©Reuters
©Reuters

De la Fuentea od rekorda deli samo - borbena Gruzija

Vreme čitanja: 2min | sub. 29.06.24. | 12:58

Rekordne nizove Crvene furije su prethodno prekidale Italija, pa Portugalija... A šta može hit takmičenja u Nemačkoj

Crvena furija se na aktuelnom Evropskom prvenstrvu pokazao kao latentni favorit, uprkos mišljenjima da to nije ta Španija od pre 10-15 godina. Pokazali su Španci na šta su spremni, zabeležili sve tri pobede i zauzeli tron Grupe B, a uspeh dodatno dobija na težini činjenicom da su u sva tri meča (Hrvatska, Italija, Albanija) sačuvali mirnu mrežu.

Vezavši tri pobede Španija je izjednačila dosadašnji rekord po broju uzastopnih slavlja na evropskim prvenstvima. S obzirom na to da FIFA i UEFA meč koji je dobijen na penale računaju nerešenim, do sada su isti uspe kao aktuelna generacija ostvarile Aragonesova četa 2008. i Izabranici Videntea del Boskea 2012. godine.

Izabrane vesti

Pre trenutnog selektora je do vezana tri slavlja došao prvo Luis Aragones 2008. godine kada su i osvojili Evropsko prvenstvo. Španija je tad bila prva na tabeli, pobedila je Rusiju, Švedsku i Grčku ali je protiv Italije, trijumfovala tek posle penala.

Četiri godine kasnije reprezentacija sa pirinejskog poluostrva je uspešno odbranila titulu prvaka Evrope u Poljskoj i Ukrajini, a na mestu selektora bio je Visente del Boske. Španija je te 2012. godine takodje bila u grupi sa Italijom i Hrvatskom, dok im je Irska kao poslednja samo pravila društvo. Crvena furija je remijem u prvom meču sa Italijanima najavila kasnije uzbudljivo finale protiv Azura, a na putu do istog je pobedila Hrvatsku i Irsku i u nokaut fazu se plasirala sa prog measta u grupi. Prolazom u polufinale protiv Francuza, Visenteu je trebala samo još jedbna pobeda u 90 minta, ali komšije su preprečile put i Španija je do finala morala sa bele tačke protiv Portugalije.

U nedelju sve može da se promeni. Gruzini su pobedom protiv Portugalije (2:0) našli formu i u Štutgartu će imati okršaj sa Konkvistadorima. Iako Gruzini izgledaju lako na papiru, Luis de la Fuente, novi miljenik navijača Španije je zatražio oprez od igrača znajući da autsajderi ne otpadaju tako lako. Španija svakako ima plan da se nadje medju najboljih osam ekipa, a pobeda u 90 minuta De la Fuentea šalje u istoriju reprezentacije.


tagovi

Fudbalska reprezentacija ŠpanijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara