 1:4, iako su poveli 1:0, ali su potom savladali Tunis 1:0 i u meču odluke Dansku istim rezultatom.

Nisu se Australijanci istakli kvalitetnom ili atraktivnom igrom, ali jesu upornošću i odlučnošću. I vrlo opasnom kontrom kao proizvod čvrste odbrane. 

Poljaci su, takođe, autsajder u osmini finala, u koje su ušli na mala vrata. Iako su poslednje kolo grupne faze dočekali kao prvi u svojoj grupi, malo je falilo da ih pored Argentinaca preteknu i Meksikanci. Imali su, ipak, sreću da je golman Saudijske Arabije sjajno branio i primio „samo“ dva gola, što im je donelo peto učešće u završnici Mundijala. Dvaput su bili treći na svetu (1974. i 1982), peto mesto zauzeli su 1978, dok ih je 1986. u osmini finala eliminisao Brazil. Od tada su tripu učestvovali na smotri najboljih selekcija, ali bez prolaza grupe.

PAROVI OSMINE FINALA

3. decembar

16.00: (1.95) Holandija (3.45) SAD (4.40)

20.00: (1.20) Argentina (7.25) Australija (18.0)

4. decembar

16.00: (1.33) Francuska (5.40) Poljska (11.0)

20.00: (1.55) Engleska (3.90) Senegal (8.00)

5. decembar

E1 - F2

G1 - H2

6. decembar

F1 - E2

H1 - G2


tagovi

Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara