Kevin de Brujne u dresu reprezentacije (©Reuters)
Kevin de Brujne u dresu reprezentacije (©Reuters)

De Brujne protiv Crnogoraca proslavlja jubilej: Belgija na EP nije favorit, ali je bolja nego pre godinu dana

Vreme čitanja: 4min | sre. 05.06.24. | 12:48

Vezista Mančester Sitija će zaigrati za Crvene đavole posle više od godinu dana, ove srede od 20.30 časova na prijateljskoj utakmici u Briselu

Posle 436 dana Kevin de Brujne će zaigrati za fudbalsku reprezentaciju Belgije. Imaće ove srede od 20.30 časova dvostruki razlog za zadovoljstvo, ne samo da se vratio u nacionalni tim posle duge pauze, već će u Briselu protiv Crne Gore zabeležiti 100. nastup za Crvene đavole.

Belgija je prvi favorit E grupe Evropskog prvenstva, u kojoj su još Slovačka, Rumunija i Ukrajina. De Brujne je bez dileme zvezda tima, od njega tamošnja javnost očekuje da najviše povuče.

Izabrane vesti

Poslednji put je plejmejker Mančester Sitija igrao za reprezentaciju u martu prošle godine, na prijateljskoj utakmici sa Nemačkom (3:2). Bilo je to prvo okupljanje sa novim selektorom Domenikom Tedeskom posle kraha na Svetskom prvenstvu u Kataru.

U međuvremenu je Italijan odveo Đavole na Evropsko prvenstvo bez ijednog poraza (šest pobeda i dva remija) u grupi sa Austrijom, Švedskom, Azerbejdžanom i Estonijom. I što je još bitnije, značajno je podmladio ekipu.


20.30: (1,22) Beligja (6,50) Crna Gora (12,0)


Pošto 37-godišnji Jan Vertongen zbog lakše povrede nije u konkurenciji za susret sa Crnom Gorom, De Brujne će sa svoje 32 godine posle Aksela Vicela (35) biti najstariji reprezentativac.

Imao sam neke povrede i težak period iza sebe, ali sada se radujem Evropskom prvenstvu. Osećam se dobro i nadam se da ću imati energiju da odigram dobar turnir. Glad za uspehom me nikad ne prolazi. Kada me jednom bude prošla više neću sedeti ovde. Sada sam u grupi sa mladim igračima i potpuno se uklapamo. Odgovara mi i njihova muzika i druge stvari… Izgleda da je još uvek u meni dete, osećam se kao da opet imam 20 godina“, kazao je De Brujne u intervjuu za portal Niewsblad.be.

Od prošlog njegovog boravka sa nacionalnim timom mnogo se promenilo.

Tim nam je bolji nego u Nemačkoj. I tada smo odigrali dobro u prvom poluvremenu, ali u drugom i ne baš. Tim je u međuvremenu nastavio da raste. Pritisak svakako postoji, ali ne mislim da je ovde išta veći nego u Sitiju. Samo je drugačija vrsta. Znam da čitava država verovatno očekuje više od mene, jer su se neki drugi stari reprezentativci povukli. Međutim, ja sam ovde samo da budem u službi tima“.

Prvi golman Belgije Tibo Kurtoa se sam povukao iz nacionalnog tima posle svađe sa selektorom Tedeskom.

Više bih voleo da imamo na raspolaganju sve najbolje igrače koji su nam dostupni, ali ne znam detalje jer nisam bio prisutan. Ako dve strane mogu da reše problem, rešiće ga. To je do njih. Ono što je trenutno činjenica je da Tibo nije ovde, ali imamo veru i u ostale golmane. Tako je, kako je“.

Sa selektorom se De Brujne dobro slaže, kao i sa Pepom Gvardiolom u Mančesteru.

Svako je drugačiji. Tedesko je otvoren u komunikaciji. Priča mnogo sa igračima i traži njihovo mišljenje. Pristum u Crvenim đavolima je malo strožiji nego u Sitiju. Više u nemačkom stilu. Međutim, ovo je mlad tim i to možda mora tako. Pep nije trener koji priča mnogo sa igračima. Imamo grupu od pet ljudi koji su tu da postave granice, mada su one čak i malo otegnute“.

Saigrač sa De Brujneom u Sitiju je Žeremi Doku, koji je bio jedan od najboljih igrača Belgije u kvalifikacijama,.

Žeremi se popravio, drastično. Teško je to objasniti. Kada dođu igrači koji su tako mladi opčinjeni su time kako mi igramo fudbal i kako protivnici igraju protiv nas. Konstantno nas udvajaju, često se brane sa 10 igrača iza lopte. Doku nije imao takvog iskustva dok je bio u Renu. Dobro je podneo tranziciju. Počeo je jako, golovima i asistencijama. Možda mu je napredak malo usporila povreda, ali na kraju je bio najbolji u teškim utakmicama protiv Čelsija, Mančester Junajteda, Real Madrida“.

De Brujneov najveći uspeh sa Belgijom mu je bilo osvajanje bronzane medalje na Mundijalu u Rusiji 2018. godine. U Nemačkoj mu je cilj da prevaziđe taj uspeh i da se Đavoli plasiraju u finale.

Cilj nam je da pobedimo na svakoj utakmici. Na turnir putujemo mišljenja da bi i četvrtfinale bio uspeh, ali kako budemo pobeđivali apetit će da raste. Da li je Belgija favorit? Ne, ne mislim da jeste. Nekoliko ekipa želi da se takmiči sa nama, ali mislim da je ovaj tim spreman. Optimista sam“.

Na kraju se iskusni vezista dotakao i svog jubileja, koji će proslaviti protiv Crne Gore.

Srećan sam i ponosan. Mogao sam da imam i veći broj nastupa da se nisam povredio. Ovo je za sada bilo uspešno putovanje. Debitovao sam veoma mlad, još 2010. protiv Finske, a prvi gol sam dao na svom šestom meču, protiv Srbije. Dvanaest godina sam ovde. Bilo je i ružnih perioda, poput Mundijala u Kataru, ali daleko više lepog sam iskusio. Prethodna dva Svetska prvenstva, na primer. Sve se promenilo u ovoj reprezentaciji. Kada sam debitovao bilo je 5.000 navijača na tribinama, a sad…“, zaključio je De Brujne.


-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Liverpul na Enfildu, Bilbao na San Mamesu ili možda Romu na Olimpiku?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

---------------


PRIJATELJSKE UTAKMICE

Sreda

18.00: (1,02) Slovačka (14,0) San Marino (35,0)

19.00: (2,00) Danska (3,50) Švedska (3,90)

20.30: (1,22) Beligja (6,50) Crna Gora (12,0)

21.00: (1,03) Francuska (13,0) Luksemburg (30,0)

21.30: (1,01) Španija (15,0) Andora (40,0)

Četvrtak

03.00: (2,85) Meksiko (3,00) Urugvaj (2,75)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Fudbalska reprezentacija Belgijereprezentacija Crne GoreKevin de BrujnePrijateljske utakmiceEvropsko prvenstvoEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara