©Reuters
©Reuters

Preživeće i ovo, a ne bi smeo: Kod Ten Haga može sve, i najbolji i najgori Junajted, i to za poluvreme!

Vreme čitanja: 5min | čet. 03.10.24. | 23:01

Mančesterski tim posle 20 minuta imao dva gola prednosti protiv Porta, na kraju morao da spasava bod

Kad god je priteran uz zid, Erik Ten Hag pronaće način da se izvuče. Ne zna ni sam kako, ali ga pronađe. I večeras na Dragau protiv Porta izvukao je keca iz rukava što bi trebalo da mu produži boravak na Old Trafordu makar još malo. U utakmici u kojoj je od 20. minuta imao dva gola prednosti, Mančester Junajted je doveo sebe u situaciju da sa igračem manje gleda porazu u oči, da bi ga u samoj nadoknadi tako prežaljenog rezervista Hari Megvajer povukao sa litice i doneo mu bod, tek drugi u Ligi Evrope - 3:3 (2:2).

Nije više to iznenađenje, jer Mančester Junajted sad već standardno razočarava gde god da se pojavi. Mada je večeras na Dragau uspeo da napravi ono što iz kuhinje Erika ten Haga dosad nije izlazilo – da pokaže i svoje najbolje i najgore lice, sve za jedno poluvreme!

Izabrane vesti

Najbolje što trenutno ume i može bilo je dovoljno da engleski velikan protiv Porta u uvodnih 20 minuta stekne dva gola prednosti, a ono najgore da to isto vođstvo poništi, samopouzdanje u potpunosti uruši pa ga je tako utučenog i ošamućenog portugalski velikan izvrnuo do kraja - naglavačke. I tako ga držao sve do samog finiša kada se pravo niotkuda pojavio Megvajer i vratio na zemlju.

Mnogo toga je preživeo Ten Hag u prethodne dve godine pa će mu tako krajnje tolerantni vlasnici Mančester Junajteda izvesno oprostiti i ovo izdanje u Portugaliji iako ne bi smeli. Ne bi, jer odavno je svim – osim izgleda njima na Old Trafordu – jasno da Holanđanin nije taj, da će Junajted sa njim teško napraviti i korak unapred, a ne vratiti u sam vrh, tamo gde mu je u prošlosti bilo mesto.

U to ime i jedan podatak: Otkako je Ten Hag stigao u klub - a beše to leta 2022. godine - nijedan premijerligaš nije na više utakmica (24) primio tri ili više golova na meču. Samo ove sezone već tri puta od čega dva u razmaku od pet dana, a tek ga za vikend čega gostovanje Aston Vili, koje će, veruju ostrvski mediji, biti presudno za sudbinu holandskog stratega...

Ako u svom ovom mraku bude tražio svetlo, to bi morali da budu Markus Rašford i Andre Onana. Englez jer je tokom prvog poluvremena - na pauzi zamenjen !? - posle dugo vremena zaličio na onog iz najboljih dana, posle sjajnog prodora pogodio je za vođstvo u sedmom minutu, sredinom prvog dela asistirao i Rasmusu Hejlundu za 2:0, dok je Kamerunac s druge strane, iako pored tri primljena gola zvučalo čudno, svojim odbranama održavao ekipu u životu, ne dozvoljavajući joj da potone do kraja... Sprečio je Porto da povede već u drugom minutu, odlično odbranio udarac Samua Omorodiona pre nego što će Pepe natrčati na odbitak i smanjiti na 2:1, na startu drugog dela 'skinuo' zicer Fransisku Mouri i tako onemogućio domaćinu da povede (ispostavilo se samo odložio neizbežno), pred sam kraj osujetio i rezervistu Deniza Gula u nameri da stavi tačku na meč, omogućivši saigračima da na drugoj strani uzvrate udarac.

U Portu će žaliti što su ispustili dragocena tri boda kojima bi zamaskirali poraz u prvom kolu od Bode Glimta, ali će u isto vreme trljati ruke jer su dobili novu zlatnu koku i liku Samua Omorodiona. Španski napadač ne prestaje da oduševljava otkako je letos stigao iz madridskog Atletika, već je na četiri utakmice u Primeiri postigao isto toliko golova, bio je precizan i prošle nedelje u Norveškoj, a večeras je na Dragau ispalio je još dva precizna hica. Zapamtiće ga dobro odbrana Junajteda, a posebno Matijs de Liht kojeg je Omorodion maltretirao tokom čitavog meča, sve dok ga Ten Hag nije izveo petnaestak minuta pre kraja.

Nadvisio ga je Omorodio u 27. minutu pre nego što će Pepe postići prvi gol za Porto, 'razneo ga' u 35. kod drugog, na kraju se ušunjao ispred njega i zakucao loptu u bliži ugao u 50. kod trećeg.

Bio je Junajted na konopcima u tim trenucima, ali je nekako, prvenstveno zahvaljujući Onani, uspevao da ostane u igri sve do samog kraja. A, onda je kapiten Bruno Fernandes u 81. minutu napravio još jednu glupost (ona protiv Totenhema mu je oproštena), otvorenim đonom jekrenuo na glavu Neuena Pereza i potpuno opravdano zaradio crveni karton.

Logično bi bilo da isključenje portugalskog veziste označi i kraj Junajtedovom nadanju da može do boda, no, kako u mančesterskom timu malo šta ima logike, baš tada su gosti krenuli po bod. Rezervista Alehandro Garnaćo pripretio je udarcem iz daljine koji je Diogo Kosta iskoristio da se sjajnom paradom iskupi za slabije intervencije kod golova koje je primio... Međutim, u prvom minutu nadoknade nije mogao mnogo toga. Kristijan Eriksen - on i dalje igra svih 90 minuta za Junajted !? - zavrnuo je iz kornera, a Megvajer poleteo na petercu i glavom zakucao loptu u dalji ugao.

LIGA EVROPE – 2. KOLO

Četvrtak

RFS - Galatasaraj 2:2 (1:2)

/Ikaunijeks 40, Odišarija 55 - Mertens 12, Akgun 38/

Olimpijakos - Braga 3:0 (1:0)

/El Kabi 45, 59, Ese 53/

Ferencvaroš - Totenhem 1:2 (0:1)

/Varga 90 - Sar 23, Džonson 86/

Karabag - Malme 1:2 (1:1)

/Žuninjo 15 - Bothejm 19, 47/

Makabi Tel Aviv - Midtjiland 0:2 (0:1)

/Frankulino 39, Čilufja 89/

Lacio - Nica 4:1 (2:1)

/Pedro 20, Kasteljanos 35, 53, Zakanji 67pen - Boga 41/

Slavija Prag - Ajaks 1:1 (0:1)

/Čori 67 - Van den Bomen 18pen/

Hofenhajm - Dinamo Kijev 2:0 (1:0)

/Hložek 22, 60/

Real Sosijedad - Anderleht 1:2 (1:2)

/Pablo Marin 5 - Luis Vaskez 28, Leoni 39/

Bešiktaš - Ajntraht Frankfurt 1:3

/Masuaku 90+3 - Marmuš 19, Dina Ebimbe 22, Knauf 82/

Tvente - Fenerbahče 1:1 (1:0)

/Vlap 29 - Tadić 71/

PAOK - FCSB 0:1 (0:1)

/Briligea 45+8/

Atletik Bilbao - AZ Alkmar 2:0 (0:0)

/I.Vilijams 72, Sanset 86/

Union Sen Žiloaz - Bode Glimt 0:0

Plzenj - Ludogorec 0:0

Porto - Mančester Junajted 3:3 (2:2)

/Pepe 27, Omorodion 34, 50 - Rašford 7, Hejlund 20, Megvajer 90+1/

Rendžers - Lion 1:4 (1:3)

/Lorens 14 - Fofana 10, 55, Lakazet 19, 45+1/

Elfsborfg - Roma 1:0 (1:0)

/Baido 44pen/


tagovi

Mančester JunajtedPorto

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara