Srpska kuća u Parizu (©Mozzart Sport)
Srpska kuća u Parizu (©Mozzart Sport)

Mozzart Sport u Parizu: U Srpsku kuću se može, u Selo i na Otvaranje na Seni - teško!

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.07.24. | 08:48

Za posetu olimpijcima interesovanje četiri puta veće od dozvoljenog

Srpski olimpijci imaće u Parizu svoje mesto u Selu, ali i svoju – Kuću. Skoro svaka zemlja koja ima predstavnike ili bar veći broj njih, organizovala je i svoj privremeni dom u Gradu svetlosti, u kojem će gostiti putnike namernike, promovisati svoju kulturu...

Taj deo Pariza nazvan je Park nacija i među svima tu je i Srpska kuća. Usred teatra La Vilet, na kojem su dve velike trobojke, a unutra, mada se još sve postavlja, dekorisana je tako da su na zidovima ispisana imena naših olimpijaca kroz istoriju, služi se domaća hrana, gledaju naši TV kanali... Dakle, sve kao kod kuće. A sprema se i promocija Ekspa 2027.

Izabrane vesti

Plan je da narednih dana, kada nađu vremena od obaveza, pojedini srpski sportisti navrate do Kuće, koja će biti otvorena, uz slobodan ulaz, do završetka Igara.

Ostala su dva dana do ceremonije svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, ali nekog jakog „duha“ u prestonici Francuske nema. Nema ni prevelike gužve na ulicama, kažu da je dobar deo građana izbegao van prestonice dok ne prođe „ludnica“ do 11. avgusta.

A, prava medijska „ludnica“ vlada za mestima za ceremoniju otvaranja, koja će potpuno drugačija nego do sada, kao i za posetu Olimpijskom selu.

Što se tiče otvaranja, uvek je do sada održavano na najvećem gradskom stadionu, koji može da primi najviše publike. Na najprepoznatljivijem sportskom objektu. I onda bi posle igara i pesama na red došao svečani defile, zemlja po zemlja. Ovog puta neće biti na stadionu nego na – reci. Senom će ploviti brodići, na kojima će biti sportisti, iz svake zemlje zasebno. I tako dok ne prođe 10.500 takmičara.

Srbija osvaja više od 6,5 medalja na OI – kvota 1,60

Regata će krenuti od Mosta Austerlic, obići će dva rečna ostrva, proći ispod brojnih drugih mostova, do dolaska na Trokadero, gde će biti završnica programa. Naravno, na svakom brodiću biće i TV kamere.

Ogromno je interesovanje novinara, tako da većina izveštača – nije dobila ulaznicu. I pored uredne akreditacije. Prosto, mesta za sve nema. Što i nije teško razumeti kada se pogleda kakve su ekipe na Igre poslale najmoćnije svetske medijske kuće, koje u glavnom medija centru imaju svoje prave male četvrti.

Slična priča važi i za posetu Olimpijskom selu. Određena su dva datuma kada je otvoreno za novinare: jučerašnji ponedeljak i sutrašnja sreda, ali mesta – nema. U pismu obaveštenja, iako su unapred bila data po četiri termina za oba dana, stoji da je prijavljeno četiri puta više novinara nego što je predviđeno. Tako da će za većinu Selo, do daljeg, ostati zaključano. Ako se nekom baš čeka u redu ispred ulaza, pa neko sa spiska odustane... Ali, teško da ima baš mnogo takvih entuzijasta.

Kako se može čuti, sportisti baš i nisu oduševljeni uslovima, pre svega kvalitetom kreveta, ali snimanje i slikanje novinarima ionako nije dozvoljeno, tako da... Moramo da im verujemo na reč.

No, sve je to i dalje usputna stvar. Vlada dobar duh, osmesi i opuštenost svuda od volontera do pomagača i redara, sad, koliko će da ih drži, jer nije još ni počelo...




tagovi

Pariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara