(©MN Press)
(©MN Press)

Liga šampiona: Mandić sprečio senzaciju i pogurao Pro Reko do trijumfa, Jug deklasirao Špandau

Vreme čitanja: 3min | pon. 14.12.20. | 21:54

Olimpijakos potopio italijansku Ortiđu

Prvog dana takmičenja igrane su tri utakmice, a Marselj Andrije Prlainovića bio je blizu da priredi iznenađenje i na startu turnira u večernjem terminu sruši slavni Pro Reko. Olimpijakos je nadigrao Ortiđu, a Jug se zagrejao protiv Špandaua.

Otvaranje ovosezonske Lige šampiona pripalo je grčkom Olimpijakosu i italijanskoj Ortiđi. Pirejski crveno-beli bili su sigurni na startu grupne faze. Slovio je Olimpijakos za favorita i opravdao je tu ulogu. U prvom meču dana slavio je grčki predstavnik sa 6:4. Italijanski tim predvođen Stefanom Vidovićem, Masimom Đakopom, Valentinom Galom i Stefanom Tempestijem ušao je bolje u susret, imao je prednost do sredine druge četvrtine, ali je Olimpijakos serijom 6-0 raspršio snove Italijana o trijumfu na startu turnira u Rimu.  

Izabrane vesti

Stefano Tempesti odbranio je polovinu šuteva crveno-belih, a šta tek reći za izdanje njegovog kolege iz suparničke ekipe. Emanuel Zerdevas izrastao je u heroja Pirejaca. Bravurozne intervencije golmana Olimpijakosa obeležile su susret. Zaustavio je Zervedas 11 od 15 udaraca rivala. Ispromašivali su se igrači oba tima, niko nije imao šuterski dan i oni koji su se upisali u strelce postigli su isključivo po jedan gol. Kapiten Ortiđe Masimo Đakopo nije uspeo da zatrese mrežu iz šest pokušaja, dok je Valentino Galo postigao jedan gol iz udarca više.


Vaterpolisti dubrovačkog Juga deklasirali su nemački Špandau. Isticao je Vjekoslav Kobešćak, strateg Dubrovčana, da je hrvatskom velikanu cilj plasman na završni turnir Lige šampiona i ako je suditi po prvom meču, Jugu iz Dubrovnika tamo mesto pripada. U potpunosti je Jug nadigrao Špandau i nijednog trenutka nije se dovodilo u pitanje da li će hrvatski predstavnik slaviti protiv Berlinaca – 13:7.

Zaplivao je Jug ka pobedi u prvom kvartalu, a do poluvremena sve je bilo jasno, pa su Kobešćakovi izabranici mogli da odigraju ležernije i sebi dopuste dve nerešene četvrtine. Agresivan je Jug bio u odbrani, a u napadu nije komplikovao i birao je pravovremena rešenja. Danil Merkulov i Luka Lončar imali su 100% učinak iz igre (3/3) i predvodili su listu strelaca. Loren Fatović i Aleksandros Papanastasiju dodali su po dva gola za četvorostrukog prvaka Evrope. Hrvatski veteran koji igra na poziciji krila, Paulo Obradović, nije imao svoj dan. Pucao je iz igre 0/3. Kod Špandaua je najefikasniji bio Dimitri Holod sa tri gola, a Nikola Dedović je postigao jedan gol uz ne baš sjajne procente šuta (1/5).

Mučio se osmostruki šampion Evrope na otvaranju takmičenja. Bilo je potrebno vreme Pro Reku da postigne maksimalan broj obrtaja i slomi otpor žilavog Marselja – 11:9.

Strpljivo su kombinovali igrači Marselja. Igra im je tokom većeg dela susreta bila uravnotežena, pogađali su i preko centara i preko bekova. Perfektno je Marselj igrao u fazi odbrane do sredine treće četvrtine, a onda je individualni kvalitet Pro Reka došao do izražaja. Pružio je Marselj jako dobar otpor i bio bolji rival u prvom poluvremenu, ali je poklekao u nastavku i nije uspeo da priredi senzaciju. Ipak, ono što je francuski tim prikazao ohrabruje pred nastavak takmičenja.

Bilo je neizvesno do samog kraja, Marselj je propustio šansu za izjednačenje, a u narednom napadu Aron Janger uplivao je na centarsku poziciju, što mu nije strano, iskoristio je fantastično dodavanje, rešio pitanje pobednika i postavio konačnih 11:9. Pojačao je intenzitet odbrane Pro Reko u odlučujućoj deonici, a u prvom planu je bio briljantni hrvatski golman Marko Bijač.

Andrija Prlainović je uz Aleksandrea Kamarasa bio najučinkovitiji kod Marselja. Postigao je Prlainović dva gola za francuski tim na startu Lige šampiona. Dušan Mandić bio je vesnik preokreta i pokretačka snaga tima koji predvodi Gabrijel Hernandez. Poslednji gol u prvom poluvremenu i prva dva u nastavku delo su njegovih ruku. Na tri gola zaustavio se i Frančesko Di Fulvio, a pogodak manje upisao je kapiten Aleksandar Ivović.


PIŠE: Stefan TANASIĆ



tagovi

VK JugPro RekoDušan MandićAndrija PrlainovićVK MarseljVK OlimpijakosLiga šampiona u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara