(©MN Press)
(©MN Press)

TSC zaboravio da ponese sreću u Kazahstan: Umesto mreže Topolčani pogađali prečku

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.10.24. | 20:49

Astana sačuvala rano vođstvo – 1:0

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Almatija)

Neće pa neće, kako god da okreneš. Nije TSC došao u Almati sa belom zastavom, nametnuo se, napadao, stvarao šanse, ali samo da bi mu se desilo što i većini srpskih klubova u Evropi u poslednje vreme - poraz.

Izabrane vesti

Na koji god način da je pokušao tim Jovana Damjanovića da ugrozi gol Astane, lopta nije htela u gol. Ostaće upamćene čak tri pogođena okvira gola od strane Topolčana, dve prečke u prvom poluvremenu i jedna u nastavku. San o prvoj evropskog pobedi van kvalifikacija, ovog puta u Ligi konferencije, će morati da pričeka, jer bodovi ostaju u dalekom Kazahstanu – 1:0.

Astana je izgleda odradila savršenu analizu utakmica, pa joj je bila naklonjena i sreća, ispostaviće se kao nagrada. Tim kazahstanskog predstavnika je poveo u ranoj fazi utakmice nakon prekida, da bi se potom u potpunosti posvetio defanzivi. Igrali su domaći večeras ulogu Tekstilca ili Mladosti iz Lučana iz Mozzart Bet Superlige, pošto je ovaj meč podsetio na ta dva poraza TSC-a. Prepustili su Kazahstanci svesno protivniku posed, zatvorili mu sve prilaze gole, da bi kao nagradu dobili naklonost boginje Talije. Ne jednom, nego u više navrata.

TSC je još jednom dobio šamar u Evropi i shvatio da šanse moraju da se iskoriste na vreme. Silno su Topolčani motivisani došli u Almati, sa željom da dođu do sva tri boda, ali kući ne nose ni jedan. Tri puta se tresao okvir gola Josipa Čondrića, a prečke su redom pogađali Miloš Pantović, Ifet Đakovac i Aleksandar Ćirković. Bilo je i makazica, udaraca iz ugla direktno u gol, duplih pasova u kaznenom prostoru, a lopta kao da je bila očarana nekim magijama iz filma Hari Poter u izmišljenoj igri Kvidič. Čuvao je hrvatski internacionalac mrežu svog tima u stilu vrhunskih golmana i večeras mu ide titula junaka domaćeg tima.

Odmah je TSC krenuo ofanzivno, stabilno, ali je usporio posle uvodnog pokušaja da se nametne. Već u prvih pet minuta dva puta je ozbiljnije zapretio tim Jovana Damjanovića. Nije prošao ni minut utakmice kada je Petar Stanić probao glavom, dok je malo kasnije i Aleksandar Ćirković bio u prilici, samo da bi u oba navrata Josip Čondrić uhvatio loptu u ruke. Probudilo je to domaći tim, te je nekadašnja uzdanica Radničkog iz Kragujevca Džofri Činedu iz prvog dodira sa loptom umalo zatresao mrežu Topolčana. Ni sledeći pokušaj mu nije bio naivan. Mihajlo Banjac je poslao prejak pas za svog čuvara mreže, da bi potom nigerijski centarfor bio neuspešan posle pokušaja loba. Sve što je do tada tim iz Bačke Topole uradio pozitivno, palo je u vodu nakon prekida. Najviši u skoku je bio Kipras Kažukolovas, koji je nesmetano pogodio glavom mrežu gostiju.

Izašao je TSC visoko i uspeo da ugura Astanu na njenu polovinu. Ipak, nedostajao je završni pas, odnosno, i kada ga je bilo, nisu uspevali ofanzivci Topolčana da dođu do lopte. Stefan Jovanović je imao odličan prodor, posle čega je dao loptu na peterac, dok je centaršut Aleksandra Ćirkovića za nekoliko centimetara bio brži od Miloša Pantovića.

I sreća je napustila Topolčane u prvom delu, a Miloš Pantović i Mihajlo Banjac kao da su se nadmetali u šansama pred golom. Bivši fudbaler Voždovca je promešao odbranu Astane, stvorio sebi prostor za udarac, da bi lopta pogodila prečku, a Banjac promašio okvir gola. Ni sledeći pokušaj mladog napadača nije bio loš, još jednom je odlično pronašao rupu u odbrani domaćina, samo da ga lopta još jednom ne posluša posle šuta.

Nije TSC posustao, ali ono što je uspeo da uradi do kraja prvog poluvremena bilo je da pogodi još jednom prečku i da skoro primi pogodak. Ovoga puta bez sreće je bio Ifet Đakovac, posle čijeg topovskog udarca je lopta dobrano zatresla okvir gola Astane. U nadoknadi vremena su se umalo ušetali u gol Astane Topolčani, da bi se nakon odlične akcije Đakovca i Radina izrodila kontra domaćeg tima, koju je ofanzivni vezista ipak uspeo da zaustavi.

Drugo poluvreme je počelo u stilu prvog: prečku je pogodio Aleksandar Ćirković. Još jednom su Topolčani odlično kombinovali, samo da bi im sreća ponovo okrenula leđa. Sada je sem okvira gola kumovao i hrvatski čuvar mreže na golu Astane. Kao da se igrala boginja sreće sa fudbalerima oba tima, malo posle okvira gola TSC-a, Osman Kamara je iz neposredne blizine prebacio čitav gol Veljka Ilića. Nastavio je tim iz Bačke Topole da pritiska i napada, pa kad već lopta nije nikako htela u gol, Aleksandar Ćirković je pokušao direktno iz ugla. Meč je utonuo u period bez previše velikih šansi, Astana se tada u potpunosti orijentisala na defanzivu, što nije ostavljalo previše prostora protivniku.

Nizali su se promašaji Plavih lavova, bilo je i pokušaja makazica, a sve je to umalo kaznio Osman Kamara, posle kontra napada u poslednjem minutu, ali je bio, ipak, ofsajd.

Savršenu priliku je imao Petar Stanić duboko u nadoknadi vremena, ali nije umeo da slobodan udarac sa ivice kaznenog prostora da pretvori u pogodak, već da pretvori Josipa Čondrića u apsolutnog junaka pobede Astane.

LIGA KONFERENCIJE, PRVO KOLO

ASTANA – TSC 1:0 (1:0)

/Kažukolovas 15/

Almati, Centralni stadion

Sudija: Oliver Reitala (Finska)

Žuti kartoni: Karimov (Astana) - St. Jovanović, Radin (TSC)

ASTANA(3-4-3): Čondrić – Kažukolovas, Maročkin, Amanović – Bartolec, Ebong, Gripši (od 84. , Vorogovski – Tomasov (od 90. Ahanonu), Činedu (od 72. Karimov), Kamara (od 90. Astanov)

TSC (4-3-3): Ilić – St. Jovanović, Đorđević, Stevanović, Petrović – Banjac (od 78. Šoš), Radin, Đakovac (od 69. Mbongu) – Pantović, Stanić, Ćirković (od 84. Lazetić).


tagovi

TSC Bačka TopolaAstanaLiga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara